Ağbal'dan "yapılandırma taksiti" uyarısı

Ağbal'dan "yapılandırma taksiti" uyarısı

Maliye Bakanı Ağbal:- "Borcunu yapılandırmış tüm mükelleflerimizin, ister peşin ister taksit olsun mayıs ayında ödemelerini mutlaka yapmaları gerekiyor. Vatandaşlarımızdan özellikle istirham ediyorum, bunun telafisi yok"-"Yeni yapılandırma düzenlemesi hiç

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, mevcut yeniden yapılandırma düzenlemesine ilişkin "Borcunu yapılandırmış tüm mükelleflerimizin, ister peşin ister taksit olsun mayıs ayında ödemelerini mutlaka yapmaları gerekiyor. Vatandaşlarımızdan özellikle istirham ediyorum, bunun telafisi yok." dedi.

Ağbal, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Yeniden yapılandırma düzenlemesine ilişkin bir soru üzerine Ağbal, yürürlüğe giren düzenlemede ocak ayındaki ödemelerin mayısa ertelendiğini anımsattı. Mayısta mutlaka ve mutlaka bütün mükelleflerin ister peşin ister taksitle ödemesini yapması gerektiğine dikkati çeken Ağbal, "Biliyorsunuz önceki yeniden yapılandırma kanununa özel bir hüküm koyduk. Yeniden yapılandırmaya müracaat etmiş bir vatandaşımız ilk iki taksitini yatırmazsa kanunun getirdiği imkanlardan yararlanma şansını kaybediyor." diye konuştu.

Söz konusu düzenlemede, peşin veya taksitle ödemelerde mayısa kadar ödenmemiş borçları nedeniyle bazı mükelleflerin sistem dışına çıktıklarını anlatan Ağbal, ocak ayında bu kişilere yasal bir düzenlemeyle bir şans daha verdiklerini hatırlattı. Ağbal, şöyle devam etti:

"Borcunu yapılandırmış tüm mükelleflerimizin, ister peşin ister taksit olsun mayıs ayında ödemelerini mutlaka yapmaları gerekiyor... Vatandaşlarımızdan özellikle istirham ediyorum, bunun telafisi yok. Yeni yapılandırma kanunu hiçbir şekilde ödenmeyen dönemler için yeni bir imkan sunmuyor. 'Ben mayıs ayında bu taksitimi veya peşin ödememi yapmayayım da yeni gelen yeniden yapılandırma kanunundan yararlanayım' diye düşünüyorlarsa kanuna özel hüküm koyduk, mayıs ayında taksitini ödemeyenler yeni yapılandırma kanunundan yararlanamıyorlar. Burada bir güzel imkan daha getirdik, vatandaşımız geçmiş dönemde taksitle ödemeyi seçmiş ama şimdi parası var, peşin ödemeye geçmek istiyor. Mayıs ayında eğer peşin ödeme yaparsa faizlerin yüzde 50’sini almama hükmümüz vardı, dolayısıyla peşin ödeme indiriminden de yararlanacaklar. Ben bütün vatandaşlarımıza buradan çağrıda bulunuyorum, gerek birinci taksitini ödememiş gerek peşin ödemesini yapmamış mükelleflerimiz için bu son çağrıdır, mayıs ayı son fırsattır. Mutlaka bu ödemelerini yapsınlar ve böylelikle düzenlemenin getirdiği bu olağanüstü imkanlardan yararlanmaya devam etsinler. Maliye Bakanlığı olarak devletin sunmuş olduğu bütün bu imkanlara ve kolaylıklara rağmen mayıs içinde bu taksitlerini ödemeyen, peşin ödemesini de yapmayan vatandaşlarımıza yönelik gerekli kanuni takibatı başlatacağız. Çünkü burada borcunu iyi niyetle zamanında ödeyen mükelleflerin hakkını korumaz lazım."

Ağbal, geçen yıl yürürlüğe giren yeniden yapılandırma kapsamındaki tahsilat tutarının sorulması üzerine de toplam 84 milyar liralık yapılandırma gerçekleştirildiğini, vergi ve gümrükte mart sonu itibarıyla 16 milyar lira tahsilat yaptıklarını bildirdi. Ağbal, Sosyal Güvenlik Kurumunca da bu kanun kapsamında 3 milyar liralık tahsilat gerçekleştirildiğini, toplam tahsilat tutarının 19 milyar liraya ulaştığını kaydetti.

- "Ödevlerini yerine getiren kim varsa kapımız açık"

Ağbal, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmesi planlanan "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ndeki "Tecil Müessesesi" hakkında da bilgi verdi. Mevcut bir tecil müessesesi bulunduğunu hatırlatan Ağbal, şöyle devam etti:

"Zaman zaman yeniden yapılandırma kanunları çıkarıyoruz ama bu yapılandırmalardan yararlanan mükellef grupları içinde aslında borcunu ödeme imkanı olduğu halde ödemeyenler de var. Bir taraftan da gerçekten çok zor durumda olan mükellefler bulunuyor. İyi gününde, parayı kazandığı günde sorumlu bir vatandaş bilinciyle borcunu yatıran da var. Dolayısıyla dedik ki ‘artık ileriye dönük genel yeniden yapılandırma kanunları çıkarmayalım, bu doğru bir yaklaşım değil.’ Vatandaşın yeniden yapılandırma talebini değerlendiren yeni bir sistem kuralım. Var olan tecil düzenlemesini kolaylaştıracak yeni bir müessese getirdik. Yaptığımız sistem gayet basit. Maliye Bakanlığına sunacağı belgelere göre, mali durumu zor durumda olan mükelleflerimize imkan sağlıyoruz."

Söz konusu düzenlemeden en az 3 yıl süreyle vergi mükellefi olan, iyi niyetle yükümlülüklerine uyan ve geriye dönük 1 yıldan fazla vergi borcu olmayan mükelleflerin yararlanabileceğini anlatan Ağbal, "Yani borç biriktirmeyin, vergi dairesine olan borçlarınızı ödememek için bin bir türlü işler yapmayın." ifadelerini kullandı.

Ağbal, bu durumda olan mükelleflere getirilecek kolaylıkları da açıkladı. Normal tecil müessesinde borcun taksitlendirme süresinin 36 ay olduğunu belirten Ağbal, yeni düzenlemeyle borçlunun mali durumuna bakıldığında 36 ay içinde borcunu ödeyemediğine kanaat getirilirse bunu 60 aya kadar uzatma imkanı verildiğini bildirdi.

Buradaki temel amacın, borcun ödenebilmesini sağlamak olduğunu aktaran Ağbal, teminat hükümlerinde de bir miktar kolaylıklar sağlanacağını ve Yurt İçi ÜFE oranından daha düşük olmamak üzere tecil faizi oranını aşağıya çekme imkanı getireceklerini kaydetti. Ağbal, konuyla ilgili iddialara da cevap vererek, “Her türlü eleştiriye açığız ama yalan habere, yanlış habere, maksatlı habere, maksatlı yayıncılığa karşıyız. Kanunda olmayan şeyleri varmış gibi gösteriyorlar." şeklinde konuştu.

Ağbal, "Tecil müessesiyle ilgili yeni düzenlemelerin bundan sonraki yapılandırma yasalarını ortadan kaldırmayı hedefleyip hedeflemediğine" ilişkin soruya karşılık da "Doğru, temel amacımız bu. İyi niyetle borcunu zamanında ödeyen bir mükellef herhangi bir nedenle mali sıkıntıya girdiğinde bir yapılandırma ihtiyacı oluşuyor. Şu ana kadar ki genel yaklaşım 'herkes bu durumdadır' deyip genel yapılandırma kanunları çıkarıyoruz. Halbuki yeni yaklaşımda diyoruz ki gerçekten zor durumda olan, iyi gününde de ödevlerini yerine getiren kim varsa kapımız açık. Objektif, herkese eşit bir şekilde ve şeffaf." yanıtını verdi.

- "Düzenlemeye kaza sonucu hurdaya çıkan araçlar da dahil"

Ağbal, ekonomik ömrünü tamamlamış araçlara yönelik düzenlemeye ilişkin soru üzerine devlet olarak karayollarında eski modelli, ekonomik ömrünü tamamlamış araçların seyretmesini çok doğru bulmadıklarını ifade etti. Öte yandan bu araçların yıllar itibarıyla Motorlu Taşıtlar Vergilerinin de biriktiğine işaret eden Ağbal, bu taşıtların vergi ve cezaları ile faizlerinin de bulunduğunu söyledi. Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir taraftan vatandaşın aracı kapısının önünde boş boş duruyor, bir taraftan da bunun birikmiş vergi borçları var. Dolayısıyla 2018’in sonuna kadar vatandaşlarımıza bir imkan getiriyoruz. Aracının modeli 1997 ve önceki yıllara aitse yani 97-96 diye geriye gidiyorsa, 20 yıldan fazlaysa, bu aracını da il özel idaresi, belediyeye veya Makina Kimya Endüstrisi Kurumuna teslim ederse, trafik kaydını da sildirirse Maliye Bakanlığı olarak 2018 sonuna kadar oluşmuş veya oluşacak motorlu taşıtlar vergilerini, cezalarını, bunun gecikme zamlarını, faizlerini terkin edeceğiz."

Düzenleme kapsamında kaybolduğuna dair emniyet makamlarına bildirimde bulunulan ve buna ilişkin bilgi/belgeleri olan 2005 yılı öncesi model yıllarındaki araçların terkin edilmesi kaydıyla vergi ve cezalarından vazgeçileceğini aktaran Ağbal, kaza yaparak tamamen hurdaya çıkan, gerekli muayene ve kontroller sonucunda kullanılamaz hale geldiği teknik raporlarla tespit edilen model yılı 2005’ten eski araçların da düzenlemeye dahil edildiğini bildirdi.

Ağbal, söz konusu düzenleme kapsamına giren ekonomik ömrünü tamamlamış araç sayısına ilişkin bir soruya karşılık da "Arkadaşların yapmış olduğu çalışmada Motorlu Taşıtlar Vergisi borcu bulunup, 20 yaş ve üstünde model yılı olan motorlu araç sayısı yaklaşık 2,1 milyon. Bunların yaklaşık 355 bini kamyon, kamyonet, çekici, 1,6 milyonu otomobil, arazi taşıtı, motosiklet gibi araçlar. 100 bin civarında da minibüs, otobüs, panelvan var. Yaklaşık 2,1 milyon araç diyoruz ama tabii aracın kullanılamaz durumda olması önemli. Fenni muayenelerini yaptırmış, kullanılabilir araçlar bakımından başvuru olacağını düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

- "e-Tebligat'ta kayıtlı mükellef sayısı 2,6 milyon"

Bakan Ağbal, elektronik tebligat sistemine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de şunları kaydetti:

"Şu anda sistemde kayıtlı 2,6 milyon mükellefimize bütün tebligatları elektronik ortamda yapıyoruz. Sistem son derece güvenli. Şimdi Emniyet ile protokol yapacağız, Emniyet Genel Müdürlüğü elektronik tebligat sistemimizde kayıtlı vatandaşlara ilişkin trafik para cezalarını artık posta yerine, sistemimizden gönderebilecek. Böylece hem Emniyet'in posta masrafları azalacak hem vatandaşımız elektronik ortamda tebligatı almış olacak. Vatandaş hızlı bir şekilde borcunu öğrenerek ödeyebilecek."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :