AK Parti Burdur Milletvekili Petek:

AK Parti Burdur Milletvekili Petek:

"Sayın Türkeş MHP'nin bir milletvekilidir. Kendisine çağrı yapıldığı anda da şu anda da ve ihraçla ilgili işlemler yapılsa bile muhatap olduğunda onun sıfatı Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilidir"

BURDUR (AA) - AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, "Sayın Türkeş MHP'nin bir milletvekilidir. Kendisine çağrı yapıldığı anda da şu anda da ve ihraçla ilgili işlemler yapılsa bile muhatap olduğunda onun sıfatı Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilidir" dedi.

Petek, kentteki bir otelde gazetecilerle düzenlediği sohbet toplantısında, seçim hükümeti kurulması sürecinin AK Parti'nin talebi ya da isteği olmadığını, ancak şartların Türkiye'yi bir seçim hükümetiyle yeni sandığa gitme durumuna getirdiğini belirtti. 

Bu konuda anayasal sürecin işlediğini ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında bir seçim hükümeti kurulmasının zorunlu hale geldiğini anlatan Petek, şöyle konuştu:

"Başbakanımız bu görevi aldıktan sonra siyasi parti genel başkanlarına çağrı yapması söz konusu değildi. Anayasa'nın amir hükümleri gereğince parlamentoda bulunan partili milletvekillerine öncelikle bakanlık davetinde bulunmak Anayasa'nın gereği idi. Onun için bunu 'gayriahlaki, ahlaksız teklif' olarak değerlendirmek hukuken doğru değil. Anayasa'yı bilmemek ve okumamak gerekir bu değerlendirmeleri yapmak için. Hem de Anayasa'nın gereğini yerine getiren bir Başbakanın bu mektuplarına, bu tekliflerinin 'ahlaksız teklif' olarak değerlendirilmesi de gerçekten o değerlendirmeyi yapanların siyasi edepten, adaptan, siyasi ahlaktan uzak değerlendirmeler yaptığını ifade etmek isterim."

- "Devlet adamlığı ve ülke çıkarlarını üstün tuttu"

Petek, Başbakan Davutoğlu'nun mektuplarını kabul eden ve etmeyenlerin yanıtlarını verdiklerini anımsatarak, MHP'de partinin kurucusu merhum Alparslan Türkeş'in oğlu, partisinde ağırlığı olan bir milletvekilinin bu teklifi, Türkiye'nin geleceği, terörle mücadele ve ülke şartlarında devleti, devlet otoritesini zafiyete düşürmemek için kabul ettiğini ve Başbakan Davutoğlu ile görüştüğünü  aktardı.

Reşat Petek, "Sayın Türkeş'in bu mektuba olumlu cevap vermesini ülke çıkarlarını, siyasi çıkarların ve parti çıkarlarının üstünde görme anlayışının bir örneği olarak görüyorum. Gönül isterdi ki bu konuda 'Önce ülkem, sonra partim, sonra ben' diye söylemlerde bulunan her siyasi parti aynı şekilde her milletvekili aynı şekilde hareket edebilsin" değerlendirmesinde bulundu.  

Bu açıdan bu olumlu davranışından dolayı Tuğrul Türkeş'i kutladığını belirten Petek, "Diğer taraftan hemen ihanet suçlamaları başladı. İhraçla ilgili açıklamalar ortaya çıktı. Ama onların karşısında da zaten bu yürekliliği cesareti gösteren bir milletvekilinin geri adım atması söz konusu değil" diye konuştu. 

- "MHP'li milletvekili olarak seçim hükümetinde yerini alacak"

"Türkeş partiden ihraç edilirse kurulacak seçim hükümetinde MHP temsil edilmemiş olur. Yine AK Parti ile HDP milletvekilleri ve bağımsızlar kalır" şeklinde değerlendirmeler yapıldığını vurgulayan Petek, şunları kaydetti:

"Bunun hukuken tutarlığı yoktur. Zira hala şu saat itibarıyla sayın Türkeş MHP'nin bir milletvekilidir. Kendisine çağrı yapıldığı anda da şu anda da ve ihraçla ilgili işlemler yapılsa bile muhatap olduğunda onun sıfatı Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilidir. Anayasa gereği MHP'li bir milletvekili olarak seçim hükümetinde yerini almış olacaktır. Bu açıdan diğer değerlendirmelerin hukuki tutarlılığı olmadığını ifade etmek isterim."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı