Ahi Evran Türbesi ve Cacabey Medresesi'nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmesi

Ahi Evran Türbesi ve Cacabey Medresesi'nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmesi

Kırşehir Kent Konseyi Başkanı Üçgül:

KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Türbesi ve Cacabey Medresesi'nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmesi Kırşehir'de sevinçle karşılandı.

Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül, düzenlediği basın toplantısında, Ahi Evran Türbesi ve Cacabey Medresesi'nin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmesi'nde dolayı oldukça mutlu olduklarını söyledi.

Bu eserlerin aday listeye alınması için çok çaba sarf ettiklerini belirten Üçgül, kent konseyi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığından Cacabey Medresesi, Ahi Evran Türbesi, Aşıkpaşa Türbesi ve Melikgazi Türbesi'nin kültür mirası listesine alınmasıyla ilgili talepte bulunduklarını hatırlattı.

Bu projelerle ilgili bir yıldır yoğun çalışma yaptıklarını anlatan Üçgül, "Konuyla ilgili defalarca Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerimiz oldu. Bakanlık yetkilileri bizimle ilgili eserlere sıcak baktılar, müracaatımızı değerlendirmeye aldılar. Bu eserleri bakanlığa verebilmemiz için yabancı dil çevrileri gerekiyordu. Bunları da Ahi Evran Üniversitesi ile işbirliği içinde yaptık" diye konuştu.

Bakanlık tarafından yapılan son toplantıda iki eserin kabul gördüğünü ifade eden Üçgül, şöyle devam etti:

"Başvurunun ardından yapılan toplantıda Cacabey Medresi ve Ahi Evran Külliyesi'nin geçici listeye alınmasının onayı çıktı. Asıl işimiz bundan sonra başlıyor. Bu eserleri asıl listeye aldırmak için uğraşacağız. Kültürel varlıkları gezmek isteyenler öncelikle UNESCO Uluslararası Dünya Kültür Miras Listesi'ne bakıyor. Bu eserlerimizin geçici listeye alınması bile Kırşehir için çok önemli. Çünkü kentimizde bulunan bu eserleri listede görenler Türkiye'ye gelince artık Kırşehir'i de ziyaret etmek isteyeceklerdir. Bir dahaki dönem için de iki eserimiz için ısrarcı olacağız. Aşıkpaşa Türbesi ve Melikgazi Türbesi'nin de bu listeye alınmasını istiyoruz."

Kaynak:Haber Kaynağı