Afrika Birliği Başkanı Zuma'nın görevi Conde'ye devretmesi

Afrika Birliği Başkanı Zuma'nın görevi Conde'ye devretmesi

Güney Afrika Kuzeybatı Üniversitesi profesörü Duvenhage:- "Zuma, Afrika Birliğindeki konumunu eski kocası Jacob Zuma'dan sonra Güney Afrika'da devlet başkanı olmak için kullandı"- Witwatersrand Üniversitesinden profesör Booysen:- "Zuma'nın görev süresi bo

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika Devlet Başkanı Nkosazana Clarice Dlamini-Zuma'nın Afrika Birliği Komisyon Başkanlığı görevini Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde'ye bırakması gözleri Zuma döneminde atılan adımlara çevirdi.

Zuma'nın başkanlık dönemine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Güney Afrika Kuzeybatı Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Andre Duvenhage, Zuma'nın ortalama bir başkanlık yaptığını belirterek, "Zuma başkanlığı süresince güvenlik konusuna odaklandı ama Fransızca ve İngilizce konuşanlar olarak bölünmüş Afrikalıları birleştirmek için kayda değer bir şey yapmadı." dedi.

Duvenhage, Afrika Birliğinin ilk kadın başkanı olan 68 yaşındaki Zuma'nın, 2012'de yoğun tartışmalar sonrasında başkan seçildiğine dikkati çekti.

Zuma'nın Afrika Kıtası'nın sorunlarıyla çok da ilgilenmediğini savunan Duvenhage, "Zuma, Afrika Birliğindeki konumunu eski kocası Jacob Zuma'dan sonra Güney Afrika'da devlet başkanı olmak için kullandı." diye konuştu.

Witwatersrand Üniversitesi kamu yönetimi ve yönetişim bölümü profesörü Susan Booysen de Zuma'nın toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve ayrımcılığın yaygın olduğu Afrika'da kadın haklarını savunmada büyük rol üstlendiğini vurguladı.

Booysen, "Zuma'nın görev süresi boyunca Afrika Birliğindeki kadın çalışan sayısı arttı." dedi.

Zuma görevi, Etiyopya'nın Addis Ababa şehrinde düzenlenen Afrika Birliği zirvesinde seçimi kazanan Conde'ye dün devretmişti.

Öte yandan Güney Afrika'nın mevcut Devlet Başkanı Jacob Zuma, bir süre önce yaptığı açıklamada, gelecek yıl yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimlerinde Nkosazana Clarice Dlamini-Zuma'yı destekleyeceğini duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :