AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dişli:

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dişli:

"(Türkiye-Rusya ilişkilerinin normalleşmesi) Suriye baştan aşağı fiziki olarak yıkıldı, insanları yok oldu. Tüm Suriye'yi Suriye yapan değerler hemen hemen yok edildi. İşte bu yakınlaşmanın en azından Suriye'ye ortak bir ilaç olabilmemizin kapılarını açac

SAKARYA (AA) - ONUR ORHAN - EMRE AYVAZ - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda, "Suriye baştan aşağı fiziki olarak yıkıldı, insanları yok oldu. Tüm Suriye'yi Suriye yapan değerler hemen hemen yok edildi. İşte bu yakınlaşmanın en azından Suriye'ye ortak bir ilaç olabilmemizin kapılarını açacak olduğunu düşünüyorum." dedi.

Dişli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ortadoğu'da önemli bir bölgede olan Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmanın ve Türkiye'nin İsrail-Filistin ilişkilerine en azından el atabilmesinin, oradaki acıları dindirebilme gayretlerine desteğinin önemine değindi.

Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin turizm ve inşaat sektörü açısından çok değerli olduğunu ifade eden Dişli, "Ama her şeyden önemlisi 460 bin Suriyeli bugüne kadar canından oldu. 4,5 milyon Suriyeli ülkelerini terk etti, iç göçü de düşünürsek, Suriye baştan aşağı fiziki olarak yıkıldı, insanları yok oldu. Tüm Suriye'yi Suriye yapan değerler hemen hemen yok edildi. İşte bu yakınlaşmanın en azından Suriye'ye ortak bir ilaç olabilmemizin kapılarını açacak olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gerekse Başbakan Binali Yıldırım'ın bölgesel ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde gayretlerine devam edeceklerini söylediğini anımsatan Dişli, bu gelişmelerin insani boyutta ve ekonomik açıdan iyileşmeleri sağlayacağını kaydetti.

Dış ilişkilerin önemini vurgulayan Şaban Dişli, "Bölgede önemli güç olan iki ülke Rusya ve Türkiye'nin birlikte çalışması durumunda bölgeye katkıları oldukça fazla olacaktır." dedi.

- İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

Dişli, Avrupa'nın genişleme ve derinleşme konusunda ikilem içinde kaldığını belirterek, İngiltere'nin ayrılma kararıyla bu tartışmaların anlamsız hale geldiğini bildirdi.

Avrupa'nın bir an önce İngiltere ile olan sorunlarını çözmesi önerisinde bulunan Dişli, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Avrupa Birliği, geriye kalan ülkelere zarar vermemesi açısından çok ciddi müzakereye girecekler. Bundan sonra İngiltere-AB ilişkisi hangi düzeyde olacak? İngiltere ile ortaklık mı ya da başka türlü ortaklık mı yapacaklar? Amerika-İngiltere ilişkileri tabii AB'den ayrı üst derecede ilişkiler. AB, İngiltere ve Amerika üçgeninde ilişkilerin yeniden şekillendirilmesi lazım. Uzun süredir müzakere ettikleri Transatlantik İşbirliği Anlaşması'nın sonucu ne olacak, bilmiyoruz. İngiltere, AB'de iken Gümrük Birliği'ndeydi, şimdi oradan çıkacak. Avrupa Gümrük Birliği'nde olan ülkelerle İngiltere'nin gümrük ilişkisi ne olacak, belli değil."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, tüm bu gelişmelerden sonra Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacağını düşündüğüne vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Biz Avrupa'ya hep 'Yük olmaya değil, yük almaya geleceğiz.' diye söylüyorduk ama Avrupa'da özellikle 2008 krizinden sonraki gelişmeler, bence İngilizleri bir hayli endişelendirdi. Özellikle Almanya'nın daha fazla dominant olmaya başlaması, hatırlayın Yunanistan'ın iflas problemi vardı, işte İrlanda iflas etti, tekrar sisteme döndü, problemlerin çözümü noktasında hepsine çare Almanya olarak görülmeye başladı. İngilizlerin halk olarak bundan endişesi önemliydi ama tüm bu referandum sürecinde daha önce Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını savunan tüm İngiliz partileri, gerek başbakanken Sayın Cumhurbaşkanımıza söyledikleri, gerek 2004 yılında Helsinki'de o zaman Sayın Tony Blair'in gayretleri, referandum sürecine geldiğinde kendi çıkarları söz konusu olduğunda 'Merak etmeyin, biz Türkiye'yi 3000 yılına kadar üye kabul ettirmeyeceğiz.' düşüncesine dönüştü."

Türkiye'nin AB projesine "100 yılın projesi" dediğini hatırlatan Şaban Dişli, Türk halkının da en az Avrupalılar kadar daha demokratik şartlarda, daha iyi ekonomik ortamda yaşamayı hak ettiğini, bunun mücadelesini verdiklerini ifade etti.

Dişli, AK Parti'nin 2023 hedefine hızla gideceğini, yıldırım hızıyla bu hedefe kilitlendiklerini belirterek, TBMM'ye getirilmekte olan ekonomik paket, yatırım ortamının iyileştirilmesi paketi ve gerekse diğer demokratikleşme paketleriyle kalkınmanın hızlandırılmasını ve mega projelerin yeniden hayat bulmasını hep birlikte göreceklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :