AK Parti Grup Başkanvekili Canikli: (1)

AK Parti Grup Başkanvekili Canikli: (1)

"(Dört eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu önergeleri) 5 Mayıs Pazartesi günü görüşeceğiz"

TBMM (AA) - AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, dört eski bakanla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu önergelerini, 5 Mayıs Pazartesi günü TBMM Genel Kurulu'nda görüşeceklerini açıkladı.

Canikli, AK Parti Grubu'nda düzenlediği basın toplantısında, dört eski bakanla ilgili soruşturma önergelerine değindi.

Önergeleri gelecek hafta görüşmeyi planladıklarını ancak 1 Mayıs Perşembe gününün tatil olması nedeniyle bundan vazgeçildiğini vurgulayarak, "Dört eski bakanımız hakkında verilen soruşturma komisyonu önergelerini 5 Mayıs pazartesi günü görüşeceğiz" dedi.

Bu soruşturma önergelerinin daha önce Genel Kurul'da tartışmalara konu olduğunu anımsatan Canikli, bu tartışmaların kamuoyunda bir yankı bulduğunu ve bir algı oluştuğunu ifade etti. Canikli, şöyle devam etti:

"Özellikle muhalefete mensup arkadaşlarımızın ileri sürdükleri iddialar çerçevesinde bazı vatandaşlarımızda, bazı fiillerin kapsam dışında kalacağı ya da bunların  kapatılmaya çalışıldığı şeklinde bir takım algılar oluştuğunun tespiti üzerine bu önergeyi veren AK Parti'li milletvekilli arkadaşlarımız önergelerini çektiler, yeniden bir soruşturma önergesi verdiler. Bu yeni önergede dört eski bakanımızla ilgili işledikleri iddia edilen fiilerin tamamı soruşturma kapsamına alındı. Kamuoyuna yansıyan dört eski bakanımızla ilgili iddialar var. Pozisyonu, konumu ne olursa olsun bu iddiaların üzerine gidilmesi gerektiğine biz inanıyoruz, sonuna kadar soruşturulması, en detaylı şekilde değerlendirilmesi, irdelenmesi ve ona göre yasalarımız çerçevesinde gereğinin yapılması gerektiğine inanıyoruz. 

Eski, yetersiz ve tüm fiilleri, suçları kapsamadığı iddia edilen soruşturma önergesi çekildi. Yine arkadaşlarımız tarafından yine aynı saatte, aynı tarih ve dakikada kamuoyunda gündeme gelen tüm iddiaları kapsayacak şekilde ve onunla bağlantılı TCK'nin ilgili tüm maddelerini içerecek şekilde bir soruşturma önergesi Meclis Başkanlığı'na bugün itibariyle tevdi edildi."

 

- "Düşünceleri tek bir soruşturma komisyonu kurulması yönünde" 

 

Canikli, kamuoyuna yansıyan iddiaların tamamının eksiksiz soruşturulacağını, üzerine gidileceğini ve gereğinin yapılacağını söyledi.

Önerge sahibi AK Parti'li milletvekillerinin düşüncelerinin, tek bir soruşturma komisyonu kurulması yönünde olduğunu dile getiren Canikli, bununla ilgili herhangi bir problem ya da teknik bir sıkıntı ve hukuki bir boşluğun söz konusu olmadığını bildirdi.

Canikli, soruşturma komisyonlarının birden fazla konulara bakabileceğini, hiçbir sınır bulunmadığını vurgulayarak, "Komisyonun kurulması kararı verilirse AK Parti olarak irademiz kurulması yönünde olacak. Genel Kurul'da bu şekilde karar çıktığı takdirde Meclis Başkanlığı, grubu bulunan 4 siyasi partiye kendilerine düşen üyelerin 3 katı isim bildirmesini yazıyla bildirecek" diye konuştu. 

Canikli, soruşturma komisyonunun 15 kişiden oluştuğunu belirterek, bunun 9'unun AK Parti'li, 4'ünün CHP'li, birinin MHP'li, birinin de BDP'li üyeden oluşacağını bildirdi.

Canikli, Meclis'in çalışma takvimine de değinerek, 1 Temmuz kadar normal çalışma süresine kadar devam edeceğini söyledi.

Canikli, gazetecilerin, "Komisyon çalışmaları çerçevesinde iddialarda adı geçenler dinlenebilecek mi?" sorusu üzerine,  "Elbette, soruşturma komisyonlarının çok büyük yetkileri var. İstedikleri herkesi dinleyebilirler. Bu anlamda gizli bilgiler dahi soruşturma komisyonlarına verilir. Herkesi bu amaca yönelik olarak dinleyebilir, ifadelerini alabilir, bilgisine başvurabilir" dedi.

"Bakanlar size bildirim yaptılar mı konuşacaklar mı?" sorusuna Canikli, "Bu konuda bize görüş beyan etmediler ama bizim beklentimiz gelip kendilerini savunmalarını, kanaatlerini ya da görüşlerini Genel Kurul'da kamuoyuyla paylaşmaları noktasında. Ama yine o konuda karar kendilerinin" yanıtını verdi.

 

- "CHP'den bu konuda beyan etmemiş milletvekili var mıdır?"

 

Canikli, "Neden iki değil de, tek komisyon kurulmasını tercih ettiniz?" sorusuna Canikli, şu yanıtı verdi:

"Öncelikle teknik olarak tek komisyon tarafından birden fazla bakanla ilgili iddiaların soruşturulması mümkün. Dört komisyon kurulduğunu varsayın, herhalde özellikle CHP'liler yeteri kadar milletvekili veremezler buraya. Neden? Çünkü bu soruşturma önergelerinin altında imzası olan milletvekilleri komisyon üyesi olamazlar. Herhangi bir şekilde herhangi bir yerde bu konularla ilgili görüşlerini kamuoyuyla paylaşan yani ihsası reyde bulunan milletvekilleri komisyon üyesi olamazlar. Lehte ya da aleyhte görüşlerini herhangi bir şekilde Genel Kurul'da ya da başka yerde, başka şekilde görüşlerini belirten milletvekilleri soruşturma komisyonlarına üye olamazlar. Bütün bunları dikkate aldığımızda özellikle CHP'den bu konuda görüş beyan etmemiş milletvekili var mıdır, açıkçası ya da ne kadardır bilmiyorum ama büyük bölümünün ihsası rey anlamına gelecek görüş beyan ettiğini biliyoruz. Bütün bunları dikkate aldığınızda dört ayrı komisyon kurulması halinde... Bir de aday bildirecek, 4 kat bildirecek. Dört komisyon kurulduğunu varsayın. 16 çarpı 3, 48 ediyor.  48 tane görüş beyan etmemiş, milletvekili CHP'de bulabilir misiniz?  Biz muhtemelen bulunamayacağını düşünüyoruz."

Canikli, komisyona siyasi parti grupları tarafından gönderilecek milletvekillerinin hukuki anlamda özellikleri olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Sonuç itibariyle yapılan iş bir hukuki çalışmadır. Siyasi parti grupları üye olarak gönderirken bu hususu muhtemelen dikkate alacaklardır. Biz şahsi olarak almaları gerektiğini düşünüyoruz. Bu soruşturmaların daha sağlıklı yürütülmesi için bu konularda özellikle uzmanlaşmış milletvekili arkadaşlarımızın komisyona üye olarak verilmesi son derece doğaldır. Dört ayrı komisyon kurulması halinde orada belki bu alanlarda uzmanlığı, yeteri kadar bilgi birikimi olmayan arkadaşların görevlendirilmeleri kaçınılmaz hale gelebilir. CHP'nin talebi dört ayrı komisyon kurulması, önergelerden bunu anlıyoruz. Halbuki  3 bakanla ilgili tek dosya ve aşağı yukarı olaylar aynı yerden besleniyor, birbirine benzer olaylar. Bunlarla ilgili farklı komisyon kurulmasının hiçbir mantığı yok. Tek komisyonun daha sağlıklı karar vereceğine inanıyoruz."

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı