AK Parti Kayseri 6. Olağan İl Kongresi

AK Parti Kayseri 6. Olağan İl Kongresi

Genel Başkanvekili ve Başbakan Yıldırım: (3)- "(Seçim ittifakı teklifi) İttifaka giren partilerin baraj sorunu kalmıyor. Hani küçük partiler bahane ediyor ya 'Baraj sorunumuz var.' Hadi kaldırdık işte. Girin ittifaka, baraja falan takılmadan yolunuza deva

KAYSERİ (AA) - AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Binali Yıldırım, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifine ilişkin, "İttifaka giren partilerin baraj sorunu kalmıyor. Hani küçük partiler bahane ediyor ya 'Baraj sorunumuz var.' Hadi kaldırdık işte. Girin ittifaka, baraja falan takılmadan yolunuza devam edin." dedi.

Yıldırım, partisinin Kadir Has Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti Kayseri 6. Olağan İl Kongresi'ne katılarak, partililere hitap etti.

Siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemeyi içeren ortak kanun teklifi hakkındaki detayları paylaşan Başbakan Yıldırım, 2019'a giderken, Cumhur İttifakı'nı sağlayacak yasal değişikliği MHP ile gerçekleştirmek amacıyla Meclise teklif verdiklerini belirtti.

İttifakı ve partilerin birlikte seçime girmesini yasaklayan hükümlerin kaldırılacağını anlatan Yıldırım, partilerin ittifak kurmalarına imkan sağlanacağını ifade etti.

Başbakan Yıldırım, düzenlemeye ilişkin "Bunun en önemli sonuçlarından biri, ittifaka giren partilerin baraj sorunu kalmıyor. Hani küçük partiler bahane ediyor ya 'Baraj sorunumuz var.' Hadi kaldırdık işte, girin ittifaka, baraja falan takılmadan yolunuza devam edin. Çünkü bu durumda baraj, ittifaka katılan partilerin tamamının oyu üzerinden hesaplanıyor. Eğer iki parti, diyelim yüzde 10'dan fazla oy almışsa baraj problemi kalmamış oluyor. Partilerden birinin çok az oy alması, diğerinin çok fazla oy alması bu durumu değiştirmiyor. Bu son derece önemli ve kullanılan bütün oyların değerlendirilmesi demek. Millet iradesinin sandığa yansıması demek." değerlendirmesini yaptı.

CHP'nin, seçim ittifakı teklifine ilişkin eleştirilerine değinen Yıldırım, "Ana muhalefet partisi CHP, kalkmış diyor ki 'Bu bir koalisyondur.' Bu adama biz derdimizi anlatamadık. Kayserililer, sizin ağzınızla sizin lisanınızla buna bir cevap verelim mi? Şu CHP'ye, Kılıçdaroğlu'na bir cevap verelim mi? '4 diyon, 9 diyon, topluyon 30 diyon.' Bunların bütün hesapları aynen böyle. Ne derlerse aynı." dedi.

- "Herkes kendi partisine oyunu verecek"

Seçmenin, sandığa gittiğinde, oy pusulasında ittifak partilerini aynı sütunda yan yana göreceğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Mesela AK Parti-MHP karar verdi, Cumhur İttifakı'nı kuracak. Cumhur İttifakı, altında AK Parti'nin, MHP'nin amblemi, altında da milletvekillerinin, adayların isimleri. Daha aşağıda da iki tane yuvarlak, mühür yeri. Herkes kendi partisine oyunu verecek. Sonunda oylar toplanacak, alınan toplam üzerinden aldıkları oylar dağıtılacak, milletvekilleri hesaplanacak. Peki iki partiye, iki yuvarlağa birden mühür vurulursa veya ikiden fazla mühür vurulursa ne olacak? Oylar ziyan olmayacak. O da toplanacak, toplam oya ilave edilecek, sonradan değerlendirilecek."

Temsilde adaleti, yönetimde istikrarı sağlayan ve yüzde 50'den fazla oyla cumhurbaşkanı seçen bir sistemin getirildiğini, anayasa değişikliğine ilişkin 16 Nisan 2017'de yapılan halk oylamasının ardından bunun kararının verildiğini hatırlatan Yıldırım, "Milletvekili seçimlerinde böyle oluyor, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de zaten aday belli. İttifakın adayı Recep Tayyip Erdoğan. O halde problem yok. Böylece 2019'da da 'İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün.' diyeceğiz." mesajını verdi.

- "Kahraman Mehmetçiklerimize muvaffakiyetler diliyoruz"

Afrin'de sürdürülen Zeytin Dalı Harekatı'na değinen Yıldırım, "Afrin'de destan yazan kahraman Mehmetçiklerimize muvaffakiyetler diliyoruz. Onlar, bu ülkenin geleceği, bağımsızlığı, milletimizin can ve mal güvenliği, Türkiye'nin bekası için büyük bir mücadele veriyorlar. Allah yar ve yardımcıları olsun. Türkiye, uluslararası hukuktan doğan meşru hakkını kullanarak PKK/PYD/YPG ve DEAŞ örgütlerine karşı amansız bir mücadele veriyor. Ülkemize tehdit nereden gelirse gelsin gereğini yapmaya kararlıyız. Bu konuda asla taviz vermeyeceğiz." diye konuştu.

- Kongreden notlar

Başbakan Yıldırım, kongreye gelişinde salonu dolaşarak, tribünlerdeki partilileri selamladı.

Yıldırım'ın konuşması öncesinde kürsüye gelen Kanuni Sultan Süleyman Ortaokulu öğrencisi Özge Şeref, okuduğu "Bayrak" şiiriyle beğeni kazandı.

Kongreye, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Öznur Çalık, Ahmet Sorgun ve Cevdet Yılmaz, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, MHP İl Başkanı Baki Ersoy ile milletvekilleri, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :