Ahmet Sorgun, "16 Nisan milletimizin geleceğidir.

Ahmet Sorgun, "16 Nisan milletimizin geleceğidir.

Ahmet Sorgun, "16 Nisan milletimizin geleceğidir.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, "16 Nisan milletimizin geleceğidir. Parlamenter sistemden ne zarar gördük diyorlar. Bu zararın yüzlerce örneği var. Örneğin hiçbir cumhurbaşkanımızı problemsiz seçemedik. 2001'de anayasa kitapçığı fırlatıldığında 23 banka battı. O bankalardan yalnızca birinde batan para sadece Konya Büyükşehir Belediye bütçesinin 100 katı kadardı." dedi.

Sorgun, bir otelde düzenlenen Konya Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması programında vesayet sisteminin adına parlamenter sistem denildiğini söyledi.

Parlamenter sistemde cumhurbaşkanının 2007 yılında 363 milletvekili ile seçilemediğini dile getiren Sorgun, bu sistemi savunmanın anlamsız olduğunu belirtti.

Sorgun, cumhurbaşkanlığı sisteminin neden aceleye getirildiği ve neden şimdi yapıldığı eleştirilerine ilişkin, "Şimdi değilse ne zaman olacak bu. 1982'den bu yana herkes bu sistemin değişiminden yana ama gerçekten değiştirmek isteyen var bir de değiştirmek istermiş gibi yapanlar var. 1982 Anayasası'nın hangi şartlarda nasıl kabul edildiğini ve ettirildiğini hepimiz biliyoruz. Bazıları 'Tüm yolları, havalimanlarını, yapılan icraatları bu sistemde yapmadınız mı, neden bunu değiştirmek istiyorsunuz' diyorlar. Basit bir binada bile dayanıklılık belgesi isteniyorsa millet binasının yapısını da 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı şekilde yapmalıyız." diye konuştu.

Referandumun bir seçim olmadığını, halk oylaması olduğunu vurgulayan Sorgun, şöyle konuştu:

"Burada milletvekilleri, belediye başkanları, belediye meclis üyeleri ya da muhtarlar seçilmeyecek. 16 Nisan milletimizin geleceğidir. 'Parlamenter sistemden ne zarar gördük diyorlar'. Bu zararın yüzlerce örneği var. Örneğin hiçbir cumhurbaşkanımızı problemsiz seçemedik. 2001'de anayasa kitapçığı fırlatıldığında 23 banka battı. O bankalardan yalnızca birinde batan para sadece Konya Büyükşehir Belediye bütçesinin 100 katı kadardı. Yani belediyenin 100 asırlık tutarıydı."

"Bu sistemle yasamayı da yürütmeyi de millet seçecek"

Sorgun, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın dünyanın merkezi olduğunu aktararak, "Allah böyle takdir etmiştir. Bu coğrafya pahalı bir coğrafyadır. Bu bakımdan durup dururken hadi eski sistemden sıkıldık yenisini getirelim diye bir şey söz konusu değil. Bu sistemle yasamayı da yürütmeyi de millet seçecek. Bu sistemde patron millettir. Başka patron yok." dedi.

"Halkımız, 1950'den bu yana CHP'yi ve o zihniyeti iktidara getirmedi"

Yeni sisteme karşı çıkanların HDP ve CHP olduğunun altını çizen Sorgun, şunları kaydetti:

"Halkımız, 1950'den bu yana CHP'yi ve o zihniyeti iktidara getirmedi. Niye bu sistemi savunuyor peki. Bu parlamenter sistem kendisini iktidara getirmedi ama vesayet odakları aracılığıyla hep iktidar olmuşlardır. Onun için bu sistemi bırakmak istemiyorlar. Avrupa'nın kimden tarafa hareket ettiğine baksak bile bu mekanizmayı çok daha iyi anlarız. Bu sistem gelirse millet ayrılır diyorlar. Tam tersi bu sistem bizi ayrıştırmaz, bilakis uzlaştırır. Sizi halkın değerlerine getirir."

Etiketler :