Afrika'daki Deniz Güvenliği Zirvesi

Afrika'daki Deniz Güvenliği Zirvesi

Zirveye katılan ülkeler, kıtadaki denizlerin güvenliği için bildirge hazırladı

LOME (AA) - Togo'da yapılan "Afrika Birliği Deniz Güvenliği ve Afrika'da Kalkınma Zirvesi"nde deniz güvenliği bildirgesi imzalandı.

Togo'nun başkenti Lome'de hafta sonu düzenlenen zirvede, 30'a yakın ülke tarafından, denizde korsan, yasa dışı balıkçılık ve kaçakçılıkla etkin mücadele yürütülebilmesi amacıyla deniz güvenliği bildirgesi hazırlandı.

Kongo Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso, zirvenin kapanışında yaptığı konuşmada, bildirgeden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Çad Devlet Başkanı Idriss Deby Itno da Afrika'da deniz güvenliği konusunda karşılaşılan sorunları ortadan kaldırmaya olanak sağlayacak bildirgeye ihtiyaç halinde sonradan eklemeler yapılabileceğini ifade etti.

Yasala göre, Lome bildirgesi imza atan en az 15 ülkede ulusal çapta onaylandıktan sonra yürürlüğe girebilecek.

Afrika İnsan ve Halkların Hakları Mahkemesi, bildirgenin getirdiği yenilikleri düzenleme konusunda sorumlu olurken, bildirgenin uygulamalarını kontrol için ise 15 ülkeden oluşan bir komite görevlendirilecek.

Lome bildirgesi, 7 bölüme ayrılan 57 maddeden oluşuyor. Ulusal yasalara riayet ederek hazırlanan bildirgenin, denizde korsan, yasadışı balıkçılık ve kaçakçılıkla mücadelede etkili olması bekleniyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :