AK Parti Erzurum Milletvekili Aydemir:

AK Parti Erzurum Milletvekili Aydemir:

"Türkiye genelinde şu anda bir milyon 142 bin insanımız, çocuğumuz, gencimiz otizm hastası"- "Bu rahatsızlığa, hastalığa bütün bir toplumun duyarlılık sergilemesi lazım. Bu bağlamda bir farkındalık oluşturacağız"

TBMM (AA) - AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Türkiye genelinde bir milyon 142 bin otistik bulunduğunu bildirdi.

Aydemir, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, otizminden toplumun çok fazla haberdar olmadığını, ateşin düştüğü yeri yaktığını söyledi.

Maksatlarının farkındalık oluşturmak olduğuna dikkati çeken Aydemir, "Literatüre düşen bilgiye göre, otizm Türkiye'de şu anda her doğan 68 çocuktan birisinin düçar olduğu bir rahatsızlıktır. Çok ciddi bir rakam. Yine Türkiye genelinde şu anda bir milyon 142 bin insanımız, çocuğumuz, gencimiz otizm hastası." diye konuştu.

"Özürlü" kavramını lügattan çıkardıklarını, engelli kavramını kullanmayı bile yer yer abes kabul ettiklerini belirten Aydemir, AK Parti İnsan Hakları Başkanlığı olarak, "dezavantajlı gruplar" tarifini getirdiklerini söyledi.

- "Toplumun duyarlılık sergilemesi lazım"

Otistik çocuğu olan bazı ailelerin ev sahibi bile olamadığına işaret eden Aydemir, "Sebebi, bu otizm hastası olan çocuklarının yer yer nöbetlerde açığa çıkan haşarı hallerinden komşularının rahatsız olması. Bunların bir çoğu kiralık evde oturuyorlar, senede birkaç defa ev değiştirmek zorunda kalıyorlar. Bu rahatsızlığa, hastalığa bütün bir toplumun duyarlılık sergilemesi lazım. Bu bağlamda bir farkındalık oluşturacağız." dedi.

Hastalığı engelleme durumu olmasa da otistiklerin hayatını kolaylaştırmak için yapılabileceklerin üzerinde durmak gerektiğini belirten Aydemir, tüm kurumları bu konuda duyarlılığa davet etti.

Sağlık Bakanlığının, erken tanıya yönelik çok ciddi çalışmaları olduğuna dikkati çeken Aydemir, buna bağlı olarak eğitim noktasında yapılabilecekleri, Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kanalıyla ciddi gayretlerle araştırdıklarını söyledi.

- "Cumhurbaşkanımızın önceliği ülkemiz"

Gazetecilerin, başkanlık sistemi tartışmalarını sorması üzerine Aydemir, başkanlık sisteminin öteden beri hayalini kurdukları sistemin adı olduğunu ve başkanlığı, temsilde adalet bağlamında çok ciddi bulduklarını ifade etti.

İstikrarın önemine vurgu yapan Aydemir, "Sayın Cumhurbaşkanımız özelinde, birtakım çevreler, 'Kendine iktidar istiyor' gibi eleştirilerle karşılıyorlar. Bu yanlış. Cumhurbaşkanımızın önceliği ülkemiz. Dolayısıyla ak davanın, ak kadronun önceliği de ülkemizdir. Başkanlık sistemini bu bağlamda talep ediyoruz." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :