Ağustos ayı ihracat rakamları

Ağustos ayı ihracat rakamları

TİM Başkanı Büyükekşi:- "Eylül ayından itibaren bir iyileşme beklediğimizi söylemiştik. İnşallah eylülden itibaren bu iyileşme başlar"

DÜZCE (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracat rakamlarına ilişkin, "Eylül ayından itibaren iyileşme beklediğimizi söylemiştik. İnşallah eylülden itibaren bu iyileşme başlar" dedi.

Büyükekşi, ağustos ayı ihracat rakamlarının açıklandığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Bir gazetecinin, "Ayın ortasında yaptığınız anket toplantısında ağustosun ilk verilerine göre ihracatın yüzde 5 düzeyinde arttığını söylemiştiniz. Neden bu artış devam etmedi?" sorusu üzerine ağustos ayının ilk 15 gününde yüzde 5'lik artış olduğundan bahsettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Kayıtlara baktığımızda da durum böyle. Hatta ilk hafta yüzde 16'lık artış görülüyordu ama neticede özellikle paritenin etkisi yine devam etti. Avrupa Birliği'nde en çok ihracat yaptığımız ülke Almanya'ya da ihracatımızda yüzde 8'lik düşüş var. İngiltere'ye yüzde 2,8'lik düşüş var. Geçen aylara baktığımızda oran olarak iyileşme var. Hatırlarsanız eylül ayından itibaren iyileşme beklediğimizi söylemiştik. İnşallah Eylül ayından itibaren bu iyileşme başlar."

- "Rekabetçi ve istikrarlı kur istiyoruz"

Dolar kurunun bir hafta önce 3 liraya çıktığını, şu anda 2,91-2,92 düzeylerinde olduğunu anımsatan Büyükekşi, "İhracatçılar, bu rakamın rekabetçi olup olmamasını sorduğunda da söylemiştim. Bu, önemli değil. Doların 2,80 olması da rekabetçi olabilir. Önemli olan girdi maliyetleri. Girdi maliyetlerini ön plana almamız gerekiyor. O yüzden Türkiye'de döviz kuru üzerinden ihracatımızın tek başına artışı söz konusu değil" diye konuştu.

Büyükekşi, rekabetçi ve istikrarlı kur istediklerini, bu durumda üstünde duracakları konunun, katma değeri yüksek ürünlerin ihracatına ağırlık vermeleri olacağını dile getirdi.

Afrika ülkelerine yapılan ihracatı da değerlendiren Büyükekşi, Afrika'da birçok sektörde önemli avantajların bulunduğunu kaydetti. Bu nedenle Türk Hava Yolları (THY) ile anlaşma yaptıklarına dikkati çeken Büyükekşi, şöyle devam etti:

"THY, Afrika'da 37 noktaya uçuyor. Uçtuğu her noktaya ticari heyet hazırlıyoruz. İhracatçılarımız Avrupa'ya çok kolay gidebiliyor ancak Afrika'ya o kadar kolay ve yalnız gidemiyor. Onun için buralara küçük gruplar halinde öncü sektörel heyetler götürüyoruz. O ihracatçılar pazarı keşfetmiş oluyor ve bunu ortalama bin dolar gibi çok düşük maliyetlerle yapmış oluyoruz. O keşfin sonunda hangi ürünlerin satılabileceğine dair test ve incelemeler yapıyoruz. Yılda 20-30 arasında grup oraları ziyaret ediyor."

Toplantının ardından geçen yıl Düzce'de en çok ihracat yapan 5 firmanın temsilcilerine plaket verildi.

Bu arada, TİM verilerine göre, ağustosta ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,9 azalarak 10 milyar 482 milyon 987 bin dolar oldu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı