AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Atalay:

"Bu anayasa rafa kalkmadıkça, yeni anayasa yapılmadıkça Türkiye'de ileri demokrasiyi kuramazsınız. Bunu biliyoruz. İçinde pek çok değişiklik yaptık ama hala anayasanın omurgası duruyor"

SAMSUN (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, "Bu anayasa rafa kalkmadıkça, yeni anayasa yapılmadıkça Türkiye'de ileri demokrasiyi kuramazsınız. Bunu biliyoruz. İçinde pek çok değişiklik yaptık ama hala anayasanın omurgası duruyor" dedi.

Atalay, Gazi Sosyal Tesislerinde düzenlenen 3. Olağan İlkadım İlçe Kongresi'nde, Samsun'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Atalay, 2015 Haziran ayında yapılacak genel seçimlerin erken tarihe alınması konusunda söylentiler olduğunu belirterek, "Bazen şöyle şeyler konuşuluyor. Seçim erkene mi alınacak, öyle bir ihtimal var mı? Öyle bir ihtimal yok. Biz AK Parti olarak daima seçimlerin zamanında yapılmasını tercih ettik, genel seçimlerin. Bir iki zaruret dışında, birisi 2007'deki cumhurbaşkanlığı seçiminin krize girmesidir, mecburen erken seçim yapmış olduk ama biz genelde seçimleri zamanında yaparız" diye konuştu.

AK Parti'nin diğer partiler gibi olmadığını bildiren Atalay, AK Parti'nin teşkilatlarının ülkenin her yerinde bulunduğunu, Türkiye'nin partisi olduklarını vurguladı. AK Parti’nin demokrasi ve adalet eksenleri üzerine temel kurduğunu aktaran Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bu 12 yılda bu iki alanda da çok büyük gelişmeler sarfettik. Bunlara demokratikleşme alanında çok örnekler verilebilir. Demokrasi için en önemlisi, milletin iradesi hedefine ulaşıyor mu ulaşmıyor mu? Millet seçiyordu, Meclis toplanıyordu, hükümet kuruyordu ama birileri geri planda kontrol edici, uyarıcı, hizaya getirici rol oynuyordu. Milletin iradesi havada kalıyordu. AK Parti bu dönemi sona erdirdi. Gerçek demokrasiyi bu manada ülkeye biz getirdik, bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Gerçek demokrasi şekli olarak sandıklarda oyun kullanılması değil, kullanılan oyların hedefine varması ve o iradenin ülkeyi yönetmesidir."

- "Benim de devletle sorunum vardı"

Özgürlük alanlarını genişlettiklerini dile getiren Atalay, şöyle devam etti:

"Türkiye'de her vatandaş kesiminin devletle bir sorunu vardı. Vatandaş devletle kavgalıydı. Kimi inancını özgürce yaşamadığı için kimi kıyafetini özgürce giyemediği için kimi ana dilini konuşamadığı için kimi inandığı mezhebin gereğini yaşayamadığı için hatta kimi kendi şarkısını söyleyemediği için… Her kesimin devletle sorunu vardı. Benim de devletle sorunum vardı. Güvenim yoktu devlete. Kimsenin güveni yoktu. Devlet, bir bürokratik kesimin elinde baskı unsuruydu. Ülkemizde yasaklar, tabular, baskılar vardı, zulümler vardı, işkenceler vardı, 28 Şubat gibi süreçlerde 10 binlerce kızımız okullarından ayrılmak zorunda kaldı. Acıların yaşandığı bir ülkeydi ve tabi ki vatandaşın devlete güveni yoktu. Yani vatandaş ile devlet arasında sağlam bir bağ yoktu."

- "Bunlar çok ucuz politikalar"

2015 genel seçimlerine çok iyi hazırlandıklarını anlatan Atalay, "2023 hedeflerimiz için bu seçim önemli. Bu anayasa rafa kalkmadıkça, yeni anayasa yapılmadıkça Türkiye'de ileri demokrasiyi kuramazsınız. Bunu biliyoruz. İçinde pek çok değişiklik yaptık ama hala anayasanın omurgası duruyor" ifadelerini kullandı.

Atalay, "2015 seçimi sonrası bizim için en önemli ajanda bu yeni anayasadır. İnşallah milletimiz bize o imkanı verir ama biz bunun için çok çalışacağız" dedi.

Türkiye'nin diğer partilerden bir beklentisi olmadığını aktaran Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet Halk Partisi müzmin bir muhalefet. Zaten iktidar olsa da muhalefet yapar o. Çünkü genlerine işledi. Cumhuriyet Halk Partisi demek muhalefet demek. Kendi içinde büyük sorunlar yaşıyor. Şimdi sayın genel başkan bir şey attı ortaya. İşte 'istihbarat teşkilatı bizimle ilgili içimize dönük çalışmalar yapıyor' diye ama cümlenin ötesinde bir tane bilgi yok. Kim neyi yapıyor, hangi çalışma? Yani bir tespit olur ki gerekçe olur ki bunu söylersiniz. Bunların hepsi seçime giden yolda bir anlamda kendi içinde çok yorgun, zor günler yaşayan bir partinin bu tür haberlerle güç kazanması. Bunlar çok ucuz politikalar."

Türkiye'nin 1 Aralık'tan itibaren G20 dönemsel başkanı olacağını anımsatan Atalay, şunları kaydetti:

"Türkiye dünyanın 16. büyük ekonomisi olarak buranın üyesi. Biz iktidar olduğumuzda sıralamada 20’nin üzerindeydi. G20 dönem başkanlığı sırayla olmuyor. Yani harf sırasına göre olmuyor, seçimle oluyor. Türkiye’nin dönem başkanlığı, seçilerek, orada bütün üyelerin oylarını vermesiyle kararlaştırıldı. Bu aralık ayından itibaren Türkiye’de çok toplantılar yapılmaya başlanacak. Bir yıl boyunca dünya ekonomisi Türkiye’de tartışılacak." 

Kaynak:Haber Kaynağı