Afganistan'daki devlet başkanlığı seçimi

Afganistan'daki devlet başkanlığı seçimi

Seçimin iki adayı Abdullah Abdullah ve Eşref Gani Ahmedzai'nin iktidarın paylaşımı konusunda anlaşmasıyla, devlet başkanlığı konusundaki belirsizlik sona erdi

KABİL (AA) – Afganistan’da devlet başkanlığı seçiminin iki adayının iktidarın paylaşımı için anlaşması ve Eşref Gani Ahmedzai'nin yeni devlet başkanı olması, ülkede aylardır süren seçim tartışmalarına son noktayı koydu.

AA muhabirinin başkent Kabil sokaklarında görüştüğü kimi vatandaşlar dün açıklanan devlet başkanlığı seçimi sonuçlarını memnuniyetle karşılarken, kimi ise tepkili. Sonuçlara ilişkin halkın kafası karışık. Seçimde oy kullandığı için pişman olduğunu ifade eden de var, ulusal birlik hükümetinin kurulmasına yönelik anlaşmadan memnuniyet duyan da.

Yaklaşık altı ay sonra tamamlanan seçim sürecinden olumsuz etkilendiklerini ifade eden bazı Afgan vatandaşları, "oylarına ihanet edildiği" düşüncesinde. Adayların "kendi çıkarları için iktidarı paylaştığını, seçimde yarışan iki adayın kazandığını ancak halkın kaybettiğini" iddia ediyorlar.

Kabil’deki sokak satıcılarında Gül Gafor ise adayların anlaşmasında memnun olduğunu söyledi. Gafor, "Devlet başkanımız belli olduğu için mutluyum, ülkenin belirsizliğine son verildi ama iki adaya da şunu sormak istiyorum: Madem kendi çıkarlarınız için koalisyon hükümeti kuracaktınız, neden halkın bu kadar zamanını çaldınız?” diye konuştu.

Aylarca devam eden seçim sürecinde işsizliğin artığını ve halkın daha fazla fakirleştiğini söyleyen Gafor, "Ahmedzai, 'halkın sofrasını zenginleştireceğim' demişti, bu sözünü tutmalı. Ülkenin geliştirmesi için daha fazla uğraşmalı” dedi.

"Oyuna ihanet edildiğini ve bir daha seçime katılmayacağını" ifade eden Afgan vatandaşı Seyid Hüseyin ise Devlet Başkanı Ahmedzai ve Üst Yönetici Abdullah Abdullah’ın aynı yetkilere sahip olduğuna işaret etti. Hüseyin, "iki yöneticisi olan hükümetin fazla devam etmeyeceğini" görüşünü dile getirdi.

Hüseyin, "Adaylar, bizim oylarımızı ayaklar altında aldı. Kullandığımız oyları önemsemeyerek, Birleş Milletleri ve ABD’yi seçim sürecinin sonuçlanması için çağırdılar. Şimdi iki adaydan beklediğim tek bir şey var, seçim sürecinde ve seçim kampanyalarında verdikleri sözleri yerine getirmeleri” diye konuştu.

Eşref Gani Ahmedzai ve Abdullah Abdullah’ın yarıştığı ikinci tur devlet başkanlığı seçiminin sonucu, seçimde usulsüzlük iddiaları nedeniyle yaklaşık 3 ay sonra açıklanabildi.

Afganistan’da ikinci turu 14 Haziran’da yapılan devlet başkanlığı seçimi sonuçları, dün iki adayın iktidarın paylaşılması ve ulusal birlik hükümetinin kurulması konusunda anlaşmasından birkaç saat sonra ülke seçim komisyonu tarafından açıklanmıştı. Adayların aldığı oy yüzdesi hakkında bilgi vermeyen komisyon, seçimi Ahmedzai'nin kazandığını duyurmuştu. Buna göre Ahmedzai, Afganistan'ın yeni devlet başkanı olmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı