Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiası

Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiası

BM, iddiayla ilgili "menfur insan hakları ihlali" değerlendirmesinde bulundu

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Libya'da Afrikalı göçmenlerin köle olarak satıldığı iddiasına ilişkin, bu olayın insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini bildirdi.

Konseyde düzenlenen oturumda okunan bildiride söz konusu eylemler kınandı ve insanlığa karşı suç teşkil edebilecek "menfur insan hakları ihlalleri" olarak nitelendirildi.

Bildiride faillerin adalete teslimi için iddianın hızlı şekilde soruşturulması çağrısında bulunularak, "tüm göçmenlere onurlu ve insani muamele gösterilmesi gerektiği" vurgulandı.

Konsey, Libyalı yetkilileri ve tüm BM üyesi ülkeleri, göçmenlerin haklarına saygı göstermek de dahil olmak üzere uluslararası hukukta yer alan yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırdı.

Bildiri, CNN International'da geçen ay Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin köle pazarında satıldığı iddiasını destekleyen görüntülerin yayınlanmasının ardından toplanan Konsey'de insan ticaretine ve modern köleliğe dünya çapında kısıtlamalar getirmeye yönelik daha sert eylem çağrısında bulunan kararın oy birliğiyle alınması akabinde kabul edildi.

CNN International, 14 Kasım'da Afrikalı göçmenlerin köle pazarında satıldığı iddiasını destekleyen görüntüler yayınlamış, birkaç dakika içinde 12 göçmenin kişi başı 400 avroya yakın fiyatla satıldığını öne sürmüştü.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya'da Afrikalı göçmenlerin köle olarak satıldığı iddialarına ilişkin videoların "dehşet verici" olduğunu söylemiş ve Libyalı yetkililere, "dehşete düşüren" bu iddialara ilişkin soruşturma başlatması çağrısı yapmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 30 Kasım'da Libya'da köle ticaretine maruz kalan göçmenler için "acil tahliye operasyonları" düzenleme kararı alındığını belirtmişti.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig, yoğun tepkiler üzerine olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :