Ahmet Özdemir: Engelli etken hale getirilmeli"

Ahmet Özdemir: Engelli etken hale getirilmeli"

AK Parti Konya Milletvekili Özdemir:- "Engelliyi, edilgen değil etken konumda düşünmek zorundayız. O noktaya doğru yavaş yavaş gelmemiz lazım"-

AK Parti Konya Milletvekilli Hacı Ahmet Özdemir, "Engelliyi, edilgen değil etken konumda düşünmek zorundayız. O noktaya doğru yavaş yavaş gelmemiz lazım." dedi.

Özdemir, Avrupa Parlamentosunca Brüksel'de düzenlenen "Avrupa Birliği Genişleme Bölgesinde Engelli Kişilere Ayrımcılık Yapılmaması Konferansına" ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Geçirdiği çocuk felci hastalığı nedeniyle yürüme zorluğu yaşadığını belirten Özdemir, bu nedenle engellilerin karşılaştığı sorunlara daha fazla vakıf olduğunu dile getirdi.

Konferansa, AK Parti ve CHP'den milletvekillerinden oluşan heyetle birlikte katıldıklarını belirten Özdemir, davet edilen 17 ülkeden 13'ünün katıldığı konferansın verimli geçtiğine işaret eden Özdemir, engelli haklarında ileriye gitmenin modern dünyada bir ölçü olduğunu, engelli hakları konsunda önemli düzenlemeler yapan ülkelerin medeni kabul edildiğini söyledi.

Hacı Ahmet Özdemir, konferansta, engelli kartlarının bütün Avrupa ülkelerinde tek karta dönüştürülmesi, engelli araçlarında birtakım iyileştirmeler yapılması, tekerlekli sandalyelerle ilgili bazı hususların yeniden ele alınması gibi teknik konularda dikkat çekici önerilerde bulunulduğunu kaydetti.

- "Her insanın kapasitesi birbirine göre farklıdır"

Özdemir, konferansta yaptığı konuşmada, engellilerin, edilgen konumda yani yardım edilecek, mali veya ekipman desteği sağlanacak insanlar olarak görülmesini eleştirdiğini belirterek, "Biraz daha etken konumda düşünmemiz gerektiğini söyledim." dedi.

Her insanın kapasitesi birbirinden farklı olduğunu dile getiren Özdemir, "Engelsiz insanlar arasında herkes Maradona veya Pele olmuyor. Maradona veya Pele bir tane ama milyarlarca insan engelsiz ve belki milyonlarca insan futbol oynuyor ama onların yeteneğine sahip değil. O yeteneğin ortaya çıkarılması, ondan yararlanmanın yolunun açılmış olması lazım. Engellilerde de durum böyledir. Engelliyi, edilgen konumda değil biraz da etken konumda düşünmek zorundayız. O noktaya doğru yavaş yavaş gelmemiz lazım. " diye konuştu.

- "480 bin engelli evde bakım hizmetinden yararlanıyor"

Türkiye'de yapılan iyileştirmeler hakkında da katılımcılara bilgi verdiğini belirten Özdemir, "Engellilere pozitif ayrımcılık henüz Avrupa'da yok. Biz bunun yasal düzenlemeyle Anayasa'ya koyduk. Bir ailenin geliri toplanıyor ve ailedeki fert başına bölünüyor. Eğer bu asgari ücretin 3'te 2'sinden daha düşükse engelliye maaş bağlanıyor. Engellilere evde bakım hizmeti veriliyor. Bundan yararlananların sayısı da azımsanmayacak boyutlara varmıştır. Şu anda 480 bin engelli, evde bakım hizmetinden yararlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Özdemir, engelli öğrencilerin ücretsiz servis imkanına AK Parti iktidarında kavuştuğunu söyleyerek, "Başladığı dönemde 53 bin 306 öğrenci taşınmışken şu anda bu rakam 288 bin 489'a yükseldi. Trenlerden indirimli ya da ücretsiz yararlanabiliyorlar. 200 metrekareden küçük bir evde oturuluyorsa emlak vergisinden muaf tutuluyor. ÖTV ise 1600 cc motor altındaki araçlardan alınmıyor. MTV'den muafiyet söz konusudur. Engelli bireyi olan anne ve babalara erken emeklilik hakkı getirdik. Bunların hepsini Avrupa Parlamentosunda anlattım." dedi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :