Afrika'ya kitap satarak yardım yapıyorlar

Afrika'ya kitap satarak yardım yapıyorlar

Erkam Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gökmen:- "Afrika'da sadece açlık ya da sefalet yok, aynı zamanda bilgisizlik ve imkansızlıklar da var. Bu nedenle biz bu insanları hem bilinçlendirmek hem de maddi olarak yardım etmek istedik" - "Biz genellikle

ABUJA (AA) - ADAM ABU BASHAL/GÖKHAN KAVAK - Afrika kıtasında 8 ülkede faaliyet gösteren Erkam Yayınları, kitap satışlarından elde ettiği gelirlerle bu ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine ulaşırken okul ve cami inşaatı yapıyor.

İstanbul'da 1986'da kurulan Nijerya'da ise 3 yıldır çalışmalar yürüten yayınevi, bu ülkede kitap satarak hem insanların bilinçlenmesine katkı sağlıyor hem de maddi anlamda ihtiyaç sahiplerinin sorunlarını gidermeye çalışıyor.

Yayınevi, cüzi fiyata sattığı kitapların gelirinden elde edilen kazançla okul ve cami inşa ediyor, kumanya dağıtımı yapıyor, kuyu açıyor, ücretsiz kitap dağıtımı yapıyor.

Erkam Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gökmen, Nijerya'daki çalışmalarına ilişkin AA muhabirinin sorunlarını yanıtladı.

Yayınevi olarak Afrika'ya bu kıtadan aldıkları talepler üzerine geldiklerini dile getiren Gökmen, "Türkiye'nin yönü Afrika'ya dönmeye başlayınca, buradaki mazlumiyetler biraz daha ön plana çıktı ve biz de bu insanlara yardımcı olmak istedik." dedi.

- Kitaplarla Afrika insanına ulaşıyorlar

Gökmen, Afrika'nın diğer kıtalardan daha farklı ve köklü sorunları olduğunun altını çizerek "Afrika'da sadece açlık ya da sefalet yok, aynı zamanda bilgisizlik ve imkansızlıklar da var. Bu nedenle biz bu insanları hem bilinçlendirmek hem de maddi olarak yardım etmek istedik." ifadelerini kullandı.

Sadece kitap dağıtımı ya da maddi yardımların Nijerya'da sorunları çözemeyeceğine dikkat çeken Gökmen, "Biz genellikle bu ülkelere kitap gönderip ücretsiz dağıtmak yerine sorunlu bölgelerin sorunlarını çözmek için kitap satarak onlara yardım yapmayı tercih ediyoruz. Tabi ki ücretsiz kitap dağıttığımız ya da okullara kitap hediye ettiğimiz zamanlar da oluyor ama amacımız bu insanların küçük bir miktar da olsa kitaplara ücret ödeyerek elindekine daha fazla değer vermelerini sağlamaktır." diye konuştu.

Gökmen, kitap satışıyla insanların sıkıntılarına daha yakından şahit olduklarını ifade ederek "Kitap satmak için gittiğimiz yerlerde ister istemez insanların sorunları ve ihtiyaçlarını görüyoruz. Örneğin bazen kitabı götüreceğiniz yerde okul olmuyor, okul açacaksınız camisi yok, cami açacaksınız abdest alacak yeri yok. Bu tür sıkıntıları çözmek için sattığımız kitaplar ile onlara yardım etmeye çalışıyoruz. Bununla birlikte gıda, erzak, kurban kesimi ve kardeş aile projelerimizi yürütüyoruz." yorumunda bulundu.

Nijerya'da Erkam Yayınları dışında Darul Erkam Vakfı'nın da kurulduğunu ifade eden Gökmen, bu vakıf aracılığıyla Türkiye'den gelen yardımlarla Nijerya'da hayır işleri yaptıklarını dile getirdi.

- En çok kadın ve çocuklar ilgi gösteriyor

Erkam Yayınlarının Nijerya'daki faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Pazarlama Müdürü Raashid Sunday de ilk olarak 2015'te Lagos kentinde faaliyete geçtiklerini ve daha sonra başkent Abuja'ya taşındıklarını aktardı.

Sunday, "Şu anda bir merkez ve bir şube toplamda iki yerde faaliyet gösteriyoruz. Onun dışında diğer eyaletlere kargo yoluyla kitaplar dağıtıyoruz. Türkiye'de kitaplar basılıyor ve buraya satıyoruz. Eğitim kitaplarımız var ama ağrılıklı olarak dini kitapları satıyoruz." dedi.

Nijerya'da kaliteli kitap basma alt yapısının yeterli olmadığını ifade eden Sunday, amaçlarının kısa zamanda matbaa kurmak olduğunu kaydetti.

Sunday, halihazırda 10 kişilik bir ekiple ülkenin farklı yerlerinde stant açarak kitap satışı yaptıklarını kitaplara en çok kadın ve çocukların ilgi gösterdiğini sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :