AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, Giresun'da

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli, Giresun'da

Canikli:

GİRESUN (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, "Geçtiğimiz aylarda Kuzey Irak yönetimiyle yaptığımız 50 yıllık petrol anlaşmasıyla, 1923 yılında kaybettiğimiz Musul ve Kerkük petrolleriyle ilgili menfaatlerimizi büyük oranda geriye almış vaziyetteyiz" dedi.

AK Parti Görele İlçe Başkanlığı'nca düzenlenen bayramlaşma törenine katılan Canikli, burada partililerle bayramlaştı.

Canikli, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin küresel ölçekli menfaatlerinin daha güçlü bir şekilde savunulması ve buna hizmet edecek global ölçekli projelerin hayata geçirilmesi açısından da 10 Ağustos'un son derece önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 1923 Lozan anlaşması sonrasında Musul ve Kerkük petrollerini kaybettiğini ifade eden Canikli, şunları kaydetti:

"Esas o zaman kaybettik. Önce o görüşmelerin dışına çıkarıldı, sonra da yüzde 10 gibi bir pay bırakıldı ama o paydan bugüne kadar Türkiye bir kuruş para alamadı. Şimdi biz, geçtiğimiz aylarda Kuzey Irak yönetimiyle yaptığımız 50 yıllık petrol anlaşmasıyla 1923 yılında kaybettiğimiz Musul ve Kerkük petrolleriyle ilgili menfaatlerimizi büyük oranda geriye almış vaziyetteyiz. Önemli bir projedir, küresel ölçekli bir projedir. Türkiye ilk defa buna benzer bir projeyi tek başına, sadece kendi menfaatleri için, ulusal çıkarları için hayata geçirdi."

- "Öncü Türkiye kavramının içerisinde değerlendirilmesi gereken bir hadisedir"

Nurettin Canikli, bunun çok üzerinde durulması, dikkatle değerlendirilmesi gereken bir gelişme olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin son yıllarda yapmaya çalıştığı, başardığı, bizim açımızdan, bölgemiz açısından, bize gönül veren yüz milyonlarca insan açısından ne anlama geldiğini çok iyi değerlendirmemiz gerekir" diye konuştu.

Bu projelerin devamı, buna benzer yeni projelerin de hayata geçirilebilmesi için 10 Ağustos seçimlerinin çok çok belirleyici olduğuna işaret eden Canikli, "Cumhurbaşkanı adayımız Başbakanımızın seçim vizyonunda üç tane ana hedef vardır. Daha özgür Türkiye, daha zengin Türkiye ve öncü Türkiye. Biraz önceki bahsettiğimi olaylar bu öncü Türkiye kavramının içerisinde değerlendirilmesi gereken bir hadisedir, petrol meselesi ve buna benzer hadiseler" ifadelerini kullandı.

- "İhsanoğlu bir projedir"

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun rahmetli Mehmet Akif Ersoy’un şehitlikte kabrini ziyaretine gittiğini anımsatan Canikli, İhsanoğlu'nun orada, Akif'in babasının dostu olduğunu anlattığını kaydetti. 

Canikli, İhsanoğlu'nun bunu, Akif'i seven insanların siyasi düşüncelerini, 10 Ağustos'taki tercihlerini etkilemek amacıyla anlattığını iddia ederek, şöyle konuştu:

"Mezarındaki bir dörtlük var, onu okuyor, İstiklal Marşı'ndan alınan bir dörtlük, bir kıta ve diyor ki; Akif'in Çanakkale Şehitleri şiirinden alınan bir dörtlük diyor. Sürekli rol yapamazsınız, hayatınız boyuncu rol yapamazsınız er veya geç bir yerden patlar, sızar bunlar sızıntılar. Bırakın daha çok konuşsun daha çok çelişkiyi daha çok samimiyetsizlikleri ortaya dökülecek. Aynı zamanda bir proje olduğunu da gösteriyor. Sayın İhsanoğlu bir projedir, yani onu destekleyenler açısından projenin mimarları olduğunu söylemek çok mümkün görünmüyor. Eğer kim destekliyor görünüyor, esas itibariyle CHP ve MHP bir de paralel yapı var."

Canikli, "Bunların dışında muhtemelen bir iradenin en azından yönlendirmek suretiyle, en hafif tanımlamayla yönlendirmek suretiyle bu projeye doğru bunların kanalize edildiğini düşünüyorum. Yani paralel yapı için de geçerli. Paralel yapı bu ve önceki projelerde hiçbirisinde oyun kurucu değil, piyon, taşeron pozisyonunda. Başrol oyuncuları bile değil" diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı