AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin:

"(Medvedev'in Suriye’deki iç savaşla ilgili yaptığı açıklama) Bu sorunu çözmek için önce kendilerinin adım atması, samimi birtakım gayretler içerisinde olmaları gerekir diye değerlendiriyorum"- "PYD ile ilgili düşüncelerimizi her zeminde söylemeye devam e

KARABÜK (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev'in Suriye’deki iç savaşla ilgili yaptığı açıklamalara ilişkin, "Bu sorunu çözmek için önce kendilerinin adım atması, samimi birtakım gayretler içerisinde olmaları gerekir diye değerlendiriyorum" dedi.

Şahin, çeşitli programlara katılmak için geldiği Karabük'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Medvedev'in "Yeni bir dünya savaşına sebebiyet vermek yerine tüm tarafların müzakere masasında yer almaları zorunlu kılınmalı" ifadeleri hatırlatılan Şahin, açıklamayı okuduğunu, barış temenni eden bir açıklama olarak değerlendirdiğini, sorumlu devlet adamlarına düşenin de bu olması gerektiğini söyledi.

Medvedev'in, Suriye konusunun şu anda dünyada en önemli sorunlarından biri olduğunu vurgulayarak bu değerlendirmeyi yaptığını düşündüğünü belirten Şahin, "Medvedev, 'Bir an önce Suriye sorununa bir çözüm bulunmalıdır' diyor. Doğrusu biz de Türkiye olarak 'Suriye sorununa bir çözüm bulunmalıdır' diye düşünüyoruz. Çünkü Suriye’de meydana gelen olaylardan en çok etkilenen ülke Türkiye’dir. Biz doğrusu Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanayız. Neden bu olaylar meydana geldi? Şam yönetimi, Esed yönetimi kendi halkına karşı 'zalimane' diyebileceğimiz girişimlerde bulundukça insanların büyük çoğunluğu bize geldi. Bize gelenlerin bir kısmı Avrupa’ya doğru gitme ihtiyacı duydular. Ege’de birçoğu hayatını kaybetti. O çocukların ölümü de dünyanın gündemine oturdu" diye konuştu.

- "Esed yönetiminin Suriye’nin geleceğinde bir rolünün olmayacağını düşünüyoruz"

Suriye sorununa çözüm bulunmasının, öncelikle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin sorumluluğunda olduğuna işaret eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onların soruna bir an önce çözüm bulması ve Suriye halkının kendi iradesiyle oluşabilecek olan yeni bir yönetimin yolunu açacak çözümler üzerinde yoğunlaşılmalıdır. Öncelikle Suriye’de mutlaka bir ateşkesin sağlanması ve ondan sonra da adımların atılması gerekir. Biz Türkiye olarak Beşşar Esed yönetiminin Suriye’nin geleceğinde bir rolünün olmayacağını düşünüyoruz. Çünkü bütün bu badireleri Suriye halkının başına açan kendisidir. Ama bazı ülkeler başta Rusya olmak üzere Suriye’nin geleceğinde Esed’in varlığı üzerine planlarını inşa etmeye çalışıyorlar. Rusya gelmiş havadan bombardıman yapıyor, birtakım üsler kuruyor. Halbuki Rusya’nın Suriye ile hiçbir ortak sınırı yok. O bakımdan 'Bu sorun bir an önce çözülmelidir' diyenlerin, ki bunu söyleyen Medvedev’in, bu sorunu çözmek için önce kendilerinin adım atması, samimi birtakım gayretler içerisinde olmaları gerekir diye değerlendiriyorum."

- "Bu arkadaşlarımızı kovsanız, AK Parti'den ayrılmazlar"

Bülent Arınç ve Hüseyin Çelik’in görüşmeleri ve açıklamalarının sorulması üzerine Şahin, "Bazı arkadaşlarımız düşüncelerini basın yoluyla paylaştılar. İşte Bülent Bey, Hüseyin Çelik Bey, birtakım değerlendirmeler oldu. Eleştirel değerlendirmeler de oldu. Her iki arkadaşımız da bizim partimizin kurucuları arasındadır ve gerçekten AK Parti içinde, hükümetlerinde çok önemli sorumluluklar üstlenmiş arkadaşlarımızdır. Bu arkadaşlarımızı kovsanız, AK Parti'den ayrılmazlar. O bakımdan kimse elini ovuşturmaya falan kalkmasın. Bu açıklamalara dayanarak 'AK Parti acaba bölünüyor mu? AK Parti içerisinde bir hizipleşme mi var' diye hiç böyle bir düşünceyi kafasında muhafaza etmesin" diye konuştu.

Hüseyin Çelik'in genel merkezde kendisini ziyarete geldiğini ve konuştuklarını ifade eden Şahin, "Partimizin çalışmaları, hükümet çalışmalarıyla ilgili bize yol gösterici uyarıları varsa bizzat gelip bize söylerlerse çok daha şık olur. Biz bu zamana kadar basın yoluyla konuşmadık. 'Bundan sonra da basın yoluyla konuşmayalım' dedik. Bize bizzat gelerek söyleyeceklerini, basın yoluyla söylemeleri bir eksiklikti, bana göre bir yanlışlıktı. İnanıyorum ki bundan sonra bunu yapmayacaklardır. Biz AK Parti olarak kendi içerisinde uyumlu ve gerçekten birbirlerine saygı duyan bireylerden oluşan bir teşkilatız. O bakımdan ülkemize hizmet etmenin dışında başka bir derdimiz yoktur" dedi.

Şu anda partide, hükümette görev almayanlardan parti olarak yararlanacaklarını aktaran Şahin, "Bülent Bey'den de, Hüseyin Bey'den de, diğer arkadaşlarımızdan yararlanacağız ve bölge toplantıları yapmayı düşünüyoruz. Bölge toplantılarında kendilerinden yararlanacağız. Birikimlerinden yararlanacağız. Bizim bu arkadaşlarımızın açıklamalarından olumsuz bir sonuç çıkarma düşüncemiz yok, olamaz" ifadelerini kullandı.

- "Amerika yetkililerini bir gün bu konuda ikna ederiz"

ABD'nin PYD'yi terör örgütü olarak görmediğiyle ilgili basında yer alan söylemlerin hatırlatılması üzerine Şahin, şunları kaydetti:

"Biz bu konuda PYD ile ilgili düşüncelerimizi her zeminde söylemeye devam edeceğiz. Elimizdeki bilgi, belge ve delillerle müttefikimiz olan ülke yöneticilerini de bu konuda aydınlatmaya devam edeceğiz. Eğer politik davranmıyorlarsa, eğer farklı amaçları yoksa bizim PYD ile ilgili ortaya koyduğumuz bilgi ve belgelerin muhataplarımızı tatmin etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Belki de biraz zamana ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Tabii Türkiye’de her şey şeffaf olduğu gibi artık uluslararası politikalar da şeffaf hale geliyor. İşte hükümet sözcüleri, ülkelerin duruşuyla ilgili her gün basına açıklamalar yapıyorlar. O bakımdan 'Amerika PYD ile ilgili şöyle düşünüyor, Türkiye böyle düşünüyor.' Sizler de basın olarak yakinen takip edip, bana soru sorabiliyorsunuz. Demek ki ülkeler arasındaki siyasi gelişmeler de şeffaf hale geldi. Biz duruşumuzu muhafaza edeceğiz. İnanıyorum ki Amerika yetkililerini bir gün bu konuda ikna ederiz."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şahin:

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :