AGİT 23. Bakanlar Konseyi Toplantısı

AGİT 23. Bakanlar Konseyi Toplantısı

Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze:- "Hem Cenevre görüşmelerinde hem de Rusya-Gürcistan çatışmasının tüm çözüm sürecine AGİT'in daha geniş katılımına ihtiyacımız var"

TİFLİS (AA) - Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 23. Bakanlar Konseyi Toplantısı'na katılan Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze, ülkesi ile Rusya arasında yaşanan sorunların çözümü için AGİT'in daha geniş bir şekilde katılım sağlamasını istedi.

Gürcistan Dışişleri Bakanlığından alınan bilgiye göre, Hamburg'da bulunan Janelidze, Gürcistan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde Rusya ile yaşadığı sorunların çözüm sürecine ilişkin açıklama yaptı.

AGİT'ten bu konuda destek beklediklerini belirten Janelidze, "Hem Cenevre görüşmelerinde hem de Rusya-Gürcistan çatışmasının tüm çözüm sürecine AGİT'in daha geniş katılımına ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

Janelidze, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde Rusya'nın faaliyetlerine de değindi.

Rusya'nın işgal ettiği Abhazya ve Güney Osetya topraklarında insan haklarının açık bir şekilde ihlal edildiğini öne süren Janelidze, "Bu topraklarda askeri birliklerini bulunduran Rusya, Gürcistan topraklarına yönelik işgal politikası yürütüyor. Rusya'nın yasa dışı eylemleri, (ayrılıkçılarla) ortak silahlı birliklerin kurulması, bölgelerde devam eden militarize süreci ve askeri tatbikatların düzenlenmesi buralardaki mevcut ağır durumu daha da ağırlaştırıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Moskova yönetimi ile ilişkilerin normalleştirilmesi çerçevesinde Gürcistan hükümeti tarafından yapıcı adımlar atıldığını dile getiren Janelidze, kendileri için barış politikasının öncelikli olduğunu ifade etti.

Mikheil Janelidze, Rusya'nın 2008 yılında imzaladığı ateşkes anlaşmasındaki özellikle silahlı birliklerinin Abhazya ve Güney Osetya'dan çekilmesi maddesine uymasının sağlanması konusunda uluslararası ortaklardan destek beklediklerini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :