AK Parti Grup Başkanvekili Turan:

AK Parti Grup Başkanvekili Turan:

"Meclisimizin açıldığı ilk gün, salı günü ilk gündemde hükümet adına bir bakanımız, Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili Meclisimizi, milletimizi bilgilendirecektir" - "(Yüzlerce KHK var da görüşülmedi) gibi ithamlar doğru değil, görüşülmeyen 10 kadar KHK var,

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, 30 Ocak Salı günü hükümet adına bir bakanın, Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili Mecliste bilgilendirme yapacağını söyledi.

Turan, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, tüm halkın gözünün Afrin'de olduğunu, duaların Mehmetçik için yapıldığını belirtti. Hükümetin konuyla ilgili gerekli çalışmaları yürüttüğüne değinen Turan, "Meclisimizin açıldığı ilk gün salı günü, ilk gündemde, hükümet adına bir bakanımız Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili Meclisimizi, milletimizi bilgilendirecektir." ifadesini kullandı.

Kanun Hükmünde Kararnameleri başından beri usule uygun bir şekilde Mecliste görüşülmesini talep ettiklerini aktaran Turan, şu ana kadar 30 civarında KHK'nin hayata geçtiğini, bunların yarısının da sadece isimler, ihraçlar gibi gündemler olduğunu bildirdi. Görüşülmesi gereken 15 KHK'den 5'inin daha önceden görüşüldüğüne değinen Turan, şöyle devam etti:

"(Yüzlerce KHK var da görüşülmedi) gibi ithamlar doğru değil, görüşülmeyen 10 kadar KHK var, bunların da görüşülmesini biz başından beri talep ediyoruz. Ancak Meclisteki usul ekonomisi gereği zaman planlaması, diğer kanunların, diğer komisyonların gündemlerine baktığımızda, muhalefetin de mutlaka bu konuda bir adım atması gerektiği kanaatindeyiz. Çünkü toplamda bin 500'e yakın maddeden oluşuyor bu KHK'lar. Bin 500 maddeyi biz her gün görüşmeye başlasak belki 2 sene sürer. O yüzden diyoruz ki muhalefet partisindeki arkadaşlarımıza, gelin ortak bir akılla meseleyi değerlendirelim. KHK'leri usule uygun bir şekilde makul bir zamanda görüşelim. Biz bu talebimizi ilettik, genelde olumlu yaklaşıldı. Ümit ediyorum, en kısa süre içerisinde görüşülmeyen KHK'ler de Meclisimizde görüşülür. Bizim yeni dönemdeki hedefimiz öncelikle hükümetimizin bilgilendirmesi, ardından KHK'ler haftaya olur, daha sonraki haftaya olur; o zamanlamaya göre görüşülmesi ve burada Meclisimizin denetim faaliyeti kapsamında bakanlarımızın sözlü sorulara cevap vermesi şeklinde olacak."

Turan, KHK'lerin hepsinin Genel Kurula sunulduğunu ancak gündeme alınmasının ayrı bir usule tabi olduğunu bildirdi. Turan, bunların grup önerisi şeklinde gündeme alınacağını dile getirdi.

Meclisin sürekli KHK'lere boğulmamasını isteyen Turan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Diğer partilerle görüşüp, ortak bir paydada buluşacağız. 'Ben yaptım oldu' tarzını istemiyoruz. Bu işi beraber değerlendirelim. KHK'ler gibi uyum yasaları da hepimizin görevi. AK Parti'nin sayısal olarak yeterli milletvekili var ama biz sayısal hesaplarla iş yapmak yerine Türkiye'nin içinden geçtiği bu kritik süreçte, FETÖ ve diğer terör örgütleriyle mücadelede hükümetiyle muhalefetiyle beraber bunları değerlendirmeyi, adım atmayı doğru buluyoruz."

KHK'lerin görüşülmemesinin yasal anlamda bir eksiklik olmadığına işaret eden Turan, hukuk tekniği, siyasal kültür açısından KHK'lerin Meclisten geçmesini bir görev olarak gördüklerini belirtti. Turan, diğer partilerden de usule, zamana göre bir plan yapmasını talep etti.

- "Zeytin Dalı Harekatı eleştirilerini doğru bulmuyorum"

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin siyasi alanda yapılan eleştirileri doğru bulmadığını belirterek, 80 milyonun kalbinin, dualarının şu anda Afrin'de olduğuna işaret etti.

Afrin'in herkesin ortak meselesi olduğuna dikkati çeken Turan, bir partinin sokağa çıkma çağrılarının da tabanda karşılık bulmadığını vurguladı. CHP tarafından yapılan eleştirilerin de yersiz olduğuna belirten Turan, şunları kaydetti:

"Sayın Başbakanımız tüm partilere bilgi verdi, karşılıklı istişarelerde bulunma imkanı sundu. Bu olumlu havanın, beraber hareket etmenin mutlaka devam etmesinde fayda var. Mesele candır, mesele Afrin'dir, Mehmetçik'tir. Bunu siyasal kulislerin bir konusu yapmayı doğru bulmuyorum."

- Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "Gazilik" unvanı verilmesine ilişkin teklif

Basın toplantısında gazetecilerin, "AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk'ün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gazilik unvanı verilmesine ilişkin kanun teklifi" ile ilgili soruya ise Turan, bu kanun teklifini görmediğini söyledi.

Turan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birçok meselede sergilediği tutumlarla dünyada örnek gösterildiğini belirterek, Erdoğan'ın 15 Temmuz gecesi yaşadıkları hakında bilgi verdi.

Bülent Turan, "Bizim yüreğimizde, gönlümüzde Tayyip Erdoğan zaten gazidir, ancak teknik olarak bunu tartışmak başka bir şeydir. Eğer Cumhurbaşkanımızın böyle bir talebi olsaydı ilk zaman bu dile getirilirdi. Bu Metin Bey'in şahsi kanaatidir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :