AK Parti Denizli Milletvekili Özkan:

AK Parti Denizli Milletvekili Özkan:

"Müftülere nikah yetkisi veren düzenleme, laiklik sorunu ve anayasaya aykırılık ortaya çıkarmıyor. Bilakis din ve vicdan özgürlüğünü genişletmektedir"

TBMM (AA) - AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, müftülere nikah yetkisi veren düzenlemenin, laiklik sorunu ve anayasaya aykırılık ortaya çıkarmadığını belirterek, "Bilakis din ve vicdan özgürlüğünü genişletmektedir." dedi.

Özkan, AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel ile Mecliste düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nı değerlendirdi.

Tasarının, milletin menfaatine pek çok düzenleme içerdiğine işaret eden Özkan, ancak CHP ve HDP'nin kasıtlı olarak, bilinçli şekilde, halkın beklediği iyileştirmeler gizlenerek, müftülere nikah kıyma yetkisini gündeme getirdiğini belirtti. Bu tartışmalar yapılırken milletin milli, manevi değerlerinin adeta aşağılandığını ifade eden Özkan, "Bu yapılanlar, milletimize ve milletimizin değerlerinden anamuhalefetin ne kadar koptuğunu göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Özkan, getirilen düzenlemenin, Medeni Kanun'da herhangi bir değişiklik yapmadığını, belediye başkanlarına tanınan nikah kıyma yetkisini, vatandaşların talebi üzerine müftülere de verdiğini anımsattı.

Yasalara göre geçerli nikahın, resmi nikah olduğuna işaret eden Özkan, Medeni Kanun'da ve evlenme yönetmeliğinde bunun usul ve esaslarının açıkça belirtildiğini, getirilen düzenlemeyle burada herhangi bir değişiklik yapmadığını söyledi.

Özkan, mevcut durumda nikah kıyma yetkisinin, belediye başkanlarına, muhtarlara, nüfus müdürlüklerine, dış temsilciliklerde görevli memurlara tanındığını anımsattı. Tasarıyla bu yetkinin il ve ilçe müftülüklerine de verilerek genişletildiğine dikkati çeken Özkan, "Bu değişiklikle, ülkemizin genelinde, vatandaşlarımızın resmi nikaha ulaşılabilirliğinin artırılması hedeflenmektedir. Nikah konusunda kanunlarımızın hiçbir yerinde herhangi bir boşluk, yoruma açık durum yoktur. 2017 yılbaşından bugüne kadar yaklaşık 450 bin nikah belediyelerimizdeki nikah memurlarınca, 3 bin 212 nikah nüfus müdürlüklerince, 16 bin 543 nikah muhtarlarca, 19 bin 979 nikah işlemi de dış temsilciliklerimizde yetkilendirilmiş memurlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Ülkemizin nüfusu düşünüldüğünde bu sayının yetersiz olduğu malumdur." diye konuştu.

Getirilen düzenlemenin, laiklik sorunu ve anayasaya aykırılık ortaya çıkarmadığını, din ve vicdan hürriyetini kısıtlayıcı bir nitelik taşımadığının altını çizen Özkan, "Bilakis din ve vicdan özgürlüğünü genişletmektedir. Gerçek anlamda din ve vicdan özgürlüğünü hayata geçirerek, anayasanın etkinliğini artırmaktadır. CHP'nin Anayasa Mahkemesine yapacağı anayasaya aykırılık iddiasının da kabulü mümkün değil. CHP'nin bitmeyen yeni bir 367 özlemi çok gerilerde kaldı." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel ise CHP ve HDP'nin milletin milli, manevi değerleriyle uyuşmayan tavrı, karşı duruşu bulunduğunu, bunu da yadırgadığını söyledi.

Kütahya'daki bütün vatandaşların, bu düzenlemeyi desteklediğini belirten Gazel, konunun laiklik bağlamında değerlendirilmesi, tartışılmasının, laiklik bağlamına çekilmesinin kendisini şaşırtığın kaydetti. Gazel, evlenme şartlarında, Medeni Kanun'da değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :