Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiası

Afrikalı göçmenlerin Libya'da köle olarak satıldığı iddiası

UMH Başkanlık Konseyi:- "Libya yasa dışı göçün kaynağı değil kurbanıdır. Bu olguyla ve onun yansımalarıyla mücadele etmek için gerekli olan imkanlara halihazırda sahip değiliz"

TRABLUS (AA) - Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyince, "Libya'nın yasa dışı göçün kaynağı değil kurbanı olduğu" belirtildi.

Başkanlık Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada, başkent Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı yönündeki iddialara ilişkin değerlendirmede bulunuldu.

"Libya yasa dışı göçün kaynağı değil kurbanıdır. Bu olguyla ve onun yansımalarıyla mücadele etmek için gerekli olan imkanlara halihazırda sahip değiliz." ifadelerine yer verilen açıklamada, bu sorunun çözümünün istikrar ortamının oluşturulmasından geçtiği vurgulandı.

Açıklamada, uluslararası toplumun, güney sınırında göçmen akışının durdurulması, barınma merkezlerindeki şartların iyileştirilmesi ve bu göçmenlerin geldiği ülkelerde ekonomik kalkınma projelerinin hayata geçirilmesine katkı sağlayabileceği kaydedildi.

"Köleleştirme ve insan ticaretinin insanlık dışı uygulamalar ve insanlığa karşı suç" olduğuna değinilen açıklamada, uluslararası camiadan bu uygulamaları kınamakla yetinmeyip harekete geçmesi istendi.

Söz konusu iddiaların doğruluğunun ispatlanması durumunda suçluların adalete teslim edileceği ve hak ettikleri cezaya çarptırılacağı aktarılan açıklamada, yerel ve uluslararası kurumlara gerçeği ortaya çıkaracak bilgileri paylaşma çağrısı yapıldı.

CNN International geçen hafta, Libya'nın başkenti Trablus'ta Afrikalı göçmenlerin bir köle pazarında satıldığı iddiasını destekleyen görüntüler yayımlamış, birkaç dakika içinde 12 göçmenin kişi başı 400 avroya yakın bir fiyatla satıldığını öne sürmüştü.

Libya Başbakan Yardımcısı Ahmed Maitig de yoğun tepkiler üzerine, olayın araştırılması amacıyla soruşturma başlatıldığını açıklamıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :