AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Eker:

"Eğer sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan gücü kendi elinde tutmak istese ve 'tek adam' heveslisi olsa o zaman mevcut Anayasa'yla cumhurbaşkanı olmaya devam eder"- "Biz sorunları çocuklara, torunlara, yarınlara bırakacak parti değiliz. Siyaset pr

DİYARBAKIR (AA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, "Eğer sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan gücü kendi elinde tutmak istese ve 'tek adam' heveslisi olsa o zaman mevcut Anayasa'yla cumhurbaşkanı olmaya devam eder." dedi.

Eker, beraberindeki AK Parti milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Ebubekir Bal ile Ergani ilçesindeki bir okulun konferans salonunda, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve kanaat önderleri ile bir araya geldi. Toplantıda şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Mehdi Eker, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de bütün "hayırlı adımların" tamamına "hayır" diyen bir zihniyet olduğunu söyledi.

"Birinci boğaz köprüsünden bugüne, memlekette ne zaman taş üstüne taş koyacak bir hizmet başlatılmışsa, ne zaman hayırlı bir adım atılmışsa, bir reform yapılmışsa, Türkiye için, fakir fukara için, gençler, kadınlar için hayırlı bir adım atılmışsa buna 'hayır, biz bunu istemiyoruz' diye karşı çıkan bir zihniyet var. Her seferinde sandıkta millet de bunlara 'hayır' diyor ama yine de insanların vatandaşlarımızın kafasını karıştırmaya devam ediyorlar, yalan yanlış şeyler söylüyorlar. Okumadan, o paketin içinde ne olduğunu bilmeden onun hakkında ahkam kesiyorlar." diyen Eker, bu kesimin milletin kafasını karıştırmaya çalıştığını ifade etti.

Mevcut Anayasa'ya göre cumhurbaşkanının yalnızca "Vatana ihanet" suçundan yargılanabildiğini belirten Eker, "Biz bunu değiştirmek istiyoruz 'cumhurbaşkanının yetkisi var ama sorumluluğu da olsun' diyoruz. Bir insana devleti yönetme, bakanlar kurulunu yürütme yetkisi veriyorsanız, onun aynı zamanda kanunlar, Meclis ve millet karşısında da sorumluluğu olsun." şeklinde konuştu.

- "Mevcut sistem her zaman yanlışlık, problem üretir"

İki başlı bir sistemin olamayacağına, geçmişte bu sistemden kaynaklı cumhurbaşkanları ve başbakanlar arasında yaşanan çekişmelerden Türkiye'nin büyük kayıplar yaşadığına işaret eden Eker, şöyle konuştu:

"Bütün bunlarda Türkiye kaybetti. Türkiye doğru kararlar alamadı, düşündüğü kararları uygulamaya geçiremedi, ekonomik kalkınma hareketleri gerçekleştiremedi. Türkiye zaman kaybetti, istikrarını kaybetti. Siyasi istikrarsızlık, ekonomik istikrarsızlık Türkiye'ye güç, enerji ve zaman kaybettirdi. Bunun bedelini fakir fukara ödedi. Bu mesele bu insanların kendi yanlışlarından değildi, sistem böyle yapıyor. Şu an ki Anayasa, hükümet sistemi bunu öngörüyor. Bu sistem her zaman yanlışlık, problem üretir. Çünkü iki başlı bir sistem bunu kaldırmaz. Dünyada da böyle bir şey yok."

- Muhalefetin "tek adam" söylemi

Muhalefetin "tek adamlık" söylemine tepki gösteren Eker, şunları kaydetti:

"Yalan yanlış iddialarla söyledikleri gibi ne tek adamlık söz konusu, ne saltanat söz konusu, ne rejim değişikliği söz konusu. Rejim 'demokrasidir'. Demokrasiyi biz istiyoruz. Neden? Demokrasi halkın idaresidir, halkın söz ve karar sahibi olmasıdır. Biz en ufak bir meseleyi halka götürmeyi öngörüyoruz, buna inanıyoruz. Çünkü halkın gücünden başka güç tanımıyoruz, halkın iradesi dışında irade de tanımıyoruz, halkımız ne demişse başımızın üstündedir. Eğer sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan gücü kendi elinde tutmak istese ve 'tek adam' heveslisi olsa o zaman mevcut Anayasa'yla cumhurbaşkanı olmaya devam eder. Şu anda mevcut sistemde çok yetkileri var ama sorumluluğu yok. Demek ki muhalefetin söylediği bu iddia da ortaya attığı bu tez de doğru değil."

Partilerinin kurulduğu günden bu yana yeni bir anayasa yapmak için çaba sarf ettiğini ve çabalarının sonuçsuz kaldığını kaydeden Eker, "Biz sorunları çocuklara, torunlara, yarınlara bırakacak parti değiliz. Siyaset projemiz ve programımız sorun çözme üzerine, milletin önünü açma üzerinedir. Programınızda bu var, bu programı uyguluyoruz, uygulamaya devam edeceğiz. Sorun varsa AK Parti bu sorunu çözer." diye konuştu.

Programa, Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının İstanbul'da darbe girişimini engellemeye çalışırken yaşamını yitiren 7 çocuk babası Askeri Çoban'ın babası Mehmet Çoban da katıldı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :