Afrika’nın elektrik sıkıntısına "yenilenebilir" önerisi

Afrika’nın elektrik sıkıntısına "yenilenebilir" önerisi

Standard Bankası Elektrik Projeleri Başkanı Tonder:- "Küçük çaplı yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesi, elektrik yoksulu Afrika için en uygun yol haritası"- Güney Afrika Petrol ve Doğalgaz Birliği Üst Yöneticisi Kramer:- "Afrika’da yatırımcı,

ANKARA (AA) - ZEYNEP BEYZA KILIÇ/HÜSEYİN ERDOĞAN - Güney Afrika merkezli Standard Bankası'nın Elektrik Projeleri Başkanı Rentia Van Tonder, Afrika kıtasının petrol ve doğalgaz kaynağı açısından zengin olduğunu, kıtada yaşanan elektrik sıkıntısının giderilmesi için küçük çaplı yenilenebilir enerji projelerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Dünyada elektriğe erişim seviyesinin en düşük olduğu ülkelerin yer aldığı Afrika kıtasının enerjide yaşadığı problemleri ve çözüm önerilerini AA muhabirine değerlendiren Tonder, kıtanın enerji potansiyelini açığa çıkararak uluslararası yatırımı bölgeye çekmek için hükümetin vereceği destek ve oluşturacağı güven ortamının önemine işaret etti.

Tonder, Afrika enerji sektörünün gelişimi için daha şeffaf politikaların oluşturulması ve altyapı düzenlemelerinin hızlandırılması gerektiğini belirterek, kıtanın uzun dönemli enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerjinin daha stratejik bir araç olarak kullanılmasının önemli olduğunu vurguladı.

Afrika kıtasının oldukça büyük hidrokarbon potansiyeline sahip olduğunu ancak kısa vadede çözüm için yenilenebilir enerjiye yönelinmesi gerektiğini ifade eden Tonder, “Küçük çaplı yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesi, elektrik yoksulu Afrika için en uygun yol haritasıdır.” dedi.

Tonder, kıtada yapılacak küçük ölçekli yenilenebilir enerji santrallerinin bölge insanı için farklı avantajları olacağına dikkati çekerek, “Bir fabrikanın elektriğini karşılamak için kurulan projeler büyük yatırımlar gerektiriyor ve yapımı uzun sürüyor. Konu enerji olduğunda kıtada yaşayan yerli halkın hızlı çözümlere ihtiyacı var. Küçük çaplı yenilenebilir projeleri kurulumda kolaylık, çabukluk ve düşük maliyet avantajı sağlıyor. Şebekeye dahil olmadan işleyebilmeleri de bu projelerin tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor.” diye konuştu.

Yenilenebilir enerjide teknoloji geliştikçe yatırım maliyetlerinin düştüğüne dikkati çeken Tonder, “Enerji ağını hızla büyütmek isteyen ülkelerin kurulumu kolayca yapılabilen ve ucuz olan küçük çaplı yenilenebilir projeleri tercih etmeleri çok doğal. Özellikle elektrik ihtiyacının çok yüksek olmadığı kırsal alanda güneş, rüzgar veya küçük hidroelektrik santrali kurmak mantıklı ve küçük çaplı bu projelere bankaların fon vermesi de kolay.” değerlendirmesinde bulundu.

- "Yatırımcı politika ve kanunlarda şeffaflığa ihtiyaç duyuyor"

Güney Afrika Petrol ve Doğalgaz Birliği Üst Yöneticisi Niall Kramer ise Afrika’da yatırımcının, enerji projelerinde uygulanan politika ve kanunlarda şeffaflık ve kesinliğe ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

Kıtada faaliyet gösterecek yatırımcı için yapılacak projenin kamu tarafından desteklenmesinin ve uygulamadaki kuralların tutarlı olmasının büyük önem taşıdığını söyleyen Kramer, proje süreçlerinin kesinliğinden emin olunması gerektiğini belirtti.

Kramer, yatırım yapılan ülkedeki bakanlık ve birimlerin uyum içinde çalışmasının yatırımcı ve projeye dönük güven ortamını kuvvetlendireceğini söyledi.

Afrika kıtasında kısa dönemde önemli ölçüde elektrik ihtiyacı olacağını ama bu konuda tek çözümün yenilenebilir enerji olarak düşünülmesinin de doğru olmadığını kaydetti.

Kramer, “Yenilenebilir enerjide teknolojik gelişmelerin farkında olunmalı ve bunlardan faydalanılmalı ama tüm enerji kaynakları beraber düşünülmeli." değerlendirmesinde bulundu.

Enerji kaynaklarının dönüşümlü kullanılması gerektiğini vurgulayan Kramer, "Güneş olmadığında veya rüzgar esmediğinde petrol veya doğalgazdan yararlanarak elektrik üretimi sağlanabilir. Kısa vadeli sorunları aşmak için yenilenebilire yönelenler uzun dönemli ihtiyaçlar için de çözümler geliştirmeli.” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, Afrika kıtasının elektrikte kurulu gücü 90 gigavat seviyesinde. Bu kapasitenin yarıya yakını Güney Afrika Cumhuriyeti'nde bulunuyor. Kıtada 620 milyondan fazla insanın elektriğe erişimi yok.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :