Afrika'da Deniz Güvenliği Zirvesi'ne doğru

Afrika'da Deniz Güvenliği Zirvesi'ne doğru

BM Afrika Ekonomik Komisyonu Genel Sekreteri Lopez:- "Denizlerimiz gizli hazinelerin üzerini kapatıyor. Bunları çıkarıp kullanarak kıtanın kalkınmasına yardımcı olabiliriz"

LOME (AA) - Togo'da düzenlenen "Afrika Birliği Deniz Güvenliği ve Afrika'da Kalkınma Zirvesi"nin hazırlık toplantılarına katılan BM Afrika Ekonomik Komisyonu Genel Sekreteri Carlos Lopez, deniz ulaşımının ve deniz ticaretinin Afrikalılar için çok önemli olduğunu belirtti.

Başkent Lome'de başlayan hazırlık toplantılarının açılışında konuşan Lopez, Afrika'da ihracat ve ithalatın yüzde 90'ının deniz yoluyla yapıldığına dikkati çekti.

"Denizlerimiz gizli hazinelerin üzerini kapatıyor. Bunları çıkarıp kullanarak kıtanın kalkınmasına yardımcı olabiliriz." diyen Lopez, 54 Afrika ülkesinden 38'inin denize kıyısı bulunduğuna dolayısıyla kıtadaki deniz güvenliğinin önemli olduğuna işaret etti. Lopez, "Afrika'daki deniz ekonomisi kıtanın gayrisafi yurt içi hasılasının yaklaşık yüzde 70'ini oluşturuyor." ifadesini kullandı.

Lopez'in ardından konuşan Togo Dışişleri Bakanı Robert Dussey de zirvenin, denizlerdeki hazinelerden faydalanmaları için Afrikalılara yeni bakış açıları sunacağını dile getirdi.

Togo'da 15 Ekim'de düzenlenecek "Afrika Birliği Deniz Güvenliği ve Afrika'da Kalkınma Zirvesi"nin hazırlık toplantılarının açılışına Togo Başbakanı Komi Klassu Selom, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Togo Temsilcisi Bukary Isselmo ile çok sayıda yerli ve yabancı uzman katıldı.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :