Ahilik geleneğini sürdürüyoruz

Ahilik geleneğini sürdürüyoruz

32. Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı dolayısıyla Kalehan Ecdad Bahçesi’nde düzenlenen etkinliklerde konuşan KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, ahilik geleneğini aynı ruhla devam ettirdiklerini söyledi

Bu yıl 32.’si düzenlenen Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı kapsamında Konya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KONESOB) tarafından Kalehan Ecdad Bahçesi’nde Şed Kuşatma Töreni, Aşure ikramı, Hünerli Eller Şovu ve Halk Müziği dinletisi gerçekleştirildi. Programa KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, AK Parti Selçuklu İlçe Başkanı Mustafa Hakan Özer, KONESBO’a bağlı oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. 

Programda konuşma yapan KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak, Ahilik Haftası çerçevesinde geçtiğimiz yıl Kalehan Ecdad Bahçesi’nde ilkini gerçekleştirdikleri etkinliklerin bu yıl 2.’sini yaptıklarını söyledi. Programa olan yoğun ilgiden dolayı oldukça memnun olduklarını belirten Karabacak, şöyle devam etti, “Öyle bir ortam var ki burada tüm Konya davetli ama bir davetiye yok. Bu kalabalık bizi oldukça memnun etti. Biraz önce bir tiyatro sergilendi. Bizim asıl amacımız da, başlatmış olduğumuz Ahilik Haftası’nda ahiliğin ne olduğunu bilimsel olarak anlattık. Akabinde tüm Konya görsün diye Alaeddin’den başlamak üzere Mevlana Caddesi ve Bedesten içerisinde bir tören alanında aynı şekilde şed kuşatma töreni yapmış olduk. Bugün burada çocuklarımıza da şed kuşatma nedir göstermek istedik. 12. Yüzyılda kurulmuş olan Ahilik geleneğini anlattılar. Şunu da ifade etmekte fayda var; arkadaşlarımız aslında edepten bahsettiler, yani; eline, diline, beline hakim ol, o edebin bir açılımıydı.” 

Ahilik Teşkilatı’nın geleneklerimizden gelen önemli bir kurum olduğuna değinen Karabacak, şunları kaydetti, “Ahilik Teşkilatı savaş zamanında cenk etmiş bununla birlikte barış zamanında da vatandaşlarımıza hizmeti destur edinmiş bir teşkilat. Öyle bir teşkilat ki 12. Yüzyılda Selçuklu’nun başkenti Konya’da kuruluyor ve Alaeddin Keykubat’ın talimatıyla Ahi Evran’ı Veli Teşkilatı kurmuş oluyor. Teşkilatlanma günümüzde Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’ne kadar aynı ruhla devam ediyor. Biz toplumun ana omurgasıyız. Esnaf ve Sanatkârlar olarak da elimizden gelen ne varsa Konya adına yapmanın gayreti içinde devam ediyoruz. Yapmamız gereken bu geleneği çocuklarımıza iletmek. Bu bizim boynumuzun borcu. Tiyatro ekibimize çok teşekkür ediyorum. Geçen sene 31.’si düzenlenen törenlerde Konya ilk defa yılın Türkiye ahisini çıkardı. Bu yıl düzenlenen törenlerde de Yılın Türkiye Çırağı da Konya’dan çıkmış oldu. 3 ödülün birini 2 sene üst üste almış olacağız. Ahi şehri bu ödülleri de almak durumunda.  Oda Başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Aşure dağıtımından dolayı Bakkallar Odası’na teşekkür ediyorum. Berberler ve Kuaförler Odası’nın da bir etkinliğine şahitlik edeceğiz. Geçen sene onların yapmış olduğu şov bir sene boyunca konuşuldu.”

ahilik-gelenegini-surduruyoruz---(2).jpg

Program kapsamında Bakkallar Bayiler ve Kuruyemişçiler Esnaf Odası tarafından vatandaşlara aşure ikram edildi. KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak ve KONESOB’a bağlı esnaf odalarının başkanları da kendi elleriyle vatandaşlara aşure ikramında bulundular. Aşure ikramının ardından, şed kuşatma töreni ve Berberler ve Kuaförler Esnaf ve Sanatkârlar Odası tarafından da “Hünerli Eller” gösterisi yapıldı. Yapılan gösteriler vatandaşlardan tam not aldı. Ayrıca bazı iş kollarından temsili çıraklar vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Program KONESOB Başkanı Muharrem Karabacak’ın plaket takdimiyle son bulurken, Karabacak programda emeği geçenlere teşekkür etti. Ferit Hepokur-Memleket

ahilik-gelenegini-surduruyoruz---(1).jpeg