AK Parti MKYK Üyesi Soylu:

AK Parti MKYK Üyesi Soylu:

"Trabzon, bütün dinamikleriyle geleceğini oluşturmaya çalışan çok anlamlı bir süreçten geçmektedir. Eğer bu süreci ıskalarsak, rekabet ettiği diğer şehirler açısından ciddi bir daralmayla karşı karşıya kalacağı anlamını taşır"

TRABZON (AA) - AK Parti MKYK Üyesi ve Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu, Trabzon'un bütün dinamikleriyle geleceğini oluşturmaya çalışan, çok anlamlı bir süreçten geçtiğini belirterek, "Eğer bu süreci ıskalarsak, rekabet ettiği diğer şehirler açısından ciddi bir daralmayla karşı karşıya kalacağı anlamını taşır" dedi.

Soylu, Türkiye Mühendisler Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Trabzon Koordinasyon Kurulu üyelerinin katılımıyla bir otelde düzenlenen Kent Sorunları İstişare Toplantısında yaptığı konuşmada, şehirlerin ve şehirlerin insan hayatına dokunuşunun genellikle günlük değerlendirmeler üzerinden tartışıldığına dikkati çekerek, "Oysa her insanın her mesleğin şehir tasviri farklıdır. Ben şehirleri canlı varlıklara benzetirim. Karakterleri, genleri, kökenleri, öğrettikleri ve öğrendikleri vardır" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin çeşitli şehirlerinin yanı sıra Trabzon'un özelliklerine ilişkin düşüncelerini de katılımcılarla paylaşan Soylu, "Trabzon şehirlerin efendisi olduğu kadar, bir ahenk, uyum şehridir. Karadenizliye belki de çok uymayan bir cümledir ama Trabzon'un içinde kendine ait bir uyum ve kendine ait bir ahenk var" diye konuştu.

Soylu, şehrin tarihsel rolünün devam ettirilmesinin zorunluluk olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu şehrin tarihsel rolünde ticaret, kültür, başlık yani başkentlik, insan eğitmek, lider çıkartmak ve cazibe merkezi olmak var. Bir yandan ticaretini yapabilen, bir taraftan özgüveni yüksek, bir taraftan kültürü ve sanatı sanki yokmuş gibi gözüken ama derinlikleri itibariyle yoğun bir kültür ve sanat içinde olan ve bununla birlikte tarihin emanetlerinin tamamının bulunduğu bir şehir. Modern İpekyolu ile kucak kucağa bir şehir. Bir eli Kafkasya'da, bir eli Ortadoğu'da, bir eli de Avrupa'da olan bir şehir. Bu şehre önermek de zor, önerdiğini yerine getirmekte ısrar etmek de zor."

Trabzon'un bütün dinamikleriyle geleceğini oluşturmaya çalışan çok anlamlı bir süreçten geçtiğini anlatan Soylu, şunları kaydetti:

"Eğer bu süreci ıskalarsak, rekabet ettiği diğer şehirler açısından ciddi bir daralmayla karşı karşıya kalacağı anlamını taşır. Bu küreselleşmenin getirdiği mecburi bir sonuçtur. Sizden istifade ederler ama sizi büyütmezler. Oysa biz, bizden istifada edilsin istiyoruz hem de büyümek istiyoruz. Şehir kendi stratejisini ve fonksiyonunu en iyi şekilde kullanabilir, kullandırtırlar da ama sömürürler. Onun için Trabzon'un bu dönem içinde, bu hızlı dönüşüme en iyi şekilde ayak uydurması gerekir. Belki şehir hastanesi potansiyeli, tren yolu o açıdan önemlidir. Güney Çevre Yolu dediğimiz 35-40 dakikada Giresun ile Trabzon sınırını bir araya getirebilecek yolun transit olarak geçmesi, şehrin dokusunun biraz daha muhafaza edilmesi, daha doğrusu kentin kültürünü, yaşamını biraz daha karmaşıklıktan kurtulması açısından önemlidir."

- "Trabzon'da ikinci havalimanına ihtiyaç var"

Soylu, Yavuz Selim Stadı ile Hüseyin Avni Aker Stadı'nın gelecekteki durumuna ilişkin de fikirlerini dile getirerek, Trabzon'da ikinci havalimanına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yaylalardaki yapılar ile ilçelerdeki bazı kamu binalarının çok kötü olduğuna işaret eden Soylu, "Ben, 'yaylalarımıza ev yapamıyoruz' diyenlere sitem ediyorum. Hayır, yapma hakkınız var ama o kadar kötü binalar yapıyorsunuz ki... 50 yıl önce buralar size böyle miras olarak bırakılmadı. Politik olarak orada bir popülizm ortaya koymaktan ziyade, toplumsal olarak görevlerimizi dönem dönem yerine getirmekle mükellefiz. Şehrin paydaşları olarak sporun, turizmin, ticaretin ve tam anlamıyla sağlığın oluşabildiği bir atmosferi hep beraber geliştirmekle sorumluyuz" dedi.

Soylu, şehir için düşündükleri ve daha önce açıkladıkları projelerin altyapısı için 3,5 ayda çalışmalar yaptıklarını belirterek, "En azından fizibilitelerini oluşturduk. İnanıyorum ki bunların önemli bir bölümüyle bütünleştiğimiz anda Trabzon'la ilgili adımlarımızı çok daha iyi atabiliriz. Bunlar tabii ki sanatsal yapılardır bir de onun ruhu var, ruhunu da hep beraber yerleştirmek temel görevimizdir" diye konuştu.

Soylu, AK Parti Trabzon Milletvekili adayı Ergin Aydın, TMMOB Trabzon Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Yaylalı'nın da katıldığı toplantıda, kurul üyelerinin düşüncelerini dinledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı