"Afrika'da Sağlık" başlıklı Uluslararası Kongre Gala Yemeği

"Afrika'da Sağlık" başlıklı Uluslararası Kongre Gala Yemeği

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2)- "Bugün bize her fırsatta demokrasi, hukuk ve insan hakları dersi vermeye yeltenenlerin, Afrika'da nasıl bir enkaz bıraktığını bizzat yerinde gördük, görüyoruz. Asrın başında Namibya'da, Kongo'da, daha yakın tarihte Ruanda'da mi

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün her fırsatta demokrasi, hukuk ve insan hakları dersi vermeye yeltenenlerin, Afrika'da nasıl bir enkaz bıraktığını yerinde gördüklerini ve görmeye devam ettiklerini belirterek, "Asrın başında Namibya'da, Kongo'da, daha yakın tarihte Ruanda'da milyonlarca insanın nasıl katledildiğini, nasıl soykırıma tabi tutulduğunu çok iyi biliyoruz. Batılı ülkelerin bugün zevkini sürdükleri refahı kime borçlu olduklarını hepimiz çok iyi biliyoruz. Şatafatlı binaların, şık kaldırımların altında kimlerin canının, kanının, alın terinin olduğunu, bizler gayet iyi biliyoruz. Her ne kadar onlar unutturmak istese de biz bu karanlık ve kanlı tarihin unutulmasına, asla izin vermemeliyiz. Afrikalı mazlumların gözyaşı ve sömürülen emeği üzerine inşa ettikleri medeniyetlerinin gerçek yüzünü ifşa etmeyi sürdürmeliyiz." dedi.

Erdoğan, Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen "Afrika'da Sağlık" başlıklı Uluslararası Kongre Gala Yemeği'nde yaptığı konuşmada, Afrika kıtasının kronik sorunlarının temel sebebinin, yaklaşık 4 asır boyunca kıtanın tüm kaynaklarını istila eden sömürgecilik olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:

"Her ne kadar 1960'lı yıllardan itibaren kıta ülkeleri bağımsızlıklarına kavuşmuş olsa da maalesef sömürgecilerin geride bıraktıkları acı mirasın etkileri henüz silinmemiştir. Bugün kıta hala ciddi bedel ödemektedir çünkü kolonyalistler yalnızca yer üstü ve yer altı kaynaklarını gasbetmekle kalmamış, aynı zamanda kıtanın sosyal, siyasi ve beşeri dokusunu da kökten tahrip etmişlerdir. Kıtayı kendi aralarında pay eden sömürgeciler, sınırları, etnik fay hatlarını derinleştirecek şekilde çizerek, kabileler arası çatışmaları körüklemişlerdir. Aileleri parçalamışlar, insanları göçe zorlamışlar, arazileri yağmalamışlar, günde 16-17 saat köle gibi çalıştırdıkları işçilere ücret yerine alkol vermişlerdir. Çalışmak istemeyenleri ya da en ufak bir itirazda bulunanları ise katletmişlerdir."

Hemen her yıl Afrika'yı, birkaç ülke ziyaret etmek suretiyle dolaştığını, cumhurbaşkanı ve başbakan olarak görev yaptığı süre zarfında 23 Afrika ülkesini ziyaret ettiğini hatırlatan Erdoğan, bazı ülkelere birkaç kez gittiğini, her bir Afrika ülkesinde benzer dramlara, benzer insanlık dışı hikayelere, yürek burkan hadiselere şahit olduğunu anlattı.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün bize her fırsatta demokrasi, hukuk ve insan hakları dersi vermeye yeltenenlerin, Afrika'da nasıl bir enkaz bıraktığını bizzat yerinde gördük, görüyoruz. Asrın başında Namibya'da, Kongo'da, daha yakın tarihte Ruanda'da milyonlarca insanın nasıl katledildiğini, nasıl soykırıma tabi tutulduğunu, çok iyi biliyoruz. Batılı ülkelerin bugün zevkini sürdükleri refahı kime borçlu olduklarını, hepimiz çok iyi biliyoruz. Şatafatlı binaların, şık kaldırımların altında kimlerin canının, kanının, alın terinin olduğunu, bizler gayet iyi biliyoruz. Her ne kadar onlar unutturmak istese de biz bu karanlık ve kanlı tarihin unutulmasına asla izin vermemeliyiz. Afrikalı mazlumların gözyaşı ve sömürülen emeği üzerine inşa ettikleri medeniyetlerinin gerçek yüzünü ifşa etmeyi sürdürmeliyiz. Afrika, bugün daha çok sorunlar, sıkıntılar, açlık ve hastalıklarla gündeme geliyor olsa da 21. yüzyıla damgasını vuracak olan kıtadır. Açık ve net söylüyorum. İnşallah, güç şimdi Afrika'da toplanmaya başladı. Şu an dünyanın ekonomik, ticari, beşeri anlamda, en dinamik, en canlı, en mümbit kıtası Afrika'dır. Hiçbir güç, bu potansiyelin harekete geçmesine mani olamayacaktır. Özellikle halen Afrika kıtasını kendi arka bahçeleri olarak gören müstemlekeciler, kıtanın yükselişine, gerçek anlamda bağımsızlığını eline almasına çelme takamayacaklardır. Bu süreçte Türkiye, tertemiz tarihiyle değerleriyle adaletiyle insana kıymet veren bakış açısıyla Afrikalı kardeşlerinin yanında olmayı sürdürecektir."

Her geçen günün, Türkiye ile Afrika'nın dostluğunu perçinleyeceğini, gücüne güç katacağını vurgulayan Erdoğan, "Afrika'da Sağlık" gibi kongrelerin, sorunların çözümünün yanı sıra Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki iş birliğini daha da derinleştireceğine, karşılıklı tecrübe paylaşımına fırsat verdiğine inandığını ifade etti.

- "İstedikleri gibi Müslümanların kaderi üzerinde oynuyorlar"

"Dünya 5'ten büyüktür" diyen Erdoğan, dünyada 196 ülkenin BM üyesi olarak gücünün farkında olmadığını söyledi. Erdoğan, "Dünyayı öyle efsunladılar ki şu anda 5 daimi üye, 15 geçici üye, o 15 geçici üyenin hiçbir yaptırım gücü yok ama bir lütufta bulunur gibi 'Seni geçici üye yaptık' diyorlar, hepsi de bir yarışın içine giriyorlar. Biz de geçici üye olduk. Hiçbir kıymetiharbiyesi yok, yaptırımı yok. Her şey o 5 üyenin bir tanesinin dudağı arasında. 'Hayır' dediği zaman iş tıkanır. Ne anlamı var bu işin?" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İkinci Dünya Savaşı'nın şartlarının şu anda mevcut olmadığını dile getirerek, "Şu anda farklı bir dünya var ve bu farklı dünyanın yeniden reforme edilmesi gerekiyor. Eğer demokrasiyse, insan haklarına saygıysa, eğer tüm dünyanın saygınlığı konuşuluyorsa, o zaman 20 ülke diyorsak dönerli olarak her yıl 20 ülke daimi ülke sıfatıyla görev yapmalı. 2 yılda bir bunlar değişebilir. Bunun 20'si birden değişmemeli. 10 tanesi değişir, diğer 10'u da ikinci 10'da değişir ve böylece bu 20 üye ülke aynı haklara sahip olarak, dünyanın kaderi üzerinde hak sahibi olur. Burada her kıtadan, her inançtan üyelerin olması, adaleti getirecektir. Şu anda her kıtadan yok. Asya, Avrupa, Amerika var. Her dinden yok, hele hele Müslüman hiç yok. Böyle bir şey olabilir mi? Nerede inanç özgürlüğü? İstedikleri gibi Müslümanların kaderi üzerinde oynuyorlar." diye konuştu.

- "Sonuna kadar hakkımızın ve haklarımızın savunucusu olacağız"

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerine değinen Erdoğan, şöyle devam etti:

"Şu anda buyurun, Kudüs'te bugün cuma, Müslümanların kutsal bir günü ve Kudüs polisi, askeri, bütün güvenlik güçleri orada Müslümanların üzerine saldırdılar ve 350'ye yakın yaralı var, aldığım son rakam 3 tane şehidimiz var. Dün akşam İsrail Cumhurbaşkanı ile görüştüm, 'Bakın yarın cuma. Lütfen bu işe müdahale edin.' dedim. 'Biz terörizmle mücadele ediyoruz.' dedi. 'Lütfen, bu yaklaşım tarzınız da çok yanlış. Bu insanlar kendi kutsal mabetlerine gidiyorlar ve burası onların cuma namazını kılmak için gittikleri, önemsedikleri bir makam, bir mekan, ibadethane, mabet, ne derseniz deyin, buraya gidiyorlar. Bunlara terörist diyemezsiniz. Biz Türkiye'de bir sinagoga, bir havraya giden Musevi'ye veya Yahudi'ye, asla terörist yakıştırmasını yapmadık. Siz bunu nasıl yaparsınız? Biz bu noktada inancı sebebiyle insanlara bu yakıştırmanın yapılmasını kabul etmiyoruz. Şiddete karşıyız, o ayrı bir konu ama bu insanlar bırakın da rahatlıkla ibadethanelerine gitsinler, ibadetlerini yapsınlar. Kalkıp da metal parmaklıklar arasından onları sokma, oralarda arama, bunlar olacak işler değil.' dedim. 'Biz de bu noktada insanların özgürce ibadetini yapmasını istiyoruz ama orada insanlar öldürüldüğü için bu tedbirleri almak zorundayız.' Ne kadar da ısrar ettiysek, 'Elimizden geleni yapmaya gayret edeceğiz.' dediler ama Netanyahu ve Cumhurbaşkanıyla aralarındaki benimle yaptığı görüşme de ayrı bir sıkıntı sebebi oldu ve bugün maalesef bugün böyle bir müdahalede bulundular."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Müslüman, bir sokulduğu delikten bir daha sokulmamalı. Biz her türlü iletişimi herkesle yaparız, yapalım ama hakkımıza, haklarımıza da sahip çıkalım. Sonuna kadar biz, hakkımızın ve haklarımızın savunucusu olacağız, kim olursa olsun her yerde, her dem. Biz, zalim hükümdarlar karşısında susmayı kesinlikle zulüm addediyoruz. Buna da asla katlanamayız." dedi.

Kongrenin düzenlenmesinde emeği geçenleri tebrik eden Erdoğan, toplantının hayırlara vesile olmasını diledi.

(Bitti)

"Afrika'da Sağlık" başlıklı Uluslararası Kongre Gala Yemeği

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :