Afrikalı kadınları "fistül"den Türkiye kurtaracak

Afrikalı kadınları "fistül"den Türkiye kurtaracak

İKB’nin Önlenebilir Körlükle Mücadele Projesi’ne katkısı “etkileyici” bulunan Türkiye, Afrika'da sosyal sorunlara da neden olan kadınların idrar kaçırma rahatsızlığının tedavisi gibi projelerle kıtaya sağlık hizmeti götürmeye devam edecek- Sağlık Bakanlığ


ANKARA (AA) - BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - Afrika’da 5 yılda 1,5 milyon katarakt ameliyatının yapılmasını öngören projeye katkısı “etkileyici” bulunan Türkiye, sosyal sorunlara da neden olan kadınlarda görülen idrar kaçırma (fistül) hastalığının tedavisi gibi projelerle kıtaya sağlık hizmeti götürmeye devam edecek.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, İslam Kalkınma Bankasının (İKB) Önlenebilir Körlükle Mücadele Projesi kapsamında, Afrika’da yapılacak 1,5 milyon katarakt ameliyatını koordine etmek için “Afrika Sağlık” otomasyon sistemini hayata geçirecek. Söz konusu sistemde, Afrika’daki katarakt hastaları ile ameliyatların yapılacağı hastanelere ilişkin bilgiler yer alacak, diğer ülkeler ve sivil toplum kuruluşları ile koordineli şekilde hastalara hizmet sunulacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Önlenebilir Körlükle Mücadele Projesi’nin ikinci aşamasının İKB 43. Genel Kurulu toplantıları sırasında Tunus’ta başlatıldığını, İKB Başkanı Bandar Hajjar’ın “diğer üye ülkelere Türkiye’yi takip etmeleri’’ çağrısında bulunduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin “1 milyon katarakt ameliyatı” taahhüdünün diğer ülkeleri de harekete geçirdiğini aktaran Gümüş, projeye finansman desteğinin 30 milyondan 250 milyon dolara çıktığının açıklandığını, bu durumun memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Gümüş, çocuklara gözlük dağıtılması, eğitim programları düzenlenmesi gibi çalışmalarla da söz konusu projeye destek vereceklerini ifade ederek, katarakt ameliyatları sonrası kadınların idrar kaçırma (fistül) rahatsızlığının giderilmesine yönelik projeyle Afrika’ya sağlık hizmeti götürmeye devam edeceklerini bildirdi. Gümüş, ‘’Katarakt ameliyatları dışında başka projeler de olabilir. Afrika'da 2 milyonun üzerinde kadın idrar kaçırma problemiyle karşı karşıya. Bunların ameliyatları olabilir.” dedi.

Afrika’da en yaygın görülen hastalıklardan olan fistül, kadınların hijyenik olmayan şartlarda kendi başına doğum yapması sırasında idrar düzeneğinin yırtılması sonucu meydana geliyor. Aynı zamanda küçük yaşta evlilikler, bu hastalığı tetiklerken, hastalık kıtada sosyal sorunlara da yol açıyor. Hastalık nedeniyle eşleri tarafından terk edilen kadınlar, çocuklarıyla zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :