Ahilik Haftası kutlamaları başladı

Ahilik Haftası kutlamaları başladı

Konya Valiliği, Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü ile Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB)’nin ortaklaşa düzenlediği, “Konya 2016 Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı” etkinlikleri başladı.

23-28 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Konya 2016 Ahilik Kültürü Haftası ve Esnaf Bayramı" etkinlikleri, Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Haşmet Yılmaz ve KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan’ın Konya Valisi Muammer Erol’u makamında ziyaret etmesiyle başladı. Ziyaret sırasında Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Yılmaz ve KONESOB Başkanı Karamercan günün anısına Konya Valisi Erol’a bir buket çiçek takdim etti. Başkan Karamercan ve İl Müdürü Yılmaz daha sonra Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’i de makamında ziyaret etti.

Program daha sonra Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti. Konya Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, Birlik Yönetim Kurulu Üyeleri, Esnaf Odası Başkanları, esnaflar, çıraklık okulu öğrencileri ve çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla Atatürk Anıtı'ndan Esnaf Odaları Birliği binasına kadar kortej halinde yürüyüş yaptı. Toplu halde Esnaf Odaları Birliği önüne gelen kortej, Konya Valisi Muammer Erol'un da katılımıyla bina önünde açılan esnaf sergisini gezdi. Program, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği konferans salonunda Yılın Ahi Adayları ve şet kuşatma töreniyle sürdü. Konya Valisi Muammer Erol, Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Meram Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur'un yanı sıra çok sayıda Meslek Odası Başkanı, öğrenciler ve vatandaşların da hazır bulunduğu programın açılış konuşmasını Konya Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Haşmet Yılmaz yaptı.

İl Müdürü Yılmaz konuşmasında, Ahiliğin Türk esnafının hayal anlayışına ve dünya görüşüne uygun olduğunu söyleyerek, “Ahilik bu sebepten daha çok esnaf arasında gelişmiş olmakla birlikte, esnaf dışında da çeşitli meslek erbabını bünyesinde barındıran Ahi Evran-ı Veli önderliğinde Anadolu da, Anadolu dışında Balkanlar Ortadoğu ve Kafkaslara kadar uzanan sivil bir departmanının adıdır” dedi.

KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan da, ahiliğin önemine değinerek, "Ahiler üreticidir, çalışkandır. Gariplere yardımı esirgemeyen, zulme uğrayanları kurtarmaya gayret eden, iş ahlakı ve sosyal sorumluluk ilkelerinden ayrılmayanlardır. Esnaf ve sanatkar camiamızın özü olan Ahi’lik, Akıl-Bilim-Çalışma ve Ahlak birlikteliğidir. Ahi’ler ve Ahi teşkilatı, zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, devlet ile millet arasındaki dayanışmanın kurulmasında köprü olmuştur. Ahi’lik öyle bir felsefedir ki, ilkeleri bugün bile hala geçerliliğini korumaktadır" diye konuştu.

Karamercan, "Konya esnaf ve sanatkarları ve teşkilatı olarak amacımız Ahilik kültürünü, Ahilik ruhunu ve terbiyesini daima yaşatmak, çağdaş yorumlarla geleceğe taşımaktır. Çünkü Ahilik kültürünün ve değerlerinin devamı bizleriz. Bu sebeple Ahiliğe herkesten çok sahip çıkıyoruz. Esnaf teşkilatı olarak, yüzyıllar boyunca esnaf ve sanatkarlarımız tarafından yaşatılan ve milli kültürümüzün çok önemli bir mirası olan bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasını çok önemsiyoruz. Gençlere Ahiliği tanıtmak, öğretmek, bir yaşam biçimi olarak benimsenmesini sağlamak istiyoruz. Bunun için de daha fazla gayret göstermemiz gerektiğinin farkındayız. İlgili kurumlarımız ile ortak projeler geliştirmek, Ahilik felsefesini çarpıcı ve etkili şekilde ulusal ve uluslar arası düzeyde tanıtmak planlarımız arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yılın ahilerinin tanıtıldığı bir sinevizyon gösterisi sunumu yapıldı. Daha sonra yılın ahisi seçilen kalaycı ustası Ramazan Atalan'a Konya Valisi Muammer Erol, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı imzalı yılın ahisi plaketi ve minyatür Osmanlı kaftanı hediye etti. KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan da diğer yılın ahisi pideci Hasan Şendağlı'ya yılın ahisi plaketi ve minyatür Osmanlı kaftanı hediye etti. Programa katılan Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur da yılın ahisi seçilen ağaç tornacısı Ahmet Işıkçeviren'e plaket ve ödülünü takdim etti.

Program 100. Yıl Çıraklık Eğitim Merkezi öğrencilerinin temsili şet kuşatma tiyatro gösterisiyle tamamlandı. Programın sonunda misafirlere yemek ikram edildi.

“Ahilik Kültürü Haftası” etkinlikleri, KTO Karatay Üniversitesi konferans salonunda gerçekleştirilecek "Dirilişimizin Simgesi Ahilik" konulu konferans, kaybolmaya yüz tutmuş meslek erbaplarının ev ve işyeri ziyaretleri ve ahilik kültürünü anlatan televizyon programlarıyla devam edecek.