Afrika ülkelerinin UCM’den çekilmesi

Afrika ülkelerinin UCM’den çekilmesi

Fransa, üç Afrika ülkesine, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden çıkma kararını gözden geçirmesi çağrısında bulundu

PARİS (AA) – Fransa Dışişleri Bakanlığı, Burundi, Güney Afrika ve Gambiya’ya, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden çıkma kararını gözden geçirmeleri çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Biz, mahkemeden çıkma kararı alan ülkelere ısrarla, bu niyetlerinden vazgeçmeleri ve UCM sistemi ile yapıcı bir diyalog içinde kalmaları çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Kalıcı barış, uzlaşma ve insan haklarına saygının sağlanması için işlenen suçların karşılıksız kalmaması yolunda yapılan mücadelenin büyük önem taşıdığı vurgulanan açıklamada, "Bu açıdan evrensel yargılama yetkisine sahip tek kurum olan UCM emsalsiz bir rol oynuyor" ifadelerine yer verildi.

Namibya'dan sonra Burundi, Güney Afrika ve Gambiya UCM'den çekileceğini duyurmuştu.

Bu ülkeler, UCM'yi "haksız yargılamalar yapmakla" suçluyor.

UCM ile Güney Afrika arasındaki anlaşmazlık, Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'in Güney Afrika ziyareti sırasında baş göstermişti. İsyancıların orduyla savaştığı Sudan'da el Beşir'i, insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekle itham eden UCM, Güney Afrika hükümetinden, el Beşir'in Güney Afrika ziyareti esnasında tutuklanması için "elinden gelen her şeyi yapmasını" istemiş ancak Güney Afrika Beşir'e müdahale etmemişti.

Burundi, mahkemenin uluslararası bir komplonun parçası olduğunu ileri sürerken, hakkında yakalama kararı bulunan el Beşir'i tutuklamamakla eleştirilen Güney Afrika, mahkeme kararının, diplomatik dokunulmazlığı öngören iç yasalarla çelişkili olduğunu açıklamıştı.

Gambiya ise mahkemenin sadece siyahların işlediği suçlara odaklandığını, Batılı ülkelerin işlediği "tiksindirici savaş suçlarına" karşı hiçbir girişiminin olmadığını öne sürmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :