AGİT 23. Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

AGİT 23. Bakanlar Konseyi Toplantısı sona erdi

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier: - "Avrupa, 2014'ten sonra sürekli barışın olduğu yer olmaktan çıktı"- "(Halep’teki çatışmalar) Belki Rus yönetimi içinde Savunma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında iletişim sorunu var. Aksi takdirde bana göre b

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, "Avrupa, 2014'ten sonra sürekli barışın olduğu yer olmaktan çıktı" dedi.

Steinmeier, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 23. Bakanlar Konseyi'nin ardından Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile düzenlediği basın toplantısında, burada sadece AGİT'i ilgilendiren konulara değil, Suriye'deki çatışmalara da değinildiğini belirtti.

Suriye'deki durumun katlanılamaz olduğunu ifade eden Steinmeier, "Elbette istediğimiz yerde değiliz. Ancak ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un çatışmaların durdurulması ve insani yardım konusunda konuşmaları bir ilerlemedir." dedi.

Paris'te yarın Suriye Konferansı'nda bir araya gelineceğine işaret eden Steinmeier, bu tür inisiyatiflerle yeni bir ateşkesin mümkün olması için çalışacaklarını kaydetti.

Steinmeier, "Rus mevkidaşınız Lavrov bugün basın toplantısında, ‘eşkiyaların kenti terk edene kadar Halep’teki çatışmalar devam edecek' dedi. Bu çatışmaların durduğu izlenimini uyandırmıyor. Bunu nasıl yorumlarsınız?" şeklindeki bir soruya, "Yorum yapmak zor, çünkü dün aynı Rusya Dışişleri Bakanı, tek taraflı çatışmaların durduğunu söyledi. Biraz önce görüştüğümüzde bu konuya yarın yeniden bakacağımızı ve kanıtların toplanması gerektiğini konuştuk. Belki Rus yönetimi içinde Savunma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı arasında iletişim sorunu var. Aksi takdirde bana göre bu iki günde yapılan açıklamalar birbirine uymuyor" yanıtını verdi.

-Yoğun tartışmalar yaşandı

AGİT 23. Bakanlar Konseyi Toplantısını değerlendiren Steinmeier, toplantıda yoğun tartışmaların yaşandığını belirtti.

2016'da yaşanan krizlerin ve ihtilafların toplantıya yansıdığına işaret eden Steinmeier, "Avrupa, 2014'ten sonra sürekli barışın olduğu yer olmaktan çıktı" dedi.

Steinmeier, Avrupa'da barış ve güvenlik konusunda tehditlerin oluşmaya başladığını aktardı.

AGİT’in daha etkin olmasını isteyen Steinmeier, kendisinin Almanya'nın dönem başkanlığından ve elde edilen sonuçtan memnun olduğunu söyledi.

Toplantıda terörle mücadelede işbirliğinin güçlendirilmesi, iletişim ve enformasyon kaynaklı ihtilafların önlenmesi amacıyla güven arttırıcı önlemlerin geliştirilmesi, mülteci krizi konusunda işbirliğinin arttırılması gibi bir dizi ortak sonuçların çıktığını belirten Steinmeier, gelecek yıl dönem başkanlığını üstlenecek Avusturya’nın bu yıl ele alınan konuları sürdüreceğini kaydetti.

Steinmeier, AGİT dönem başkanlığını 2018'te yürütecek İtalya’nın ardından 2019’da Slovakya’nın yapacağını açıkladı.

Avusturya Başbakanı Kurz da Steinmeier'e 2016’da AGİT dönem başkanı olarak gösterdiği çabalarından dolayı teşekkür etti.

2017'de bu görevi kendisinin üstleneceğine işaret eden Kurz, dönem başkanlığı sırasında ihtilafların yaşandığı bölgelerde gerginliğin azalmasına katkı sağlamaya, terörizm ve radikalleşmeye karşı mücadele etmeye ve üye ülkeler arasında güvenin inşa edilmesine ağırlık verileceğini kaydetti.

-Sonuç bildirgesi yayımlanmadı

57 ülkenin temsil edildiği AGİT toplantısında, taraflar arasında oybirliği sağlanmaması nedeniyle ortak bir sonuç bildirisi yayımlanmadı.

Toplantıda ele alınan konular ve ulaşılan sonuçlar, AGİT Dönem Başkanı Almanya tarafından yayımlanan açıklamada sıralandı.

AGİT'in Avrupa'da güvenliğin temel taşlarından biri olduğunun altı çizilen açıklamada, ihtilaf yaşayan ülkeler arasında güvenin yeniden tesisi, gerilimlerin düşürülmesi, çözüm çabalarında teşkilatın önemli bir rol oynadığı ifade edildi.

Kırım'ı ilhak etmesi nedeniyle, Rusya’nın isim verilmeden eleştirildiği açıklamada, uluslararası hukukun ihlal edilmesinden üzüntü duyulduğu, tüm AGİT üyesi ülkelerden, ikili ilişkilerinde teşkilatın ilke ve değerlerine uymalarının beklendiği vurgulandı.

Açıklamada, Ukrayna’nın doğusunda ateşkesi izlemekle görevlendirilen AGİT misyonunun faaliyetlerinden övgüyle söz edildi.

Terör, aşırılık ve radikalleşme gibi sınır aşan tehditler konusunda AGİT üyesi ülkeler arasında daha yakın bir işbirliği çağrısının yapıldığı açıklamada, bu süreçte hukuk devleti, temel haklar ve özgürlüklerin korunmasının da önemine işaret edildi.

-Hamburg Deklerasyonu

İki gün süren toplantının ardından, AGİT Troykasını oluşturan Almanya, Avusturya ve İtalya tarafından "Hamburg Deklerasyonu" başlığını taşıyan ortak bir bildiri de yayımlandı.

Almanya’nın yanı sıra 2017 yılında AGİT dönem başkanlığını devralacak olan Avusturya ve 2018 yılında bu görevi üstlenecek İtalya tarafından yayımlanan ortak bildiride, AGİT'in kurumsal yapısının güçlendirilmesi konusunda yeni önerilere yer verilirken, silahların kontrolü, güven arttırıcı önlemler konularında yeni inisiyatiflerin yaşama geçirilmesi gerektiği vurgulandı.

Hamburg Deklerasyonu’nda, AGİT’in uluslararası anlaşmazlıkların diyalog yoluyla çözülmesi konusunda ana platformlardan biri olduğu ifade edilirken, üye ülkeler arasında diyaloğun ve iletişim kanallarının geliştirilmesi için yeni adımlar atılması istendi.

Deklarasyonda ayrıca, üye ülkelerin terör, siber saldırılar ve göç krizi gibi ortak tehditler ve sorunlarla mücadelede daha yakın işbirliği içerisine girmeleri için çaba gösterileceği belirtildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :