Ahmet Davutoğlu bu ülkenin karanlıkta gören adamıdır”

Ahmet Davutoğlu bu ülkenin karanlıkta gören adamıdır”

MÜSİAD Konya Şubesi Cuma toplantılarında bu hafta gündem “Yeni Türkiye’nin Yeni Başbakanı Ahmet Davutoğlu Kimdir? konusu oldu.

Mutad Cuma toplantısına konuşmacı olarak katılan Özel İstanbul Şehir Üniversitesi Vakfı Başkanı Dr. Mustafa Özel’in katılımcılara 36 yıllık yakın arkadaşı ve ülkemizin 26. Başbakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun hayatını ve kişiliğini anlattığı toplantıya katılım yoğun oldu.   

Toplantının açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Başkan Vekili Mehmet Ali Korkmaz, “Ülke olarak önemli süreçlerden geçiyoruz. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamlanmasının ardından 62. hükümet de kuruldu. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerini gerçekleştirme görevini üstlenen yeni hükümetin başbakanı ve hemşehrimiz Sayın Ahmet Davutoğlu’nu daha yakından tanımak için kendisinin her zaman yakınında yer almış bir isimden dinlemek istedik” dedi.   

Açılış konuşmasının ardından toplantıya geçildi. Sayın Ahmet Davutoğlu ile ilk defa 1978 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde tanıştıklarını belirten Mustafa Özel, “Sayın Davutoğlu İstanbul Erkek Lisesi mezunu ben ise Ağrı Lisesi mezunuyum. Onunla ilk tanıştığımızda kendisi dindar, demokrat kimliğe ve milliyetçi, muhafazakar bir anlayışa sahipti. Ancak bu milliyetçilik anlayışı salt ırk milliyetçiliği anlayışı değil; milliyetçiliği evrensel değerlerle harmanlamaya çalışan bir anlayıştı. Davutoğlu, bulunduğu her ortamda doğru bildiğini söylemekten çekinmeyen bir filozof ve kendisine akıl danışılan bir kişiydi. Ele aldığı her konuyu farklı zaman, din, kültür ve öğretilerle karşılaştırır ve konuya ona göre bir yorum getirirdi. En yakınında bulunan arkadaşları olarak bizim kendisinden öğrendiğimiz ilk ders, insanlığın hiçbir temel meselesinin en az 500 yıllık bir zaman perspektifinden değerlendirilmediği sürece o meselenin daha dar bir zaman diliminde tam anlamıyla anlaşılamayacağı, açıklanamayacağı ve çözüm üretilemeyeceği felsefesi olmuştur. Buradan da anlaşılacağı gibi Sayın Davutoğlu çok geniş bir bakış açısına ve olayları zamanın şartlarına göre değerlendirebilme yeteneğine sahip birisidir” ifadelerini kullandı.

İlk tanıştıkları gündem bugüne kadar geçen 36 yıllık sürede Sayın Davutoğlu’nun hayatının kendisine göre 3 dönemi olduğunu vurgulayan Özel, “Birinci dönem arayan adam dönemidir. Bu dönemde Sayın Davutoğlu hem iyi bir öğrencidir hem de iyi bir öğretmen. Bana göre Davutoğlu her zaman her ikisiydi. Hayatı boyunca aramış, öğrenmeye açık olmuş ve öğrendiklerini de karşısındakilere en iyi şekilde aktarmayı başarmıştır. Bu özellik Davutoğlu’nda kopmaz bir bütündür. İkinci dönem, kurgulayan adam dönemidir. Bu dönemde Sayın Davutoğlu çeşitli üniversitelerde ders vermekte ve aynı zamanda da yeni kavram ve teori üretmektedir. Üçüncü dönem ise uygulayan adam dönemidir. Bu dönem ise Sayın Davutoğlu’nun artık siyasetin ve devlet kademelerinin içerisinde yer almaya başladığı ve çeşitli devlet görevleri üstlenmeye başladığı dönemdir.   

Sayın Davutoğlu’nun ortaya koyduğu dünya görüşü esas itibari ile yüz yıldır bocaladığımız aşılmazsa mahvolacağımız ulusçu ideolojinin kökten reddidir. Sayın Davutoğlu’na göre ulusları bir arada tutabilecek en büyük güç medeniyet ve ben idrakidir. Ben idrakinin ardında tevhid inancı vardır. Bu inanç yara almadığı sürece herhangi bir ulusçu ideolojinin insanın aklına ve vicdanına yön vermesi mümkün değildir. Yıllarca bizi Araplar bizim düşmanımızdır diye şartlandıran zihniyeti kesinlikle reddeder Davutoğlu. Muhalefetin Ortadoğu bataklığı olarak adlandırdığı yaklaşım Sayın Davutoğlu’nun tevhid inancının bir tezahürüdür ve Sayın Davutoğlu’na göre Türkiye, ulus olmaktan çıkıp medeniyet olma boyutuna eriştiği zaman bu ülkenin önünde kimse duramayacaktır. Kendisinin çözüm süreci diye nitelendirdiğimiz Kürt meselesinin çözümüne olan inancı, bu tevhid ve medeniyet anlayışından kaynaklanmaktadır” şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu için, devletin ve onun yöneticilerinin aklını etkileme ve değiştirebilme yeteneğine sahip bir kişi tanımlaması yapan Özel, ”Kendisine yıllar önce şaman dediğim zaman bana buruk bir tebessüm etmişti. Şaman kelimesi anlam olarak karanlıkta gören adam demektir. Bunu şunun için söylemiştim. Sayın Davutoğlu, Küresel Bunalım adlı kitabında Amerika’da yaşanan 11 Eylül saldırıları sonrasında kendisiyle yapılan söyleşilerde bu saldırıların dünya tarihi açısından çok büyük bir olay olduğunu ve bundan sonra 3 aşamalı gelişmeler beklediğini yazmıştı. Birincisi beklentisi Amerika’nın onurunu kurtarmak için güç gösterilerine girişecek olmasıydı. İkinci beklentisi, ABD’nin tatmin olmayarak daha büyük bir güçle mücadele etmek isteyeceği, dünya kamuoyu tarafından dışlanacağı ve yalnız kalacağı yönündeydi. Üçüncü beklentisi ise Amerikan iç kamuoyunun uygulanan savaş politikalarına karşı çıkacağı, Amerika başkanının değişeceği ve bu yeni başkanın zenci olacağı yönündeydi. Geçen sürede yaşanan olaylara bakılacak olursa Sayın Davutoğlu’nun yıllar sonra yaşanacak olayları yıllar öncesinden ne kadar net bir şekilde kestirebildiğini görüyoruz. Bu yüzden Sayın Davutoğlu bu ülkenin karanlıkta gören adamıdır ”dedi.

Toplantının ardından Mehmet Ali Korkmaz, günün anısına Dr. Mustafa Özel’e hediye takdim etti.