Agd, Diyarbakır'ın Fethini Kutladı

Agd, Diyarbakır'ın Fethini Kutladı

Anadolu Gençlik Derneği, Diyarbakır'ın fethinin 1376. yıl dönümü dolayısıyla Diyarbakır'da etkinlik düzenledi- AGD Genel Başkanı Turhan: "Anadolu’nun İslamlaşmasını Diyarbakır’ın fethinden başlatmayan resmi tarih tezi kabul edilebilir değildir"

DİYARBAKIR (AA) - Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Diyarbakır'ın fethinin 1376. yıl dönümü dolayısıyla etkinlik düzenledi.

Seyrantepe Spor Salonu'nda Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programa katılım yoğundu. 

AGD Genel Başkanı Salih Turhan, Diyarbakır'ın, Mekke'nin fethinin ardından İyaz bin Ganem komutasındaki ordu tarafından fethedilerek İslam toprağı olduğunu söyledi. 

Diyarbakır’ın fethinin, Anadolu’nun İslamlaşması, İstanbul’un alınması ve İslam’ın Avrupa’ya taşınması yolunda çok önemli bir hamle olduğunu dile getiren Turhan, "Anadolu’nun İslamlaşmasını Diyarbakır’ın fethinden başlatmayan resmi tarih tezi kabul edilebilir değildir. Anadolu’da ve Avrupa’da İslam tarihini bu bölgeden başlatmayan her söz eksiktir. Diyarbakır’ın fethini, Mekke’nin fethinden, Kudüs’ün fethinden ayrı gören her söz de eksiktir" diye konuştu.

Çözüm sürecine de değinen Turhan, temel hak ve hürriyetlerinin tesisi için yapılan tüm çalışmaları desteklediklerini söyledi. Turhan, "Gerçek anlamda barış bölgenin tüm ülkelerini kapsayan bir kucaklaşma ile mümkündür. Bunun da tek yolu İslam Birliği'dir. İslam kardeşliğidir, 'biz İbrahim aleyhisselamın milletindeniz' diyebilmektir" dedi.

Konuşmaların ardından Diyarbakır'ın fethinin anlatıldığı sinevizyon gösterildi. Fethin canlandırıldığı etkinlikte Türkçe ve Kürtçe ilahiler seslendirildi.

Etkinliğe, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk ve bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı