AGİT Bosna Hersek Misyon Şefi Moore:

AGİT Bosna Hersek Misyon Şefi Moore:

"Bizler insan haklarını gözeten ve nötr hareket eden bir misyonuz. Bosna Hersek'te yaptığımız dava analizleri ile gerçekleştirmek istediğimiz, ülkenin yargı sistemine yardımcı olmaktır"

SARAYBOSNA (AA) - Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) Bosna Hersek Misyon Şefi Jonathan Moore, "Bizler insan haklarını gözeten ve nötr hareket eden bir misyonuz. Bosna Hersek'te yaptığımız dava analizleri ile gerçekleştirmek istediğimiz, ülkenin yargı sistemine yardımcı olmaktır" dedi.

Moore, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, ülkedeki yargı kurumları ile işbirliği misyonu konularında düzenlenen basın toplantısında, AGİT'in Bosna Hersek yargı bağımsızlığını savunduğunu ifade etti.

Savaş suçları davaları konusunda yapılan bağımsız analizlerin değerlendirme aşamasında olduğunu anlatan Moore, Bosna Hersek savcılık ve mahkemelerinde bulunan ilgili dava belgeleri konusunda ülke hukukunu iyi tanıyan, Eski Yugoslavya ülkeleri için kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından kıdemli avukat olarak atanan Büyük Britanya yargıcı Joanna Korner'in ilgilendiğini söyledi. 

Moore, dava analizlerinin kasım ortalarında bitirilmesinin planlandığına işaret ederek, analiz sonuçlarının yargıç Korner tarafından açıklanacağını belirtti.

Açıklanacak dava analizleri sonucunda ülke savcılık ve mahkemelerinin daha etkili çalışacaklarına inandığını söyleyen Moore, "Bizler insan haklarını gözeten ve nötr hareket eden bir teşkilatız. Bosna Hersek'te yaptığımız dava analizleri ile gerçekleştirmek istediğimiz, ülkenin yargı sistemine yardımcı olmaktır" dedi. 

AGİT, Bosna Savaşı'nı sona erdiren Dayton Anlaşması'nın imzalanmasının ardından 1995 yılından itibaren ülkede misyon görevlerini yürütüyor. Teşkilat, ülkenin savaş sonrasında karşı karşıya kaldığı geçiş döneminin atlatılmasında anahtar rol oynadı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı