AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan:

"(Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi) 2007 yılında Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte aslında bir anlamda teknik olarak başkanlık sistemine geçtik. Artık bu sistemi hükümet modeliyle birlikte güncelleyerek yeni bir döneme geçmeliyiz"

SAMSUN (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, yeni cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili, "2007 yılında Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte aslında bir anlamda teknik olarak başkanlık sistemine geçtik. Artık bu sistemi hükümet modeliyle birlikte güncelleyerek yeni bir döneme geçmeliyiz." dedi.

Karaaslan, AK Parti Samsun İl Başkanlığınca Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen 74. İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katıldı.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle ilgili değerlendirmede bulunan Karaaslan, yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden net şekilde ayrıldığı bir yönetim modeline geçileceğini vurguladı.

"2007 yılında Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte aslında bir anlamda teknik olarak başkanlık sistemine geçtik." diyen Karaaslan, şöyle devam etti:

"2007 yılında yapılan bu değişiklikle birlikte sistemde önemli bir değişiklik yaşanmışken, biz 2017 yılında artık bu sistemi güncellemeliyiz. Artık bu sistemi hükümet modeliyle birlikte güncelleyerek yeni bir döneme geçmeliyiz. Çünkü uygulamalar birbirini desteklemiyor. Dolayısıyla bir güncelleme yaşanacak ve 16 Nisan'da inşallah biz bu oylamadan çıkacağız."

"Türkiye'nin geleceği için daha parlak yarınlar için çocukların, torunların yaşayacağı daha aydınlık bir ülke için 'evet' diyeceklerini" belirten Karaaslan, bunun sadece AK Parti'nin değil Türkiye'nin meselesi olduğunu vurgulandı.

Karaaslan, Türkiye'nin eski Türkiye olmadığına işaret ederek, şu görüşlere yer verdi:

"Özellikle gençler size bir lafım var. Belki bu 18 maddelik anayasa değişikliği teklifi içinde toplumunun bir kesimini ilgilendiren en önemli değişiklik gençlerle ilgili. Gençler, 18 yaşında seçilme hakkını elde edecekler. Birisi tartışmayı buraya getirip '18 yaşında bir milletvekili ne yapacak', 'askerliğini daha yapmamış' falan dediği zaman içim rahatlıyor, tartışma buradaysa demek ki hiçbir sorun yok diyorum. Çünkü bu anayasa değişikliğindeki 18 madde bir sabah uyandığımızda aklımıza gelen maddeler değil. Bunların hepsi birbirini tamamlayan parçalar. Biz millete güveniyoruz birincisi. İkincisi biz gençlere güveniyoruz. Bizim bu gençlere güvenme halimiz bugünkü verdiğimiz kararla değil, (Seçilme yaşını) 25'e de biz düşürdük zaten. Bunu çok iyi anlatmamız lazım genç kesimlere."

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya için de önemli olduğuna değinen Karaaslan, "Üçüncüsü biz gerçekten bu ülkenin bu coğrafya, bu ümmet için hatta insanlık için ne kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Gerçekten bir gün bu coğrafyada işler düzelecek. Buna hem duamızla hem de çabamızla birlikte katkı veriyoruz." ifadesini kullandı.

Karaaslan, o gün geldiğinde Türkiye'nin öncü ülke olacağına dikkati çekerek, "Türkiye ekonomisiyle öncü ülke olacak, Türkiye kalıcı istikrarlı kalıcı siyasetiyle öncü ülke olacak, Türkiye kültürel çalışmalarıyla öncü olacak, Türkiye dinamik genç yapısıyla öncü olacak. Bunları muhafaza etmek ve gerçekleştirmek için de anayasa değişikliğini hayata geçireceğiz ve ondan sonra inşallah yolumuza daha dik olarak devam edeceğiz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :