Afyonkarahisar'da 200 yıllık mezarlar gün yüzüne çıkarıldı

Afyonkarahisar'da 200 yıllık mezarlar gün yüzüne çıkarıldı

Sandıklı ilçesindeki Havai Camisi'nin bahçesinde bulunan mezarlarda temizleme ve düzenleme çalışması yapıldı

AFYONKARAHİSAR (AA) - Sandıklı ilçesi Çay Mahallesi'ndeki Havai Camisi'nin bahçesinde 200 yıllık mezarlar gün yüzüne çıkarıldı.

Restorasyonuna 2014 yılında başlanan ve bu yıl ramazan ayında ibadete açılan caminin bahçesinde tamamen toprak altında kalan mezarlarda, Havai Cami Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği tarafından temizleme çalışması gerçekleştirildi.

Yerel tarih araştırmacısı Hüseyin Hüsrevoğlu tarafından çevirileri yapılan hece taşları, mezar başlarına dikilerek düzenlendi.

Hüsrevoğlu, 1750 yılına ait arşivlerinde, caminin Havai Ahmet Efendi Külliyesi olarak kayıtlı olduğunu söyledi.

Caminin etrafında tarihi mezarlar bulunduğunu belirten Hüsrevoğlu, şöyle devam etti:

"İki yıl öncesine kadar bu taşların bazıları kenarlarda ve toprak altında iken, restorasyon sıralarında cami derneği ve firmanın katkıları ile gün yüzüne çıkarıldı. Birçok hece taşı toprak altından çıktı. Çal, Baklan, Bekilli, Çevril tarafından buraya öğrencilerin geldiği, 1900 evraklarında Havai Medresesi'nde 175 öğrencinin olduğu kayıtlarımızda var. Bu hazirenin diğer yerlerinde de bazı mezarlıklar var ancak hece taşları bulunmadığından kimlere ait olduğunu bilmiyoruz."

Hüsrevoğlu, belediyenin katkıları ile Türkçe isimlerin de mezarların ayak ucuna yazdırıldığını ifade etti.

Dernek başkanı Mustafa Kayapunar da Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce camide restorasyon yapıldığını bildirdi.

Çalışmalar sırasında bahçede hece taşları bulunduğunu aktaran Kayapunar, "Buradaki mezarları gün yüzüne çıkarmaya karar verdik. Belediyemizin de katkıları ile çalışmaları tamamladık." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı