AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, İngiltere'de

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, İngiltere'de

Eker:- "(FETÖ'nün darbe girişimi) İngiltere'nin, ilk saatlerden itibaren en erken tepki veren ve Türkiye'nin yanında olduğunu ifade eden, meşru hükümetin ve seçilmiş parlamentonun yanında, demokrasi için Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğunu vurgulaya

LONDRA (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi konusunda uluslararası toplumun doğru bilgilendirilmesinin önemine işaret ederek, "İngiltere'nin, ilk saatlerden itibaren en erken tepki veren ve Türkiye'nin yanında olduğunu ifade eden, meşru hükümetin ve seçilmiş parlamentonun yanında, demokrasi için Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğunu vurgulayan mesajı bizim için son derece önemli." dedi.

AK Parti Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik, AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel’in bulunduğu heyet ile İngiltere'yi ziyaret eden Eker, bu ülkedeki temaslarını AA'ya değerlendirdi.

İngiltere’deki sivil toplum örgütleri, düşünce kuruluşları, siyasi parti ve hükümet temsilcileri ile 3 gün boyunca bir araya geleceklerini bildiren Eker, heyetin Londra gündemi ile ilgili, “Amaç, Adalet Kalkınma Partisinin buradaki siyasi partiler ile görüşmelerini sağlamak. Türkiye ile İngiltere arasında mevcut iyi ilişkilerin bundan sonraki süreçte, özellikle Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı) ile ilişkili, bundan sonra gelişecek süreçte neler yapılabileceği, hangi konularda iş birliği yapılabileceğini gündemimize alıyoruz." bilgisini aktardı.

FETÖ'nün menfur darbe teşebbüsü ve ardından Türkiye’de gelişen meseleler ile ilgili bilgilendirmede bulunduklarını aktaran Eker, "Çünkü uluslararası medyada zaman zaman maalesef çok haklı olmayan bir şekilde, özellikle darbe sonrasındaki süreçle ilgili bazı haberler yer alabiliyor. İnsanlar da uluslararası medyada yer alan bu tür haberlerin etkisinde kalabiliyor. Bazen politikacılar, bazen de kanaat önderleri, düşünce kuruluşları, onları doğru noktada ilk elden bilgilendirmek önemli." diye konuştu.

Eker, FETÖ'nün darbe girişimine yönelik İngiltere'nin tutum ve tavrını takdirle karşıladıklarını, bunu her platformda ifade ettiklerini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İngiltere'nin, ilk saatlerden itibaren en erken tepki veren ve Türkiye'nin yanında olduğunu ifade eden, meşru hükümetin ve seçilmiş parlamentonun yanında, demokrasi için Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğunu vurgulayan mesajı bizim için son derece önemli. FETÖ terör örgütü aslında çok sinsi bir şekilde ve çok da profesyonelce yıllardır Türkiye aleyhine bir kamuoyu oluşturmak için çaba sarf ediyor çünkü 2011 yılından itibaren aslında uluslararası medyada yer yer, zaman zaman bir Türkiye aleyhtarlığının esintileri hissediliyordu. Tabii bu darbe sürecinde biz bunun aslında planlı bir eylem olduğunu, yani darbeye altlık hazırlamak için, bir manada uluslararası kamuoyunu böyle bir darbeye kabule hazırlamak için bütün bunların yapıldığını görüyoruz. FETÖ terör örgütünün de bu manada tüm mecraları kullandığını ve çok profesyonelce de destek aldığını ve bu haberlerin üretilmesinde aracı olduğunu gördük."

Darbe girişimi ve ardından Türkiye'de yaşanan gelişmeler ile bağlantılı bilgi kirliliğini izole etmek üzere İngiltere'deki bazı medya kuruluşları ile görüşmelerde bulunacaklarını bildiren Eker, "Amaç Türkiye aleyhine kasıtlı olarak yapılan yayınların olumsuz etkilerini gidermek ve doğruları anlatmaktır." dedi.

Eker, bir ülke ve millete haksızlık yapılmasının mutlaka engellenmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Türk milleti çok asil bir duruşla demokrasiye bağlılığını ortaya koydu, canı pahasına ortaya koydu. 241 vatan evladı elinde hiçbir silah olmadan, üzerinde yüreğinden başka muska olmadan, hiçbir güç olmadan, sokaklarda tanklara karşı durdu. Helikopterlerden açılan ateşlere karşı göğsünü siper etti, hayatını verdi. 2 bin 195 kardeşimiz yaralandı ve darbeyi durdurdular, geri püskürttüler. Bunu sivil insanlar çıplak ellerle, yumruklarla, bedenlerle sağladı. Göğüslerindeki imanla, inançla bunu yaptılar, vatan sevgisiyle yaptılar. Demokrasiye olan inançla yaptılar ve milli iradeye olan bağlılıklarıyla bunu yaptılar. Dolayısıyla bu, demokrasi tarihine altın harflerle aslında yazılması gereken bir destan çünkü eşi benzeri çok az görülebilecek bir duruş ve bunu yapmış bir millet o kadar da asil bir duruşla bunu gerçekleştirdi ki örneğin o darbe kalkışması esnasında, aslında o tür olaylarda darbecilerin yüzlercesi öldürülebilirdi. Hal böyleyken öyle olmadı. Darbecilerden öldürülenlerin sayısı sadece 30 küsür tane. Yani düşünün, darbe yapıyorlar tanklarla, toplarla, silahlarla, ağır silahlarla, makineli tüfeklerle halkın üzerine ateş açıyorlar, halk çıplak ellerle, yumruklarıyla, bedenleriyle bunlara karşı duruyor, onları linç edebilir fakat hiçbirisini yapmıyor. Halk bunları alıyor, adalete teslim ediyor. Asil duruş, demokrasiye bağlılık, insan haklarına saygı burada. Onun için Türkiye’de darbecilerin insan haklarından dem vuranlar, darbecilerin doğrudan hayatlarına kastettiği milletin hakkından bahsetmiyor nedense."

Bunları görüşme yaptıkları muhataplarına da aktardıklarını bildiren Eker, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Milletimiz çok asil bir duruş sergilemiş, çok şanlı bir mücadele vermiş, 241 kardeşimiz hayatıyla bunu ödemiş ve biz şu anda da insan haklarına riayet ederek bu darbeci artıklarını devletten temizlemeye çalışıyoruz. Her şey hukuk devletinin kuralları çerçevesinde gelişiyor. Hukuk devletinin gereği yerine geliyor. Bir olağanüstü hal var ama bu olağanüstü hal esasen devletin kendisi içindir, devletin çarkının olağanüstü hızda dönmesi içindir. Vatandaşın hayatına herhangi bir sıkıntı doğurmak için değildir. Vatandaşın hayatında bir olağanüstülük değil, devletin isleyişine bir olağanüstü sürat katmak için olağanüstü hal ilan edilmiştir. Şu anda da her şey hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde işliyor. Bu artıklardan, bu kirli unsurlardan, bu zihniyetin, karanlık zihniyeti uygulayıcı artıklardan sistemi temizlemek ve sistemi rahatlatmak ve bir daha asla kimsenin Türkiye'de böyle bir şeye tevessül etmesine asla imkan bırakmayacak şekilde devletin bütün birimlerini, kurumlarını tertemiz hale getirmek gerekiyor. Şu anda yapılmakta olan da budur."

- Londra temasları devam edecek

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker, temasları kapsamında, Londra'daki Yunus Emre Kültür Merkezi'nde, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen bir toplantıda konuştu, ayrıca Türken Vakfı ve Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) yetkilileri ile bir araya geldi.

Eker başkanlığındaki heyet ayrıca, tarihi parlamento binasında, Birleşik Krallık Parlamentosu Başkan Yardımcısı Lindsay Hoyle ve Liberal Demokrat Partinin Dış İlişkilerden Sorumlu Başkanı Tom Brake, daha sonra da İngiltere Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Tim Barrow ile görüştü.

Heyet, Londra'daki temasları çerçevesinde bugün de Birleşik Krallık hükümetinin yetkilileri, muhalefetteki siyasiler, bazı düşünce kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :