Ağaçlara "cerrah hassasiyeti"yle dokunuş

Ağaçlara "cerrah hassasiyeti"yle dokunuş

Bolu Belediyesi'nde 20 yıldır bahçıvanlık yapan Zülfi Selek, ağaçların ve bitkilerin bakımını hassasiyetle yaparak şehrin en işlek parklarını ve caddelerini güzelleştiriyor- Bahçıvan Zülfi Selek:- "Ağacın açılmaması için çok dikkatli budama yapmak lazım.

BOLU (AA) - ZAFER GÖDER - Bolu Belediyesi'nde 20 yıldır bahçıvan olarak çalışan 45 yaşındaki Zülfi Selek, ağaçların ve bitkilerin bakımını hassasiyetle yaparak çevrenin güzelleşmesine katkıda bulunuyor.

Kıbrıscık ilçesinde doğan ve ailesinin maddi imkansızlıkları nedeniyle diğer 10 kardeşi gibi sadece ilkokulu bitirebilen Selek, çobanlık, tarla ve çeşitli köy işleri yaptıktan sonra Bolu Orman Bölge Müdürlüğü'nün fidanlığında çalışmaya başladı.

Burada çalıştığı süre içinde bitkilerle iç içe olmaktan büyük zevk alan Selek, daha sonra Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nde bahçıvan olarak işbaşı yaptı.

Selek, aradan geçen zaman içinde hem gittiği kurslarda aldığı eğitimler hem de kendini geliştirmesi sonucunda 20 yıldır görev yaptığı belediyede en tecrübeli bahçıvan haline geldi.

Bolu Belediyesi'nin Karacasu yolu üzerinde bulunan fidanlığında çalışan Selek, hem burada yetişen binlerce çiçek, ağaç ve diğer bitkilerin bakımını yapıyor hem de ilin çeşitli yerlerinde bulunan park, yol kenarları ve meydanlarında yer alan süs ağaçlarını buduyor.

İlkokul mezunu olmasına rağmen kendisini geliştirerek edindiği bilgi ve tecrübeler sayesinde her yıl İŞKUR aracılığıyla belediyede çalışmaya başlayan yaklaşık 150 kişiye bahçıvanlık konusunda eğitimler veren Selek, yetiştirdiği elemanları da tecrübeli birer bahçıvan haline getiriyor.

- "Evimden çok parklarda vakit geçiriyorum"

Zülfi Selek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar aylarında kentin çeşitli yerlerindeki ağaçların budama işini yaptığını söyledi.

Ağaçların bakımları periyodik olarak yaptıklarını anlatan Selek, "Şehrimizi güzelleştiriyoruz. Aynı zamanda seneye bitkilerimiz daha gür oluyor ve gençleşiyor. Belediyenin parklarında, yol kenarlarında, refüjlerde bulunan tüm bitkilerde budama işi yapıyoruz. Bolu'nun neresinde yeşil alan varsa oraları güzelleştirmek için budama işi yapıyoruz." diye konuştu.

Selek, Bolu Belediyesi'nde 20 yıldır bahçıvan olarak çalıştığını dile getirerek, aradan geçen sürede hem burada çalışan mühendislerin desteği hem de gittiği kurslar sayesinde kendisini geliştirerek usta olduğunu anlattı.

Hem işini hem de yeşil alanları çok sevdiğini belirten Selek, "Üretmeyi seviyorum. 20 yıldır evimden çok parklarda vakit geçiriyorum. İşimi çok seviyorum. Çalışmak çok zevkli bir şey. 11 kardeştik. O zaman okuma imkanı yoktu. Çobanlık da yaptık. Kazma kürek de tuttuk. Allah nasip etti, orman fidanlığında çalıştık. Bitkiyle uğraşmanın çok zevkli bir şey olduğunu fark edince bu işe ağırlık verdim. 20 yıldır da Bolu Belediyesi'nde çalışıyorum. Okusaydım da yine ziraat mühendisi olmak isterdim. O zamanlar imkanımız yoktu okuyamadık." ifadelerini kullandı.

Selek, her yıl Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR) aracılığıyla yaklaşık 150 kursiyere çiçek ekimi, üretim, çapa gibi konularda eğitim verdiğini belirterek, 10-15 kişiyi yetiştirerek usta yapmaya çalıştığını anlattı.

Ağaçların bakımlı olması gerektiğini vurgulayan Selek, "Bir ressam resmine bakıp gurur duyar ya ben de bunlarla onur duyuyorum. Yaptığım işi seviyorum. Bolu'muz güzel oluyor. Alnımızdan ter akıyorsa bunu yaptığımız işe yansıtmak lazım. Biz de burada bir sanat yapıyoruz. Bizim de eserlerimiz bunlar." diye konuştu.

Selek, budama ve bakım işinin hassasiyet gerektirdiğine işaret ederek, "Ağacın açılmaması için çok dikkatli budama yapmak lazım. Bu cerrahlık gibi. Nasıl doktor bir hastayı zarar vermeden ameliyat etmeye çalışıyorsa biz de o şekilde bitkiye zarar vermiyoruz. Çok derine inmiyoruz. Çok derine indiğin zaman bir güzelliği kalmaz." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :