Ahmet Güneştekin'in "Mitolojinin Poetikası" ziyarete açıldı

Ahmet Güneştekin'in "Mitolojinin Poetikası" ziyarete açıldı

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan:- "(Güneştekin) Anadolu'nun mitolojisini, hikayesini, bizi biz yapan değerlerini bütün çıplaklığıyla, öz güveniyle, sevgisiyle yorumluyor ve bunu sanatına taşıyor"- Sanatçı Güneştekin:- "İşlerimin sırrı belli. Anadolu, Me

İSTANBUL (AA) - Beyoğlu Belediyesinin, 2016-2017 kültür sanat sezonu açılışı kapsamında düzenlediği Ahmet Güneştekin'in "Mitolojinin Poetikası" adlı sergi sanatseverlerle buluştu.

Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisindeki etkinliğin açılışında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Güneştekin'in yaptığı çalışmalara hayranlık duyduğunu belirterek, "Çünkü kendisinde iki taraf var. Bir, işini çok iyi anlamlandırıyor. Anadolu'nun mitolojisini, hikayesini, bizi biz yapan değerlerini bütün çıplaklığıyla, öz güveniyle, sevgisiyle yorumluyor ve bunu sanatına taşıyor. İkinci bir tarafı ise yaptığı işi çok iyi yapıyor. Endüstriyel tasarıma ilham verecek şekilde yapıyor." dedi.

Demircan, kültür sanat hayatının en önemli ayaklarından birinin sergiler olduğunun aktararak, şöyle devam etti:

"İnsanın düşünce hayatını şekillendiren, ruhuna hitap eden en önemli alan kültür sanat alanıdır. Dizayn, resim, bunlar insanın zihnini geliştiren en önemli alanlar. Dolayısıyla, resim, tiyatro ve sergiler olmadan bunları düşünmek mümkün değil. Sergisiz bir kültür düşünmek de mümkün değil. Bu sergi de 'kökü mazide ati' diyeceğimiz geçmiş değerlerimizi, mitolojik hikayelerimizi çok güzel bir sunumla yansıtıyor."


- "Buradaki eserlerin hepsi özel seçki"

Ahmet Güneştekin ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin başlığına dikkati çekerek, "Poetika, Aristoteles'in şiir ve estetik üzerine kurduğu bir tanım. Yalçın Sadak'ın bir makalesinden yola çıkılarak böyle bir başlık bulundu. Resim de aslında şiir gibidir." ifadelerini kullandı.

Eserlerini, Mezopotamya'nın kültürel dokularını anlatan renkler ve hikayelerden seçtiğini dile getiren Güneştekin, şunları aktardı:

"Sergiler açan bir sanatçı olarak, sürekli eser üreten biriyim ama buradaki eserlerin hepsi özel seçki. İşlerimin sırrı belli. Anadolu, Mezopotamya'daki sözlü anlatılar, mitler, efsaneler. Bunlardan yola çıkarak bugünkü sanat diline ulaştım. Binlerce yıllık hikayeleri yeniden yorumluyorum. Bir Şahmaran öyküsünden, Zümrüd-ü Anka kuşu öyküsüne, Pegasus'tan İkarus'a birçok mitolojik hikayenin ve sözlü anlatıların bugünkü yorumlarını yapıyorum. Rönesans'tan beri aslında birçok sanatçı bundan faydalanmıştır. Benim işlerimin ana referanslarını bu konular alıyor. Yani felsefesi mitolojidir."

Güneştekin, sergide 10 çalışmasının bulunduğunu vurgulayarak, "Farklı dönemlerden eserlerin yanı sıra üç boyutlu eserler var. İstanbul'un bütün kültürel katmanlarını anlatan bir eser var. Üç imparatorluktan günümüze kadar değişen isimleri içinde barındırıyor. Bir anlamda o isimlerin değişimi, kültürel katmanların reddedilmesini biraz anlatıyor. İçindeki aynalarla o kültürel zamana yolculuk yapıyor, tanıklık ediyor ve yüzleşiyoruz." şeklinde konuştu.

Her eserin tamamlanma süresinin farklı olduğunun altını çizen sanatçı, "Altı yedi ay süren eser de var, bir haftada biten eser de var. Eserin yoğunluğuyla ve malzemesiyle ilgili. Üç boyutlu işler daha uzun zamanda oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sergi, 26 Kasım'a kadar görülebilecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :