AK Parti MYK toplantısı

AK Parti MYK toplantısı

Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Çelik: (1)"Yapılan istişareler sonucunda Sayın İsmail Kahraman’ın, AK Parti’nin Meclis Başkanı adayı olarak belirlenmesine karar verildi"- "Sayın Cumhurbaşkanımız takdir ettiler, Sayın Başbakanımıza, hükümeti kurma

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Yapılan istişareler sonucunda Sayın İsmail Kahraman’ın, AK Parti’nin Meclis Başkanı adayı olarak belirlenmesine karar verildi" dedi.

Çelik, Genel Başkan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun milletvekilleriyle yaptığı toplantıda TBMM Başkanlığı süreci için bir geniş istişare yapıldığını anımsatan Çelik, "Bu istişare çerçevesinde milletvekillerimizin görüşleri alındı. Herkes hür biçimde görüşünü ifade etti, bir değerlendirme yapıldı. Arkasından o oylamanın sonuçları, bugün MYK’ya getirildi. MYK’da bir değerlendirme yapıldı" diye konuştu.

"Yapılan istişareler sonucunda Sayın İsmail Kahraman’ın, AK Parti'nin Meclis Başkanı adayı olarak belirlenmesine karar verildi" diyen Çelik, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede Sayın İsmail Kahraman'a AK Parti grubunun teveccühünü kazandığı için tebriklerimizi sunuyoruz. Grubumuzda aynı şekilde bu oylama sırasında başka arkadaşlarımıza yönelik de ilgi olmuştur. O arkadaşlarımızın isimlerini zikretmeyeceğim ama serbest değerlendirme sonucunda başka arkadaşlarımızla değerlendirmeye gitmişlerdir, onları da tebrik ediyoruz. Bunda Sayın İsmail Kahraman hem aldığı oy itibarıyla hem iç değerlendirmemiz sonucunda hem de MYK'da yapılan istişare sonucunda AK Parti'nin Meclis Başkan adayı olmuştur. Kendisine yönelen bu teveccühten dolayı kendisini tebrik ediyoruz. Bu seçimde başarılar diliyoruz."

- "Kısa zaman içinde hükümetin kurulacağını öngörüyoruz"

Toplantıda, gelecek dönemle ilgili olarak çeşitli değerlendirmelerin de yapıldığını dile getiren Çelik, şöyle devam etti:

"Tabii biliyorsunuz bir hükümet kurma süreci var. 1 Kasım seçimlerinden sonra tek başına AK Parti'ye hükümeti kurma yetkisi, milletimiz tarafından verildi. Meclis yemin töreninden sonra Sayın Cumhurbaşkanımız takdir ettiler, Sayın Başbakanımıza, hükümeti kurma görevini verdiler. Sayın Başbakanımız bu çerçevede bir istişare yürütüyor, AK Parti'nin geleneklerine uygun şekilde. Bu istişarelerini süratle tamamlamayı öngörüyor. Bu istişarelerin tamamlanmasından sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın programına uygun olarak Sayın Başbakanımızın kendisiyle bir araya gelmesine göre süreç şekillenmiş olacak. Bununla ilgili olarak bu istişarelerin tamamlanması şu anda öngörülüyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın aynı şekilde programı, Sayın Başbakanımızın programı bütün bunlar değerlendirildiğinde önümüzdeki günlerde kısa zaman içinde hükümetin kurulacağını, Türkiye'nin yeni bir istikrar dönemine bu hükümetle birlikte adım atacağını öngörüyoruz."

- Antalya'daki G20 Liderler Zirvesi

Çelik, Türkiye'nin dönem başkanlığında Antalya'da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin, G20 tarihine geçen önemli zirve olduğunu belirterek, bu zirvede bazı ilkler yaşandığını söyledi. İlk kez kapsayıcı büyüme konusunun G20 gündemine girdiğini, G20'nin gelişmekte olan ülkelerle bağının güçlendirilmesinin gündeme geldiğini anlatan Çelik, şunları kaydetti:

"İlk defa Kadın20 Platformu yapılmıştır. G20'de genç işsizliğinin azaltılması konusunda ilk kez dönem başkanlığımızda sayısal bir hedef ortaya konulmuştur. Bu çerçevede G20 ülkelerinde eğitim ve istihdamda yer alamayan gençlerin sayısının 2025 yılına kadar yüzde 15'e azaltılması hedeflenmiştir. Nitekim pek çok bakanlıklar arasında toplantı yapılması da ilk defa olmuştur. Bu çerçevede 4 finans, bir tarım, bir çalışma, bir enerji, bir ticaret, bir turizm, bir ortak finans çalışma bakanları toplantısı olmak üzere 60'a yakın resmi toplantı, 100'den fazla etkinlik gerçekleştirilmiştir. Türkiye'nin önemli bir güç olarak, bir G20 üyesi ülke olarak ev sahipliği herkes tarafından takdirler karşılanmıştır. Özellikle 1 Kasım seçimlerinden sonra yakalanan istikrarla birlikte G20 toplantısının da bu tarihte gerçekleşmesi Türkiye'nin dünyaya dönük yüzünü, küresel politikalardaki iddiasını göstermesi bakımından son derece önemli olmuştur."

- Fransa’daki terör saldırısı

Son dönemde dünyada yaşanan terör saldırılarını da değerlendiren Çelik, şöyle devam etti:

"Fransa'da insanlığa karşı bir terör öylemi gerçekleştirildi. Paris hedef alındı. Daha önce Ankara saldırısı hakikaten vahşi bir terör saldırısı olarak Türkiye'nin canını çok yaktı, 100'ün üzerinde canımız yandı. Bu saldırıyı gerçekleştiren terör örgütlerine karşı, Türkiye, hem topraklarımızın içinde hem de bunların bağlantılarına karşı topraklarımızın dışında ciddi bir mücadele yürütüyor. Arkasından yine bir acı olay meydana geldi. Sina'dan kalkan ve Rusya'ya giden bir yolcu uçağı bugün anlaşıldığı kadarıyla yine bir terör örgütünün hedefi haline geldi. Yüzlerce masum insan hayatını kaybetti. Aynı günlerde Lübnan'da bir saldırı sonucunda masum insanlar hayatını kaybetti. En son Fransa'da meydana gelen saldırı bu halkanın acı bir devamı olarak insanlık gündemine girdi. Bir kere daha buradan Fransız halkına başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bunu sadece Fransa halkına yapılmış bir saldırı olarak değerlendirmediğimizi, tüm insanlığa yapılmış saldırı olarak değerlendirdiğimizi, bu saldırıya uğrayan masumların anısı önünde saygıyla eğildiğimizi, yaralılar için acil şifalar dilediğimizi hem Fransız halkıyla hem bütün insanlıkla buradan bir kere daha paylaşmış oluyoruz."

- "Türkiye'nin tezlerinin ne kadar kıymetli olduğu bir kere daha görülmüş oldu"

"Kuşkusuz terörle mücadele konusu tam da bugünlerde başlayan G20 Zirvesi'nde de önemli bir şekilde ele alındı" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede zaten Cumhurbaşkanımızın davetiyle, zirvede bu ölen masumlar için bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi ve terörle mücadele konusunda ortak platformlar kurmak, ortak mekanizmalar geliştirmek konusundaki Türkiye'nin tezlerinin ne kadar kıymetli olduğu bir kere daha görülmüş oldu. Bundan sonrasında terör örgütlerine karşı topyekun mücadelenin önemli olduğu görülüyor. O saldırıların çok daha büyük katliamı hedeflediği, maçın oynandığı stada girmek istedikleri ama son anda engellendiği göz önüne alınırsa bu tehdidin boyutlarının ne kadar büyük olduğu dikkate alınmalıdır. Aynı şekilde dün Almanya'da maçlar iptal edildi. Bugün Londra'da bir alarm verildi.

Bu çerçevede bunun karşısında Türkiye'nin tezleri çerçevesinde teröre karşı ortak mücadele, istihbarat paylaşımı ve diğer mekanizmalarını kurulmasının artık ne kadar acil olduğu görülmektedir. Yine devamla şu görülüyor, Türkiye'nin aslında bu saldırıyı gerçekleştirenlerden bir tanesini Batılı istihbarat örgütlerine bildirdiği, bu konuda ciddi uyarılar ilettiği, yine bir tanesini sınır dışı ettikten sonra Belçika'ya ilettiği ama Belçika'da yakalandıktan sonra o kişinin serbest bırakıldığı, arkasından bu terör eylemini gerçekleştirdiği yönünde bilgiler var. Bütün bunlar aslında Türkiye'nin mücadelesinin ne kadar güçlü mücadele olduğunu ve Türkiye'nin bu konuda samimi olduğunu gösteriyor. Ancak bu konularda ortak tavır geliştirilmediği müddetçe maalesef bu istihbarat paylaşımları zaman zaman yeterli karşılık bulmuyor ve gözden geçen, kaçan unsurlarla birlikte bu terör örgütleri, bu tip büyük katliamlara imza atmış oluyorlar."

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı