AGİT Daimi Konseyi, Ukrayna'yı görüştü

AGİT Daimi Konseyi, Ukrayna'yı görüştü

AGİT, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeleri ele aldı

VİYANA (AA) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Daimi Konseyi, özel toplantısında Ukrayna'nın doğusundaki gelişmeleri görüştü.

AGİT, Ukrayna'nın Donetsk bölgesinde ordu ile ayrılıkçılar arasında devam eden çatışmalarda 11 sivilin yaşamını yitirmesi üzerine başkent Viyana'da özel toplantı düzenledi.

Basına kapalı toplantıda Ukrayna, ABD ve AB üyesi ülkelerin, "Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara silah ve askeri yardım gönderdiğini" ileri sürdüğü belirtildi. 

Toplantı sonrası basına açıklama yapan Ukrayna'nın AGİT Büyükelçisi Ihor Prokopchuk, "Rus askerlerinin ülkenin doğusundaki şiddet olaylarında aktif rol aldığını, bunun doğrudan işgal anlamına geldiğini" ileri sürdü. Çatışmalardan dolayı Rusya'yı suçlayan ve AGİT'i olağanüstü toplantıya çağıran Prokopchuk, "Biz Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki bölgelerde askeri işgalini kaydettik. Durum çok daha kötüye doğru gidiyor. Son gelişmeleri Rusya'nın açık bir tecavüzü olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Prokopchuk, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Cumhurbaşkanlığı yemin törenine katılmak üzere gitmeyi planladığı Türkiye ziyaretini, Ukrayna'nın doğusundaki işgal nedeniyle iptal ettiğini söyledi.

Rusya'nın AGİT Büyükelçisi Andrey Kelin, Rus azınlıklara "sadece insani yardım yaptıklarını" belirterek, iddiaları reddetti. "Çatışmaların, Ukrayna hükümetinin izlediği yanlış politikalar nedeniyle ortaya çıktığını" savunan Kelin, "Ukrayna'nın doğusunda tek bir Rus askeri yoktur" dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı