AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş:

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş:

"(Bahçeli'nin açıklamaları) Değerlendirmeye değer bir açıklama. Başbakan'ın liderlerle görüşmesinde gündeme getirilebilir"- "Başbakan'ın bu hafta liderlerden görüşme talebi olacak"

TBMM (AA) - MELDA ÇETİNER - AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarını değerlendirmeye değer gördüklerini belirterek, konunun, Başbakan Binali Yıldırım'ın bu hafta liderlerle yapacağı görüşmede gündeme gelebileceğini söyledi.

Elitaş, Bahçeli'nin, partisinin grup toplantısında, "AK Parti başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse, Anayasa taslağını TBMM'ye getirmelidir. Tercihimiz parlamenter sistemin devamı, güçlendirilmesi, reforma tabi tutulmasıdır. Ancak milletimiz aksini söylerse, buna da diyeceğimiz herhangi bir şey doğal olarak bulunmayacaktır. Türkiye'nin nasıl ve hangi sistemle yönetileceğiyle ilgili muamma bize göre kapanmalı, bu iş kökünden bitirilmelidir." şeklinde sözlerini AA muhabirine değerlendirdi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin ilginç bir teklifte bulunduğunu belirten Mustafa Elitaş, bunu da "değerlendirmeye değer bir teklif olarak gördüklerini" dile getirdi.

Elitaş, "Sayın Başbakan Binali Yıldırım'ın, bu hafta siyasi parti genel başkanlarıyla görüşme talebi var. O zaman da Sayın Bahçeli ile bu konu gündeme getirilebilir diye tahmin ediyorum. Yine Sayın Kılıçdaroğlu ile yapılacak görüşmede de bu teklifin nasıl gideceğini değerlendirirler. AK Parti olarak Türkiye'deki en iyi idari sistemin başkanlık sistemi olduğunu öteden beri ifade ediyoruz." dedi.

- Elitaş, muhalefet grup başkanvekilleri ile görüştü

Mustafa Elitaş, KHK'larla ilgili itirazları ele almak üzere teknik heyet kurulmasını siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile görüştüğünü belirterek, MHP'nin "uygun gördüğünü" ve bir milletvekilinin ismini verdiğini, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün genel başkan ile görüştükten sonra, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in de parti yetkili kurullarıyla görüştükten sonra bildireceklerini kaydetti.

Süreç içinde üzerlerine düşen görevi yaptıklarını savunan Elitaş, şöyle konuştu:

"Eğer muhalefetin de bu KHK'ların önce bir teknik heyet tarafından değerlendirilmesi konusunda niyetleri bizimle aynıysa, konuyla ilgili çalışma yapabilir. AK Parti'den ben, diğer siyasi partilerden de herhalde grup başkanvekilleri bu görüşme içinde olur. Hükümetten de Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli bu görüşmeler içinde bulunacak. Kısa bir çalışma olabilir. Çünkü diğer partilerin Anayasa Mahkemesine doğrudan gitme hakkı olmamasının ötesinde CHP, sadece 3 konuyla ilgili durumu götürdü. Onlar OHAL KHK'sı olarak değil de yasa tasarısı olarak getirilmesini istiyor. Ordu komutanlarının Milli Savunma Bakanlığına bağlanması konusunda doğrudan itirazları olmadığı kanaatindeyim. 'Konu OHAL KHK'sı içine girmez' diye itirazları var."

Mustafa Elitaş, teknik heyetin çalışmasının amacıyla ilgili olarak, KHK'lardan birinin 100 madde olduğuna ve görüşmelerinin uzun sürebileceğine işaret ederek, "Gelin istişare edelim, itirazlarınız nelerdir, itirazlarda düzeltilebilecek şeyler olursa, makul itirazsa değiştirebiliriz. Ya biz onları, ya onlar bizi ikna edecek." diye konuştu.

- Teklif yarın verilecek

15 Temmuz'un resmi tatil olmasını içeren yasa teklifini yarın TBMM Başkanlığına sunacaklarını bildiren Elitaş, muhalefetin destek vermesi halinde ya kendilerinin teklifine imza atabileceklerini ya da ayrı verecekleri teklifin daha sonra birleştirilerek görüşülebileceğini aktardı.

Mustafa Elitaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın, düzenlemenin yasa tasarısı yerine milletvekilleri tarafından teklif olarak verilmesinin daha doğru olacağı şeklinde değerlendirildiğini ifade ederek, "Diğer partiler de 'bu konuda katkı sağlamak istiyoruz' derlerse ya bizim teklifimize imza atarlar, ya kendi tekliflerini verirler ya da görüşmelerde destek verirler." şeklinde konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :