Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam:

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanı İslam:

"Tıbbi teknoloji, ilaç endüstrisi ve sağlık turizminde kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. Hedefimiz, ülkemizi sağlık alanında bölgemizin öncü ülkesi yapmak"

SAKARYA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, tıbbi teknoloji, ilaç endüstrisi ve sağlık turizminde kapasiteyi artırmayı planladıklarını, hedeflerinin, Türkiye'yi sağlık alanında bölgenin öncü ülkesi yapmak olduğunu söyledi. 

Bakan İslam, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen 2. Ulusal Tıp Kongresi'nde yaptığı konuşmada, aileyi en iyi eğitim kurumu olarak algıladıklarını belirterek, "Bize göre, geleceğimizin teminatı çocuklarımız. Onlar da iyi bir aile ortamında büyürken, ruhen ve bedenen sağlıklı şekilde yetişecekler diye düşünüyoruz" dedi. 

İslam, sağlık sektörünü çile olmaktan çıkarıp yoksulları gözeten sağlık devrimi gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Yapısal dönüşümü gerçekleştirmek amacıyla başlatılan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın hayata geçirilmesinden bu yana temel sağlık göstergeleri, sağlık hizmet sunum altyapısı ve insan kaynağında önemli gelişmeler kaydedildi" diye konuştu. 

Hükümetin sağlık alanında yaptığı hizmetlere değinen İslam, şu bilgileri paylaştı: 

"Tüm vatandaşların birinci basamak sağlık kuruluşlarından ücretsiz yararlanmasını sağladık. Hastane ve önündeki kuyruklara son verdik. Hastanın doktora, tıbbi teknoloji ve ilaca erişimini sağladık. Hastaneleri tek çatı altında topladık, sağlık hizmetlerine erişilebilirliği ve hizmet sunumunda kaliteyi artırdık. Aile hekimliği uygulamasını başlattık ve tüm ülkeye yaygınlaştırdık. Aile hekimi sayımız 2014 yılında 22 bin 497. Bu uygulama için 2015 yılında bütçede yaklaşık 5 milyar lira kaynak ayrılmış durumda. Kamuda sağlık personeli sayısını 178 binden 472 bine ulaştırdık. Acil sağlık hizmetlerinde kara ambulansı, ambulans helikopter ve uçak, deniz bot ve ambulanslarla dünyanın en ideal hizmet sunumunu yakalamış durumdayız."

İslam, son 10 yılda anne ve bebek ölümlerinde tüm dünyaya örnek olacak düşüş yaşandığına işaret ederek, 2002'de binde 31,5 olan bebek ölüm hızının 2014'te binde 7,8'e düştüğünü bildirdi. 

Çalışmaların yeterli olmadığını vurgulayan İslam, gerçekleştirmeyi hedefledikleri pek çok çalışma olduğunu, sağlıkta tüketen değil üreten ülke olmayı hedeflediklerini dile getirerek şunları kaydetti:

"Tıbbi teknoloji, ilaç endüstrisi ve sağlık turizminde kapasitemizi artırmayı planlıyoruz. Yeni projelerin temel motivasyonunun da bu olacağını düşünüyoruz. Hedefimiz, ülkemizi sağlık alanında bölgemizin öncü ülkesi yapmak. Kamu özel ortaklığı modeliyle inşa edeceğimiz şehir hastaneleri projelerimiz var. 29 sağlık bölgesinde toplam 56 bin yatak kapasiteli hastanelerimizi hizmete sokarak çok daha gelişmiş hizmet ağı örgütlemeyi planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde hastanelerimizdeki nitelikli yatak oranını yüzde 90'ın üzerine çıkarmayı arzu ediyoruz. Aile hekimi başına düşen nüfus sayısını 3 binin altına çekmeyi planlıyoruz. Koruyucu hekimliği yaygınlaştırmayı ve sağlıklı yaşam kültürünü de teşvik etmek, en önemli hedeflerimizden biri olacak."

Engellilerin toplumsal hayata katılımı yönündeki engelleri kaldırmayı arzu ettiklerini, bu amaçla ihtiyaç sahibi bakıma muhtaç engelliler için evde bakım aylığı uygulaması başlattıklarını anımsatan İslam, 458 bin engelliye evde bakım hizmeti verdiklerini, ayrıca özel bakım merkezlerinden yararlanan engelliler için aylık iki net asgari ücret tutarında ödeme yapmaya başladıklarını anlattı.

 

İslam, konuşmanın ardından kongreyi düzenleyen öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Kaynak:Haber Kaynağı