AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz:

"Cumhurbaşkanı yeni sistemde en az yüzde 50 oy almak zorunda. Toplumun değişik kesimleri arasında iş birliği ve diyalog kanalları açılacak. Ana muhalefet partisinde şimdiden görüyorum bunu" - "En fazla CHP değişecek. Şu an rahatlar yüzde 20-25 oy alıp sis

İZMİR (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanı seçilebilmek için yüzde 50'nin şart olduğunu, sistemin uygulamaya geçmesi halinde en büyük değişikliğin CHP'de görüleceğini söyledi.

Halk oylaması çalışmaları kapsamında Balçova ilçesindeki İnciraltı Mahallesi'nde vatandaşlarla bir araya gelen Yılmaz, yaptığı konuşmada, muhalefetin halk oylamasında seçmenlerin önüne gelecek 18 maddeyi yanlış anlattığını ifade etti.

Türkiye'de iki başlı bir sistemin bulunduğunu, cumhurbaşkanı ve başbakanın yetkilerinin birleştirilmesi gerektiğini dile getiren Yılmaz, yapılmak istenenin 12 Eylül sonrası yapılan anayasanın getirdiği vesayetçi yapıyı demokratik yapıya dönüştürmek olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, değişiklikle ilgili şahıslar üzerinde tartışma yürütülmesinin doğru olmadığını, bürokrasiyi azaltan yeni bir sistemin tartışıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Lütfen tek tek açıp 18 maddeyi okuyun. Bunların hiçbirisinin rejimle ilgisi yok. Bu bir kişi için, bir parti için yapılmış bir iş değildir, ülkenin uzun vadeli geleceği için yapılmıştır. Bu sistemle istikrar kalıcı hale geleceği ve bürokrasi azalacağı için ekonomi de hızlanacak. Toplumsal birlik ve huzura katkısı olacak.

Cumhurbaşkanı, yeni sistemde en az yüzde 50 oy almak zorunda. Toplumun değişik kesimleri arasında iş birliği ve diyalog kanalları açılacak. Herkes yüzde 50'yi hedefleyecek. Ana muhalefet partisinde şimdiden görüyorum bunu. En fazla CHP değişecek. Şu an rahatlar, yüzde 20-25 oy alıp sistemi devam ettiriyorlar. Yeni yapıda en az 50'yi hedeflemek zorundalar. Bu yönetici ve politikalarla gidemezler, kendilerini yenilemek zorunda kalacaklar. CHP'nin bu halinden memnunuz aslında. Varsın işimiz zorlaşsın ama ülkemiz daha iyi bir siyaset kazansın."

Yılmaz, toplantıda hükümetin doğu ve güneydoğu illerine yaptığı yatırımlar hakkında da bilgi verdi.

Daha sonra Bayraklı ilçesinde bir düğün salonunda düzenlenen toplantıda vatandaşlara hitap eden Yılmaz, milyonlarca kişinin seçtiği bir adayın "tek adam" olamayacağını, bu iddiayı ortaya atanların cumhurbaşkanını milletin seçmesini hazmedemediğini ve bunun üstünü örtmeye gayret ettiğini ifade etti.




AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :