Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü

Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92. yıl dönümü

Etkinlikler kapsamında açılan ve Yunan arşivlerinden derlenen 110 fotoğrafın yer aldığı sergide işgal döneminde halkın yaşadığı acılar ortaya konuluyor

AFYONKARAHİSAR (AA) - Afyonkarahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 92'inci yıl dönümü etkinlikleri kapsamında fotoğraf sergisi açıldı.

Yunan askerleri tarafından 1921-1922 yıllarında gerçekleştirilen işgali anlatmak ve kentlilerin yaşadığı acıları ortaya koymak için Hükümet Konağı önünde açılan "İşgal Günlerinde Afyonkarahisar" fotoğraf sergisinde, araştırmacı-yazar Hasan Özpunar'ın Yunan arşivlerinden edindiği fotoğraflar sergileniyor. 

Özpunar, yaptığı açıklamada, tamamı Yunanlıların değişik arşivlerinden derlenen ve bugüne kadar hiç yayımlanmamış fotoğrafları 6 yıldır bir sergiyle vatandaşlara gösterdiklerini söyledi. 

Her sergide aldıkları tepkinin farklı olduğunu dile getiren Özpunar, şöyle konuştu: 

"Sergideki fotoğraflar 1921-1922 yıllarında 14 ay boyunca işgal altında kalan Afyonkarahisar'ın o dönem Yunan ordusundan çekilmiş fotoğraflarından oluşuyor. Fotoğraflarda çok ince ayrıntılar mevcut. Siper kazdırılan Türkler'den tutun, malına, hayvanlarına, bütün eşyasına el konan Türklere, evleri yakılan Türk insanına varıncaya pek çok detay mevcut. Tabi insan bu fotoğraflara baktığı zaman, bugünlerde yaşadığımız günlerin kıymetini daha çok anlıyor. Milli mücadelenin büyüklüğünü, önemini Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün eşsiz önderliğini, komutanlığını... Bu tür fotoğraflarla, Türk milletinin hür ve bağımsız yaşamasının ne derece büyük bir nimet olduğunun farkına varıyor."

Özpunar, sergide 110 fotoğrafın bulunduğunu ifade etti.

Sergi, 30 Ağustos akşamına kadar açık kalacak.

Kaynak:Haber Kaynağı