Ak Parti 23. İstişare ve Değerlendirme toplantısı

Ak Parti 23. İstişare ve Değerlendirme toplantısı

Başbakan Davutoğlu: (8)

ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Başörtü yasağına son noktayı koyduk, bir daha bu ülkede orta eğitim de dahil olmak üzere herhangi bir şekilde başörtüsü yasağı diye bir şey söz konusu olmayacak" dedi. 

AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Davutoğlu, Bakanlıklarla çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ve önemli kararlara imza attıklarını belirterek, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda 27 Kasım'da büyük bir uyuşturucu ile mücadele şurası toplayacaklarını bildirdi. 

Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı ile başörtüsü yasağına son noktayı koyduklarını belirterek, "Bir daha bu ülkede orta eğitim de dahil olmak üzere herhangi bir şekilde başörtüsü yasağı diye bir şey söz konusu olmayacak" ifadesini kullandı.

 

-"Merkez Bankası'nın faiz oranlarını tekrar gözden geçirmesinin vakti gelmiştir"

Bir taraftan siyasi tedbirleri alırken, diğer taraftan ekonominin yeniden inşa edilmesi yönünde çok ciddi çabalar içerisinde olduklarına dikkati çeken Davutoğlu, "2002-2014 yılları arasındaki büyük ekonomik devrimin herhalde herkes farkında. Bu devrim kolay şartlarda olmadı. 90'lı yıllarda dünyada büyüyen bir ekonomi, Türkiye'de küçülen bir ekonomi vardı. 2000'li yıllarda biz iktidardayken 2008 krizi ile küçülen bir dünya ekonomisi varken Türkiye her sene ortalama yüzde 5 büyüdü" diye konuştu. 

Davutoğlu, eylül ayına ilişkin ekonomik verilerin de ümit verici olduğuna dikkati çekerek, eylülde ihracatın yüzde 4,4 arttığını, ithalatın düştüğünü ve dış ticaret açığında yüzde 18,8'lik düşme yaşandığını hatırlattı.

İhracatçıları tebrik eden Davutoğlu, dünya piyasaları daralırken, ihracatçıların, Türk girişimciliğinin büyük aşk ve şevki ile yeni piyasalara açılarak ihracattaki artışı sağladıklarını ifade etti.

Davutoğlu, 9 ay içerisinde geçen sene aynı döneme göre ihracatın yüzde 5,5 artış ile 118,5 milyar dolara ulaştığını anımsatarak, "İnşallah sene sonunda da 158 milyar dolara ulaşacağını ümit ediyoruz. Bu büyük bir ekonomik başarıdır" dedi.

Ekonomik krizden sonra Türkiye'de 6 milyon istihdamın sağlandığının altını çizen Davutoğlu, devlet bütçesinden faize ödenen oranın yüzde 44,8'den yüzde 12'ye gerilediğini, faiz üzerinden devlet kaynaklarının aktarılması dönemine son verildiğini kaydetti. 

Davutoğlu, Merkez Bankası'ndan ilerleyen günlerde brifing alacağını ifade ederek, "Türkiye'deki siyasi istikrarın devamı ve dünya emtia fiyatlarındaki artışı da göz önünde bulundurarak Merkez Bankası'nın faiz oranlarını tekrar gözden geçirmesinin vakti gelmiştir diye düşünüyorum. Bu çerçevede de bütün ekonomi kurumlarımızla da istişarelerimiz sürecek" diye konuştu.

Türkiye'de son 12 yıl içerisinde ekonomik anlamda gerçekleşen şeylerin saymakla bitmeyeceğini ifade ederek, yeni Türkiye açısından önemli mesafeler alındığını, 222 bin derslik inşa edildiğini, 500 bin öğretmen ataması yapıldığını, 6 bin 100 kilometrelik bölünmüş yolun 17 bin kilometreye çıkarıldığını, 2 bin 494 sağlık tesisi açıldığını, doğal gaz kullanımının 9 ilden 72 ile çıktığını vurguladı.  

 

-"25 öncelikli sektör dönüşüm programını önümüzdeki günlerde açıklayacağız"

Davutoğlu, bütün bunların Türkiye'de büyük bir ekonomik dönüşümün yaşandığının göstergeleri olduğunu belirterek, şimdi bu değişime yapısal, kalıcı ve sürdürülebilir nitelik kazandırmak zorunda olduklarını ifade etti.

Başbakan Davutoğlu, 25 öncelikli sektör dönüşüm programını ilerleyen günlerde kademeli bir şekilde açıklayacaklarını vurgulayarak, bu sektörel dönüşümlerle ekonominin yapısal değişiminde kalıcı adımlar atmaya kararlı olduklarını söyledi. 

Bununla birlikte, bin 200 den fazla eylem planını önümüzdeki günlerde ilan edeceklerini belirten Davutoğlu, böylece ekonomide son 12 yılda sağlanan büyük atılımların çok güçlü bir temele oturtularak 2023 hedeflerine doğru yola devam edeceklerini dile getirdi.

 

-"Biz sadece insanlık hesabı yapmaya devam edeceğiz"

Davutoğlu, evrensel iddialarını da hatırlatarak, en fazla eleştirilen ancak dünyada da en fazla itibar kazandıran alanlardan birinin Türkiye'nin son 12 yıl içerisinde dünyanın hangi köşesinde ne mesele olursa olsun gösterdiği duyarlılık olduğunu ifade etti. 

Birilerinin bu duyarlılıktan rahatsız olduğunu ifade eden Davutoğlu, "Birileri bu duyarlılığın kendi stratejik hesaplarını, petrol hesaplarını, kendi siyasi hesaplarını tehdit ettiğini düşündü ve Türkiye'ye karşı tavır aldı ama baştan beri zikrettiğim insanlık onuru söz konusu olduğunda herkes sussa, herkes köşesine çekilse, herkes petrol hesabı yapsa, biz sadece insanlık hesabı yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

 

- "Bölgesel alanda bir ateş çemberinin ortasındayız"

Türkiye'nin bölgesel alanda bir ateş çemberinin ortasında olduğuna işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Etrafımızda 7, hatta 8 ülke idare edilemez durumda. Fiilen parçalanmış durumda. Suriye, Irak, Yemen, Libya, Ukrayna, Lübnan, bir çok ülkeyi sayabilirsiniz. Her gün bana istihbarat ve dış politika raporları geldiğinde bölgemizle, oradaki kardeşlerimizle ilgili, inanın yüreğime büyük bir ağırlık çöküyor. Çünkü 100 yıl önceki açılan bir parantezin yaraları ile karşı karşıyayız. 1914-2014 Birinci Dünya Savaşı ile açılan yaralar hala kapanmadı. O savaşın sonrasında ortaya çıkan sınırlar akrabaları, aşiretleri böldü. Asırlarca bir arada yaşayan İpekyolu şehirlerini birbirinden kopardı. Ulusalcı, her alanda baskıcı rejimlerin önünü açtı. Önce sömürgecilik şeklinde sonra da Baasçılık şeklinde öylesine rejimler çıktı ki, halkların buluşmasını engelledi.

Biz iktidar olduğumuzda, hem o halklarla buluşmayı temin etmek hem de herhangi bir yıkıcı ya da tahrip edici çatışma yaşanmaması için önce bu yönetimlerle iyi ilişkiler üzerinden sınırları, vizeleri kaldırmaya, ortak kabine toplantıları yapmaya çalıştık, yaptık ve ciddi mesafeler aldık. Hala yüreğimde bir yara. 2011'de tam da Suriye'de türbülans ve zulüm başlamadan önce Türkiye, Ürdün, Suriye, Lübnan dörtlü Levant ortak pazarını kuruyorduk. Şimdi IŞİD'in bir adının da levantı kapsadığı için söylüyorum. Çünkü biz şunu görüyorduk. Bu sınırların bu nitelikleri ile halkları, aşiretleri, aileleri böler şekilde yaşaması çok zor. Ne yolla yaşar? Eğer bu halklar barış içinde yeni bir düzene gelecek."

Davutoğlu, 2010 yılında "Bu sınırları ekonomik ve kültürel yollarla anlamsız kılacağız, aynı AB'de olduğu gibi ülkeleri birbirine bağlayacağız" dedikleri için "Yeni Osmanlıcı, ütopik ve maceraperest" diye ilan edildiklerini belirtti. 

Kutsal Roma Germen İmparatorluğu'nun bütün sınırlarının bugün Avrupa Birliği adı altında açılırken kimsenin onun tarihi referansından bahsetmediğini, çağdaş bir proje olduğundan bahsettiğini dile getiren Davutoğlu, "Bu doğrudur. Biz de o çağdaş projenin parçası olmak istiyoruz" dedi. 

Davutoğlu, "Ortadoğu'ya dönerek ekonomik ve kültürel sınırları esnetelim halklar birbiri ile kaynaşsın" dediklerinde herkesin karşı çıktığını belirterek, "Çünkü biliyorlar ki, barışçıl yollarla bu kaynaşma olursa onların sömürü düzenlerinin de sonu gelecek" ifadesini kullandı.

Birçok barış projesine öncülük ettiklerinin altını çizen Davutoğlu, Arap Baharı başladığında halkların iradelerinin yanında yer aldıklarını bildirdi. 

Davutoğlu, Tahrir Meydanı'nda toplanan Mısırlı gençlere insanlık onuru adına destek verdiklerini belirterek, Suriye'de varil bombalarıyla bombalanan gençlere de yine insanlık onuru ve demokrasi için destek verdiklerini söyledi. 

"Geçmişte bu ülkelerle ilişkilerimiz iyiydi, yine iyi kalsın" diye düşünmediklerini dile getiren Davutoğlu, "Çünkü kendi halkına zulmedenlerin bizim yanımızda dostluğu da itibarı da kalmaz. Bizi iyi ilişkilerle bu bölgede yeni bir düzen kuralım dediğimizde yeni Osmanlıcılık ile suçlayanlar zalim rejimlere karşı çıktığımızda da bu sefer 'Müslüman kardeşlere destek vermek, şu grubu veya bu grubu desteklemekle' suçladılar. CHP yönetiminin, HDP'nin tutumuna dikkat edin, hep bunu yaptılar, dışarıda da bunu yaptılar. Şimdi bütün bu yapıcı politikalarımız karşılıksız kaldığı için bu ülkeler büyük bir kaosa sürüklendiklerinde hepsi birden tarihi kardeşlikleri hatırlamaya başladılar" diye konuştu.

(Sürecek)

Kaynak:Haber Kaynağı