Ahırlı İlçesi'nin ismi değişiyor!

Ahırlı İlçesi'nin ismi değişiyor!

Ahırlı Belediye Başkanı İsa Akgül ile Ahırlı İlçesi'ne dair önemli başlıkları Memleket'e anlattı. Büyükşehir Yasası ile küçük ilçelerin dahi olumlu yönde gelişme gösterdiğinin farkına vardığımız bu söyleşide ilginç başlıkları da gündeme geldi.

Üretime dair yeni çalışmaların yapılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Akgül, "Üretimi artırıcı projeler yapamazsak köyden kente göçün önünü kesemeyiz, dolayısıyla üretimi de bitirmiş oluruz. Biz başkanlığımız döneminde bunun önüne geçmek için çaba sarfediyoruz" dedi. Ahırlı İlçesi'nin adının değiştirilmesi için gerekli adımların atıldığını da hatırlatan Başkan İsa Akgül, "Suğla hem ilçeye hem de bölgeye has bir isim olacak" diye konuştu.

12472777_1006205732750374_7179844106935241082_n.jpg

-Ahırlıyı sizin ağzınızdan kısaca tanıyabilir miyiz?

Ahırlı, Toroslar'ın eteğinde 5 bin nüfusa ve 15 mahalleye sahip mütevazı bir ilçedir. Bölgemizin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır ama daha çok göç veren bir ilçeyiz. İş olanaklarının az olması, hemşerilerimizin Konya'ya ya da başka bölgelere göç etmelerine neden oluyor. Biz de belediye başkanlığı dönemimizde bunu engellemek için azami çaba sarf ediyoruz.

-Görevi devraldıktan sonra neler yaptınız, hangi vaatlerinizi gerçekleştirdiniz?

'Kişilere değil sisteme bağlı bir belediyecilik modeli oluşturalım' dedik ve bu yapıyı kurmaya çalıştık. Mali bir disiplin programı yaparak çalışmalara başladık. Belediye personellerimize eğitim vererek onlara motivasyon kazandırmaya çalıştık. İşimize ilk olarak imaj çalışmalarından başladık, 3 tane tuvalet yaparak toplumsal algıyı değiştirmeye çalıştık.  Araç filosu eksiğimizi Büyükşehir Belediyesi'nden  yardım alarak giderdik. Çöp arabası, cenaze arabası, greyder gibi sıfır araçlar aldık. Yol düzenlemeleri ve çevre düzenlemeleri yaptık. İlaçlama çalışmaları yapıyoruz, bölgemiz hayvancılıkla uğraştığı için özellikle özen gösteriyoruz. Mezarlıklarımızı düzenledik, ilçemize fırın açtık. Lojmanı yeniledik, kamu görevlileri artık ilçemizde kalabiliyor. Sonrasında bir iş merkezi ve spor sahaları yaptık. Su depoları yaptık, düğün salonu açtık, ilçemize toplu konut kazandırmaya çalıştık. Çitçiye yönelik gıda ve tarım marketini faaliyete geçirdik. Sosyal faaliyeti artırmak için çalışmalarımız devam ediyor.

-2016 için hedefleriniz nelerdir?

Sulama kanalları ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Domuz çökeği dediğimiz önemli bir alanımız var, 3 tane suni gölet’in olduğu bir yer. Burayı Akkise Gölet’i adı altında bir sulama göletine çeviriyoruz Devlet Su İşleri tarafından etüt çalışmaları tamamlandı, 2016 yatırım projesi içerisine alındı ve ihaleye çıkmasını bekliyoruz. Bu projemizi hayata geçirirsek Ahırlı ve bütün bölgeler için cazibe merkezi haline gelecek geleneksel ziraatın dışında modern tarım sistemini gerçekleştirmiş olacağız. Eğitim yatırımları yapıyoruz, bununla birlikte sosyal projelerimiz de var. İlçemizde şehir konağı projesi tamamlandı, ihale birimine kadar dosya iletildi ihaleye çıkmasını bekliyoruz ilçemiz için önemli bir yatırım. 2 tane de mahalle konağı için alt yapı çalışmaları hazırlandı, onlar da ihaleye çıkacaklar. Bir tane Ahırlı merkezde, bir tane de Akkise'de olmak üzere 2 kapalı pazar projesi hazırladık. En kısa zamanda ilçemize kazandırmak için gayret ediyoruz. Ahırlı merkezde bir tane halı saha programladık, nüfusu on binden aşağıda olan ilçeler için yüzde yüz İPARD destekli bir program açıklanacak, önceden hazırlığını yaptık ve güneş enerjisi santrali kuruyoruz. Belediye olarak kendi tükettiğimiz enerjiyi üretiyoruz. Böylece sokak lambası için ödenen tutar ödenmemiş dolayısıyla yatırıma gitmiş olacak. Ahırlı için önemli bir proje. 8 derslikli bir imam hatip projemiz var ve ilçemize bir imam hatip lisesi kazandırmış olacağız.

-Konya'da Ahırlılı nüfusu ne kadar?

Yirmi beş bin Akkise, 3 bin civarında da Ahırlılı kardeşimizin olduğunu biliyoruz, somut bir sayımız yok ama tahmin edilen rakamlar bunlar.

-Ahırlı ilçe isminin değiştirilmesi hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?

Bu konuda biz belediye başkanı olmadan önce bir çalışma vardı. Ahırlı isminin Toros olarak değiştirilmesi, daha sonra Toros isminden vazgeçilerek Suğla ismi adı altında ilçenin isminin değiştirilmesi gündeme geldi. Meclis seçimlere odaklandığı için torba kanunun içine böyle bir madde konulamadı. Yeni dönemde milletvekillerimizin tamamı ile bu konuyu konuştuk hepsi takip ediyorlar

-Ahırlının ismi değişirse kazanımı ne olur?

Mana olarak Ahırlı ismi ahırdan türeyen bir isim ve ilk duyulduğunda bir gariplik hissi uyandırıyor. Suğla, bölgeyle özdeşleşmiş durumda ilçemiz için kazanç olacağını düşünüyorum.

Röportaj-M. Ali Elmacı