Afrikalı sefirelerden Türkçe şarkılar

Afrikalı sefirelerden Türkçe şarkılar

Ankara'da görevli Afrika ülkeleri büyükelçilerinin eşleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Türkçe şarkı söyleyecek- "Turnalar" şarkısını ve "Dut ağacı boyunca" türküsünü söyleyen sefireler, provalarını Afrika Evi'nde yapıyor- GAKAF Müdürü Prof. Dr. Ağılder

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Türkiye'de görev yapan Afrika ülkelerinden büyükelçilerin eşleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde verecekleri kısa konser için haftada bir gün bir araya gelerek Türkçe şarkı ve türkü söylüyor.

Afrika ülkelerinin sefireleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde düzenlenecek "Türkiye-Afrika Tarihi İlişkilerinde Kadın: Fatma el-Fihri Uluslararası Çalıştayı"nın açılışında seslendirecekleri Türkçe şarkılara nasıl çalıştıklarını Ankara'nın tarihi semti Hamamönü'ndeki Afrika Kültür Evi'nde AA muhabirine anlattı.

Gazi Üniversitesi Akdeniz Havzası ve Afrika Medeniyetleri Araştırma Merkezi (GAKAF) Müdürü ve Afrika Kültür Evi Akademik Danışmanı Prof. Dr. Suna Timur Ağıldere, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, GAKAF'ın akademik danışmanlığında ve Türk Tarih Kurumunun (TTK) ev sahipliğinde düzenlenecek çalıştayın açılışı için 23 Afrika ülkesi sefiresinin Türkiye ve Afrika'dan şarkılar söylemeye hazırlandığını belirtti.

Afrika Büyükelçileri Eşleri Derneğinin (ASHOM) destek verdiği çalışmalara Ankara'daki 34 Afrika ülkesinden 25 sefirenin katıldığını söyleyen Ağıldere, kendisinin, GAKAF öğretim üyelerinin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Afrika Çalışmaları burslusu doktora öğrencilerinin ve Afrika El Sanatları Pazarı ve Afrika Kültür Evi projesinin koordinatörü Emine Yıldız'ın da koro çalışmalarında yer aldığını vurguladı.


8-9 Mart'ta düzenlenecek çalıştayda Türkiye ve Afrika'nın tarihi gelişiminde kadının rolü ile Afrika'daki kız çocuklarının ve kadınların eğitiminin ele alınacağını belirten Ağıldere, "Fatma el- Fihri bu seneki konu. Fatma el-Fihri, dünyada ilk üniversiteyi kuran kadın. Tunuslu. Tunus'tan Fas'a göç ediyor ve Karaviyyin Üniversitesini 9. yüzyılda kuruyor." dedi.

Konserde Türkçe eserlerin yanı sıra Cezayir'den "Ayşa" ve Güney Afrika'dan "Maleika" şarkılarının da seslendirileceğini söyleyen Ağıldere, "Çalışmalara yaklaşık 1 ay önce başladık. İki tane Türkçe türkü ezberledik. İki tane de Afrika kıtasından şarkı seçtik. 8 Mart'ta kongrenin açılışında bu dört şarkıyı seslendireceğiz. Gazi Üniversitesi Konservatuvarı öğretim görevlisi Barış Gürkan hocamız bizi çalıştırıyor." diye konuştu.

Bazı Afrikalı sefirelerin geçen yıl GAKAF iş birliğiyle Gazi Üniversitesi TÖMER Merkezi tarafından verilen Türkçe derslerine katılarak temel seviyede Türkçe öğrendiğini belirten Ağıldere, "Bu türkülerle bir tür kültürel etkileşim oluyor. Türkiye ve Afrika arasında müzik, şarkılar en önemli kültürel faktörler. Dersler çok eğlenceli geçiyor. Şarkıları çok hızlı ezberliyorlar." ifadesini kullandı.

- Afrikalı sefirelerin sesinden "Turnalar" ve "Dut ağacı"



"Turnalar" şarkısını ve Erzincan Kemaliye yöresinden "Dut ağacı boyunca" türküsünü diğer sefirelerle provada söyleyen ASHOM Başkanı ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti Sefiresi Pauline Mulumba, şarkıyı bir kez de solo olarak seslendirdi.


Mulumba, Türkçe konuşarak kendisini "Benim Türkçem çok az. Benim adım Pauline Mulumba. 6 senedir Ankara'dayım." diye tanıttı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Sefiresi Mulumba, şöyle devam etti:

"8 Mart Dünya Kadınlar günü için yaptığımız hazırlık nedeniyle çok mutluyuz. Mart ayına daha var ancak hazır olmak için şimdiden çalışıyoruz. Burada olmaktan çok mutluyuz. Şarkıları Türkçe söylemek o kadar da zor değil. Bilirsiniz, biz Afrika'da şarkı söylemeyi ve dans etmeyi çok severiz. Her durumda şarkı söyleriz. Doğum günlerinde de ölümlerde de şarkılarımız vardır. O yüzden bizim için şarkı söylemek kolaydır."

Provalara torunuyla katılan Benin Cumhuriyeti Sefiresi Yvette Gomina, "Torunum, kızımın oğlu Sa'ad da her pazartesi benimle çalışmalara geliyor. Burada şarkı söylemekten çok mutlu. Henüz konuşmadığı için ben şarkı söylerken o da benimle dans ediyor." dedi.

Gomina da "Dut ağacı boyunca" türküsünü tek başına söyledi.

Mali Cumhuriyeti Sefiresi Magatte Soumare, "Bu, benim provalara ikinci katılışım. O yüzden henüz şarkıyı çok iyi ezberleyemedim. Ama burada çok eğleniyorum." diye konuştu.

Şarkıları evde sürekli tekrar ettiği için provada söylemenin kolay olduğunu belirten Soumare, günlük hayatta Türkçe pratik yaparken "indirim, ne kadar, teşekkür ederim" kelimelerini kullandığını söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :