Afrika Birliği'nin Kuruluşunun 52. Yıl Dönümü

Afrika Birliği'nin Kuruluşunun 52. Yıl Dönümü

Afrika Günü, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde çeşitli etkinliklerle kutlandı

JOHANNESBURG (AA) - Afrika Birliği'nin kuruluşunun 52. yıl dönümü, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Afrika Günü etkinlikleri çerçevesinde okullarda gösteriler düzenlendi, Afrika ülkelerini temsil eden geleneksel giysiler giyildi, bayraklarla gösteriler yapıldı. Dans ve şarkılar eşliğinde Afrika’nın farklı kesimleri yerel giysileriyle kutlamalara katıldı. 

Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın açılış konuşmasıyla başlayan etkinliklerin bu yılki sloganı, "Biz Afrikayız; Cape Town’dan Kahire’ye açılan kapılar” şeklinde sunuldu.

Devlet Başkanı Zuma, pazar günkü Pretoria Üniversitesinde yaptığı konuşmasında, "Afrika Günü’nü kutlamak, Afrika’nın birliğini kutlamaktır” diyerek, "Afrika özgürlüğünün kurucu mimarlarını" asla unutmamaları gerektiğini vurguladı.

 Afrika’nın dünyada hızlı gelişen bir potansiyele sahip olduğunu belirten Zuma, birlik içinde çalışmayı sürdüreceklerini, Afrika’yı gençlik ve gelecek için "bir umut kıtası"na dönüştüreceklerini söyledi. 

Afrika Birliği Başkanı Dlamini-Zuma ise Afrika Günü ile ilgili olarak, Güney Afrikalıların, Afrikalı olduklarını hatırlatmaları gerektiğine dikkati çekerek, "Yıllardır Etiyopya’da yaşıyorum, yabancı ya da bir göçmen hissine asla kapılmadım. Tek kıtayız, tek halkız ve bir kaderimiz var" dedi.

Bu arada Devlet Başkanı Zuma’nın çağrısı üzerine ülkedeki tüm okul, kilise ve toplantı yerlerinde Afrika Birliği'nin marşı okundu, bayrağı, Güney Afrika Bayrağı ile göndere çekildi.

Kaynak:Haber Kaynağı